NFL ‘Weekend’ Update & Review

Door

Miami Dolphins v Houston TexansMiami Dolphins tight end Dustin Keller zal in 2013 niet meer te bewonderen zijn op de velden. De ex-New York Jet heeft meerdere banden in zijn knie afgescheurd. Keller liep de blessure afgelopen zaterdag op tijdens een oefenwedstrijd tegen de Houston Texans. Hij kreeg een tackle te verduren van Texans’ tweede ronde draft keuze D.J. Swaeringer. Het is niet de eerste keer tijdens een oefenseizoen dat een rookie zorgt voor een zware blessure van een ervaren prof.

De rookie, bekend van zijn harde spel op college (South Carolina), was na afloop van de wedstrijd weinig schuldbewust: “Ik vond dat de lage aanval de beste keuze was. Het was instinct. Toch vind ik het vervelend dat dit gebeurd is. Ik bid voor een snel herstel.” De Dolphins zijn echter wel hun vervanger voor Anthony Fasano kwijt en quarterback Ryan Tannehill een belangrijk mikpunt. Het is nu gissen wie de positie van tight end zal innemen. Rookie Dion Sims maakt natuurlijk een kans, maar ook de tight end draft keuze van 2012, Michael Egnew zal zijn kans nu schoon zien. Waarschijnlijker is dat de Dolphins eerst voor de ervaring zullen gaan. Charles Clay gaat zijn derde seizoen in en heeft aangetoond een bal te kunnen vangen. Hij noteerde de voorbije twee seizoen vijf touchdowns. Voor Keller is het ondertussen hopen dat hij ooit nog aan football toekomt, want de blessure is dusdanig ernstig dat wordt gevreesd voor het einde van zijn professionele loopbaan.

Blessures bij Broncos lijken mee te vallen
Denver Broncos v San Francisco 49ersHet slechte nieuws waren de matige prestaties van de Broncos in een met 10-40 verloren wedstrijd tegen de Seattle Seahawks. Het relatief goede nieuws is dat zowel cornerback Champ Bailey als receiver Wes Welker er beter voorstaan dan werd gedacht. Bailey heeft een voetblessure, maar er is niets gebroken. Hij zal over enkele weken weer kunnen spelen, maar zal hoogst waarschijnlijk de seizoensopener tegen de Baltimore Ravens op 5 september gaan missen. Er waren ook zorgen rondom Welker. Kleine kans dat hij nog speelt tijdens de komende twee oefenwedstrijden, maar daarentegen een grote kans dat hij begin september deel uitmaakt van de basisopstelling.

Naast de wedstrijden van afgelopen vrijdagnacht werd er ook zaterdag- en zondagnacht uitgebreid geoefend. Sportamerika.nl volgde de gebeurtenissen zo goed mogelijk. Een kort verslag van de gespeelde oefenwedstrijden.

Dallas Cowboys @ Arizona Cardinals 7-12

Dallas Cowboys v Arizona CardinalsMet name de eerste helft zullen de Dallas Cowboys snel willen vergeten. In een wedstrijd die sowieso gekenmerkt werd door veel fouten, gaf Dallas voor rust vijf turnovers weg. Startende quarterback Tony Romo deed het helemaal niet slecht met 7/10 en 142 yards, maar werd pijnlijk in de steek gelaten door zijn receivers. Twee maal lieten zij de bal los voor een fumble. Romo had overigens een open kans op een touchdown, maar gooide de bal over de volledige vrijstaande Terrance Williams heen. Alex Tanney, een backup quarterback, gooide uiteindelijk in het vierde kwart de enige touchdown voor de Cowboys en voorkwam daarmee dat de Cardinals voor de tweede maal op rij de tegenstander op nul punten zouden houden. Vorige week won de ploeg van hoofdcoach Bruce Arians (foto) namelijk nog met 17-0 van de Green Bay Packers. Toch zullen de Cardinals niet tevreden zijn met de twaalf punten van zaterdagnacht. Als je zes turnovers weet te versieren moet je daar meer mee doen. Quarterback Carson Palmer stelde teleur met enkele niet te missen kansen en ook collega Drew Stanton, die ondertussen zeven jaar profervaring heeft, wist slechts de helft van zijn pogingen af te leveren bij een receiver en deed dat één maal bij een tegenstander. Uiteindelijk was het gewoon een draak van een wedstrijd die geen winnaar verdiende. Want als zelfs Dez Bryant een fumble veroorzaakt dan is er geen redden meer aan. Zonde voor het massaal toegestroomde publiek in het uitverkochte University of Phoenix Stadium in Glendale.

