Nederland verliest met 8-3 van Chinese Taipei

Door

Australia v Chinese Taipei - World Baseball Classic First Round Group B
Chinese Taipei is heel dicht bij de tweede voorronde. De honkballers uit Taiwan versloegen Nederland met 8-3 en leiden nu poule B met twee overwinningen. Nederland had een zwakke dag aan beide kanten van de slagplaat. Alleen Dashenko Ricardo wist een honkslag te slaan en starter Tom Stuifbergen gaf vijf punten op in drie geworpen innings.

Door het verlies tegen Chinese Taipei is de wedstrijd tegen Australië dinsdag cruciaal, al kan is er ook nog een scenario waarin Oranje door kan gaan bij verlies.

Wang
De starter voor Chinese Taipei, Yao-Lin Wang, begon de wedstrijd goed, maar wist in de tweede inning plotseling de slagzone niet meer te vinden. Hij gaf drie punten op na drie vrije lopen. Zijn vervanger, Wie-Lun Pan raakte vervolgens Kalien Sams voor een 1-0 voorsprong. Daarna sloeg Ricardo een honkslag, waardoor nog twee punten scoorden.

Daarna wisten de Nederlandse slagmannen geen vuist meer te maken.

Chinese Taipei
Nadat Stuifbergen in de gelijkmakende tweede slagbeurt een punt opgaf, werd hij in de vijfde inning goed geraakt. Eerst kreeg Chih-Sheng Lin een vrije loop, waarna Szu-Chi Chou een double sloeg.

Yung-Chi Cheng sloeg daarna een RBI-single en Chien-Ming Chang kreeg een intentional walk. Na geraakt werpen op Hung-Yu Lin met geladen honken was het gedaan voor Stuifbergen.

Zijn vervanger, Shairon Martis gaf een sacrafice fly op tegen Yen-Wen Kuo en Dai-Kang Yang.

In de zesde inning scoorde Chinese Taipei nog twee punten na een RBI-double van Hung-Yu Lin en een two-run-homerun van Dai-Kang Yang. Dit allemaal op het werpen van Martis.

Stats
Uiteindelijk had Nederland slechts één honkslag en maar liefst zeven vrije lopen, waarvan drie voor Andruw Jones.

Scenario’s
Door het verlies tegen Chinese Taipei heeft Nederland het eigen lot niet meer volledig in de hand.

Dinsdag wacht de laatste groepswedstrijd tegen Australië, maar ook als die gewonnen wordt is Oranje afhankelijk van Korea en Chinese Taipei.

Als Korea morgen wint van Australië en dinsdag van Chinese Taipei kan er, als Nederland ook van Australië wint, een three-way tie komen tussen Chinese Taipei, Nederland en Korea. Dan telt het onderlinge puntensaldo.

Nederland is nu 8-8 en heeft daarmee goede papieren. Korea moet dan namelijk met minstens vijf punten verschil van winnen van Chinese Taipei om door te gaan. Als ze met zes punten verschil winnen trekt Chinese Taipei aan het kortste eind.

Ook als Nederland verliest van Australië is er nog een kans: dan moet Korea ook verliezen van Chinese Taipei, waardoor er een three-way tie tussen Australië, Korea en Oranje komt. Dan gelden dezelfde tie-breaker regels.

Als Australië morgen wint van Korea heeft Nederland het eigen lot weer in de hand. Dan hoeft er slechts van Australië gewonnen te worden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen