Inside Look: fun met de Wolves

Orlando Magic v Minnesota TimberwolvesDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: De Minnesota Timberwolves.

De Minnesota Timberwolves speelden afgelopen maandag tegen de Los Angeles Lakers. In het Staples Center, waar de Wolves al 22 wedstrijden niet hadden gewonnen, was de ploeg van coach Rick Adelman heer en meester: een 113-90 overwinning. Een unicum! Vooral dat zij in het eerste kwart alleen al 47 (!) punten scoorden. De laatste keer dat een dergelijk aantal voorkwam was in 2008, toen maakten de Denver Nuggets 48 punten in het eerste kwart tegen de Seattle SuperSonics.

Verder is het in de historie van de NBA vijf keer voorgekomen dat een team vijftig punten scoorde in het eerste kwart (en één keer gebeurde het dat een team slechts drie punten scoorde). Goed. De Timberwolves dus. De prestatie is niet niks als we de schotpercentages van het seizoen erbij pakken (tot 13-11-2013).

wolves normaal

Van bijna alle plekken op het veld schieten zij onder de maat met percentages die schommelen rond de 30 procent. Toch zijn de Timberwolves vierde in de NBA als we praten over het aantal gemaakte punten per wedstrijd. Dit lijkt paradoxaal, maar het is eenvoudig te verklaren als we de pace van de Timberwolves bekijken.

De pace van een team is het aantal keer balbezit van een team per wedstrijd. Er zijn verschillende manieren om dit te bereken, maar als we braaf ESPN aanhouden staan de Timberwolves hier ruim bovenaan met 103 keer balbezit per wedstrijd.

• Sidenote: Voor de liefhebbers, de formule die Basketball Reference (de hemel voor NBA-nerds) gebruikt is 48*((balbezit team + balbezit tegenstander) / (2*(gespeelde minuten van team / 5))). Hier staan de Timberwolves tweede.

De combinatie van veel balbezit (en dus veel schoten) met een van de slechtste schotpercentages in de league, maakt dat de Timberwolves een erg gemiddelde aanval draaien. Per 100 keer balbezit scoren zij 100 punten en zijn daarmee het vijftiende team in de league. Middelmatiger dan dat krijg je niet.

Maar wat nou als een team als Minnesota een opleving krijgt. Wat nou als ze een kwart lang enorm zuiver schieten én hun pace vasthouden? Dan krijg je de afslachting zoals afgelopen maandag tegen de Lakers: 47 punten in een kwart.

shot1stquarter

Bovenstaande shot-chart illustreert wat er gebeurde in het eerste kwart van de wedstrijd tegen de Lakers. Van de 21 schoten vielen er zestien raak (76,2%), van de negen pogingen van achter de driepuntslijn gingen er zeven raak en daarnaast ook nog eens acht van de tien vrije worpen.

Ongelooflijke cijfers, en het is dan ook niet verwonderlijk dat in de overige drie kwarten er ‘slechts’ 66 punten werden gescoord (22 per kwart). Dat brengt de boel weer in balans.

Statsheet van het eerste kwart:

NBAStats

Wellicht is het wel hierom dat de Minnesota Timberwolves zo leuk zijn om naar te kijken. Ze spelen snel, flitsend en als ze even lekker schieten levert dat hele leuke momenten op. Daarnaast hebben zij een team om echt rekening mee te houden. Ricky Rubio kan niet schieten, maar geeft de knapste passes. Kevin Martin schiet als een malle en MVP-kandidaat Kevin Love speelt als een beest.

De Wolves nog niet gezien, maar is je interesse aangewakkerd? Hieronder de highlights van de wedstrijd tegen de Lakers.