Tennessee Titans @ Cincinnati Bengals 19-27

Tennessee Titans v Cincinnati BengalsTerwijl de hele natie het voorseizoen van de Bengals volgt via HBO’s Hard Knocks zijn de Bengals in goede stemming. De 19-27 thuisoverwinning had enkele positieve elementen. Andy Dalton had het niet makkelijk tegen een agressieve Titans pass rush, maar noteerde desondanks 9/14 en 115 yards. In het tweede kwart gooide hij een 2 yard touchdown pass op de talentvolle wide receiver Mohamed Sanu (foto). De eerste touchdown werd verzorgd door rookie running back Giovani Bernard. De Titans wisten voor rust slechts tot één field goal te komen. Bij de thuisploeg ontbrak All-Pro receiver A.J. Green nog steeds. De verwachting is dat hij de start van het reguliere seizoen gaat halen. De Titans begonnen de wedstrijd met quarterback Jake Locker die niet tot een touchdown kwam. De kickers misten vervolgens ook nog eens drie pogingen op rij. Een frustrerende eerste helft voor hoofdcoach Mike Munchak. De aanvallende linie van de Titans is aardig vernieuwd en heeft nu nog twee oefenwedstrijden de kans om in een aanvaardbaar ritme te komen. Ryan Fitzpatrick gooide na rust aanmerkelijk beter dan collega Locker. De Bengals speelden toen al niet meer met hun basisspelers en zo kon eerstejaars receiver Michael Preston in het vierde kwart een 46 yard pass omzetten in een touchdown.

Miami Dolphins @ Houston Texans 17-24

Miami Dolphins v Houston TexansDieptepunt was natuurlijk de eerder beschreven ernstige blessure van tight end Dustin Keller. Het zijn de nachtmerries voor iedere coach tijdens oefenwedstrijden. Het verlies was slechts bijzaak. Ryan Tannehill speelt een heel aardig oefenseizoen en noteerde met 10/15 en 150 yards hele aardige statistieken. Hij vond tijdens het eerste kwart receiver Mike Wallace voor een zespunter. Tweedejaars running back Lamar Miller zorgde nog voor rust voor de tweede en overigens laatste touchdown voor de Dolphins. Backup QB Matt Moore liet een matige indruk achter met 3/11 en 15 yards. Matt Schaub stond niet erg lang op het veld, maar genoeg om indruk maken met 8/11 en 92 yards. Hij gooide een mooie 15 yard touchdown pass op tight end Owen Daniels. Backup QB Case Keenum speelde een prima pot met onder andere een 38 yard touchdown pass op Lestar Jean, wellicht de mooiste big play van de avond. De andere backup, T.J. Yates, deed het overigens ook prima met 7/9 en 84 yards. Hij gooide een 33 yard touchdown pass naar Garrett Graham. Aanvallend dus een solide en consistente prestatie van de Texans. Rookie wide receiver DeAndre Hopkins, de 27ste overall pick in de draft van dit jaar, haakte overigens nog voor rust af met naar het zich laat aanzien een hersenschudding.

Green Bay Packers @ St. Louis Rams 19-7

Arizona Cardinals v Green Bay PackersPas laat in het vierde kwart viel de eerste touchdown van de Green Bay Packers tijdens dit oefenseizoen. Eerstejaars quarterback B.J. Coleman had de eer. De overige punten kwamen tot stand via field goals. Hoofdcoach Mike McCarthy (foto) zal er niet van wakker liggen. Hij gaf al eerder aan de oefenwedstrijden echt te gebruiken om te kijken wat nieuwe spelers wel en niet kunnen en plays te oefenen. Onder de receivers van de Packers zijn er nogal wat met blessures, dus moest quarterback Aaron Rodgers het vooral doen met tight end Jermichael Finley. Uiteindelijk noteerde Rogers 10/12 voor 134 yards. Ook de Rams waren niet naar hun eigen stadion gekomen voor vertier. De aanvallende versterkingen, tight end Jared Cook en wide receiver Tavon Austin kwamen beiden in actie. Cook ving één pass voor 37 yards en Austin pakte vier ballen voor 28 yards. Pas vlak voor het einde van de wedstrijd ving eerstejaars wide receiver Nick Johnson een 26 yard touchdown pass van backup QB Austin Davis. Sam Bradford speelde niet onverdienstelijk, maar weinig bepalend, met 8/12 en 156 yards. Bij de Packers vielen twee rookies positief op. Running back Eddie Lacy noteerde 40 yards na acht pogingen en wide receiver Myles White wist vijf keer een bal te vangen voor 48 yards. Een weinig verheffende avond in St. Louis die de kijker snel zal vergeten.

Jacksonville Jaguars @ New York Jets 13-37

Jacksonville Jaguars v New York JetsMark Sanchez of rookie Geno Smith? Het blijft de grote vraag die boven de New York Jets hangt. Sanchez blijft wisselvallig presteren. Hij speelde het grootste deel van de wedstrijd waarin hij 169 yards gooide en 13/23 noteerde. De drive in het eerste kwart die eindigde met een 23 yard pass op Jeff Cumberland in de end zone was uitstekend. De interception die hij gooide in de handen van Jags’ Marcus Trufant was pijnlijk. Zo was er zowel gejuich als boegeroep te horen vanaf de tribunes van het MetLife Stadium. Geno Smith kreeg geen kans zich te laten zien vanwege een enkelblessure. Toch is een basisplek voor Sanchez nog lang niet zeker, gezien de ups & downs die elkaar blijven afwisselen. Blaine Gabbert (foto) liet ondertussen zien dat hij best iets zijn mars heeft. De openingdrive zag er goed en verzorgd uit met een overbrugging van 80 yards en een touchdown pass op tight end Allen Reisner. Het was de enige zespunter voor de Jaguars die het verder moesten doen met twee rake field goals. De Jets scoorden er ondertussen vrolijk op los, af en toe geholpen door de ruimtes die de Jaguars lieten liggen, een gegooide interception van Chad Henne en een compleet mislukte snap die werd omgezet tot een fumble recovery in de end zone.

Denver Broncos @ Seattle Seahawks 10-40

Denver Broncos v Seattle SeahawksHet was even slikken voor de Broncos. Het moest maarliefst 40 punten laten aan de Seahawks. In Seattle werd vooral gekeken naar de receivers nu Percy Harvin is uitgeschakeld met een heupblessure. Tweedejaars Jermaine Kearse noteerde een 12 yard touchdown pass afkomstig van startende quarterback Russell Wilson, maar maakte nog meer indruk met een 107 yard kickoff return (foto). Seattle zou er slim aan doen hem sowieso op het roster te zetten. Ook tight end Sean McGrath mocht een pass van Wilson vangen in de end zone. In totaal forceerden de Seahawks drie turnovers, waarbij Brandon Browner een 106 yard fumble return voor een touchdown noteerde. Genoeg hoogtepunten dus voor de thuisploeg. Peyton Manning speelde iets meer dan één kwart en gooide een touchdown pass op Wes Welker. Eén van de weinige hoogtepunten voor de uitspelende ploeg. Startende defensive end Derek Wolfe liep in het eerste kwart tegen een nekblessure aan en Louis Vasquez, die right guard staat moest het veld ruimen wegens een enkelblessure. Zo lopen de Broncos in de voorbereiding op het reguliere seizoen ondertussen tegen de nodige problemen aan. In Seattle heerst ondertussen enkel positivisme. De eerste helft was een feestje voor de toeschouwers die steeds meer gaan geloven in een team dat mee kan doen om het kampioenschap.

Indianapolis Colts @ New York Giants 20-12 (SNF)

Indianapolis Colts v New York GiantsNa de teleurstellende eerste verloren oefenwedstrijd tegen de Buffalo Bills (44-20) stelden de Colts weer enigszins orde op zaken. Dit was met name te danken aan tweedejaars quarterback Andrew Luck die zijn ploeg met 9/13 en 107 yards over het veld leidde naar twee touchdowns. In het eerste kwart ving de ervaren wide receiver Reggie Wayne een 28 yard pass in de end zone (foto) en nog voor rust wist ook T.Y. Hilton een bal voor zes punten te vangen. Het was de basis van een 20-12 overwinning op de New York Giants. Bij de ploeg van quarterback Eli Manning viel weinig te genieten. Manning gooide bovendien een interception. Greg Toler was de oplettende cornerback van de Colts. Erger voor New York was het uitvallen van wide receiver Victor Cruz (hiel) en startende center David Baas (verdraaide knie). Tom Coughlin kon het maar moeilijk aan en verliet regelmatig het vastgestelde vak langs de zijlijn waar hij zich mag bewegen. Het leverde hem zelfs een straf op voor onsportief spel wat de ploeg vijftien yards kostte. Hoofdscheidsrechter deze wedstrijd was de bekende Ed Hochuli. Zijn zoon zit er ook aan te komen, aangezien die in dezelfde wedstrijd de ‘back judge’ was.

Komende nacht staat er nog één oefenwedstrijd op het programma. De Pittsburgh Steelers reizen dan af naar Washington voor een ontmoeting met de Redskins. Het duel begint om 02:00 uur Nederlandse tijd.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen