MLS: Top 10 kandidaten voor de Gouden Schoen

Door

D.C. United v Montreal Impact

Voor de liefhebbers is het nog een aantal dagen wachten tot de start van het nieuwe MLS seizoen. Aankomende zaterdag 8 maart is het zover. Diverse media speculeerden in de aanloop alweer over de gegadigden voor de topscorerstitel: de Budweiser Golden Boot. Ook Sport Amerika kan natuurlijk niet achterblijven. Hier onze top 10 kandidaten voor de Golden Boot 2014.

10. Tim Cahill, New York Red Bulls – Na een tegenvallend seizoen in 2012 keerde hij vorig jaar het tij. De middenvelder scoorde 11 keer voor zijn club en deed dat voor het meerendeel met het hoofd. Hij was daarmee in de MLS statistisch gezien de gevaarlijkste speler in de lucht. Mocht hij deze vorm komend seizoen behouden dan ziet het er zonnig uit voor Red Bull trainer Mike Petke.

9. Eddie Johnson, D.C. United – De spits maakt afgelopen off-season periode de overstap naar D.C. United. Hij wordt geroemd om zijn kopsterke kwaliteiten bij dode-spel momenten en was afgelopen seizoen goed voor 9 goals bij de Seattle Sounders. Daarentegen staat hij bekend om zijn bij tijd en wijle inconsistente spel. Het is voor D.C. United en hemzelf te hopen dat hij zich als aanvalsleider in de kijker weet te spelen bij het Amerikaanse nationale team.

8. Álvaro Saborío, Real Salt Lake – Hij kan worden gezien als een van de meest consistente spitsen in de MLS. De afgelopen vier seizoenen scoorde Saborío achtereenvolgens 12, 11, 17 en 12 doelpunten. Vorig seizoen kampte de 31-jarige aanvaller met diverse blessures, waardoor hij ‘slechts’ zestien wedstrijden in actie kwam. Mocht Saborío komend seizoen fit weten te blijven dan kan hij zich serieus mengen in de strijd om de Golden Boot.

7. Jermaine Defoe, Toronto FC – De onlangs van Tottenham Hotspur overkomen Defoe is een rasechte spits. Door hevige concurrentie was de Engels international lang niet altijd zeker van een basisplaats. Desalniettemin scoorde hij afgelopen seizoen in alle competities 10 keer in 22 officiële wedstrijden. Met zijn snelheid en doeltreffendheid heeft de nieuwkomer in de MLS de kwaliteiten om zijn club naar de play-offs te leiden.

6. Mike Magee, Chicago Fire – Nadat hij bij de LA Galaxy vaker op de bank belandde dan hem lief was, maakte de 29-jarige spits afgelopen seizoen de overstap naar Chicago Fire. Het vertrouwen dat hij kreeg bij zijn nieuwe club als onbetwiste aanvalsleider betaalde hij uit met 15 goals in 22 wedstrijden. Mocht deze vertrouwensband aanhouden dan zijn de vooruitzichten zeer hoopgevend.

5. Thierry Henry, New York Red Bulls – Henry is één van de onbetwiste vedettes in de MLS en laat nog geregeld zijn voeten spreken. De Fransman had een paar sterke seizoenen in New York maar kende afgelopen seizoen een dip met ‘maar’ 10 goals in 30 wedstrijden. Zal zijn leeftijd hem partte spelen? Of was het slechts een incident? Eén ding is zeker: zijn buitengewone kwaliteiten en persoonlijkheid dragen bij aan de stijgende populariteit van het voetbal in Amerika.

4. Chris Wondolowski, San Jose Earthquakes – De afgelopen vier seizoenen van de aanvaller kunnen met zekerheid een succes worden genoemd. Met 18, 16, 27 en 11 doelpunten voor de Earthquakes behoorde hij steevast tot de topaanvallers in de MLS. Ook dit seizoen zal Wondolowski zonder meer weer een gooi gaan doen naar de titel. Dat zou dan zijn derde Golden Boot kunnen worden.

3. Landon Donovan, LA Galaxy – De ster van het Amerikaanse voetbal scoorde vorig jaar in zijn 14e(!) MLS seizoen 10 keer in 22 wedstrijden. Dit aantal had zelfs hoger uit kunnen vallen, ware het niet dat hij voor zichzelf een ‘sabbatical’ in lastte. Misschien wel verstandig aangezien alle ogen op hem zijn gericht in de aanloop naar het WK. Onder aanvoer van zijn spel wordt het Amerikaanse nationale elftal geacht hoge ogen te gaan gooien in Brazilië. Het is nog afwachten of deze druk hem parten zal gaan spelen in de strijd om de Golden Boot.

2. Robbie Keane, LA Galaxy – De 33-jarige Ierse vedette vormt in Los Angeles een aanvalstandem met Landon Donovan. Dit bleek afgelopen seizoen voor de tweede keer op rij goed te zijn voor een totaal van zestien doelpunten. Waar Keane eerder vaak met kleine blessures kampte, lijkt hij nu topfit te zijn. De eeuwige jeugd lijkt hem in zijn greep te hebben.

1. Marco Di Vaio, Montreal Impact – Tijdens zijn tweede seizoen in Montreal scoorde Di Vaio vorig seizoen maar liefst twintig keer. Desondanks kwam hij uiteindelijk twee doelpunten te kort voor de Golden Boot 2013. Bijna alle goals kwamen voort uit lopende spelsituaties. Dit maakt hem één van de koelste afmakers in de MLS. De Italiaan is op zijn 37e in bloedvorm en daarmee een van de voornaamste kandidaten om Camilo Sanvezzo op te volgen als topscorer van de MLS.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen