#4 Oklahoma onderuit tegen TCU

Oklahoma v TCU

In een waar spektakelstuk verloor #4 Oklahoma van #25 TCU met 33-37 waarmee na de chaos in het college football compleet is deze week. Eerder verloren immers #2 Oregon en #3 Alabama al. De strijd om een plek in de play-offs ligt nu echt volledig open en dat is waar we als college football fans van dromen.

TCU sterk uit de startblokken

Het begin van de wedstrijd was overduidelijk voor TCU. Na tien minuten stonden ze met 14-0 voor. Veel leek dit Oklahoma echter niet te doen. Ze bleven vasthouden aan hun eigen plan en langzaam maar zeker kwamen ze terug in de wedstrijd. Bij de rust stond het 24-24 en iedereen nam aan dat Oklahoma in de tweede helft weg zou lopen, maar dat liep even anders.

TCU liet in de tweede helft zien dat ze zich helemaal niet neer wilden leggen bij een overwinning van Oklahoma en ze bleven voortdurend druk uitoefen op de Sooners. Soms overigens op bijzonder onorthodoxe wijze. Neem bijvoorbeeld onderstaande kickoff return. Een speler van TCU verstopt zich in de endzone, rechts in beeld, door op de grond te gaan liggen en krijgt vervolgens de bal. Helaas haalde deze briljante actie niets uit vanwege een penalty, maar creatief was het zeker.

Dat het nog gekker kon bleek in het vierde kwart. Oklahoma quarterback Trevor Knight gooide een pick six bij een 31-31 stand waarmee TCU op een 37-31 voorsprong kwam. Oklahoma wist echter de point after te blocken, op te rapen en naar de andere kant van het veld te lopen voor een two point conversion, 37-33. Ondanks verwoede pogingen van de Sooners om de wedstrijd alsnog te winnen bleef het hier bij.

Oklahoma moet nu hopen dat Baylor volgende week wel van TCU weet te winnen. Door daarna later in het seizoen zelf Baylor te verslaan maken ze nog een kans om de play-offs te halen. Hoe groot die kans is zal echter vooral van andere teams afhangen.

Notre Dame wint sleutelwedstrijd tegen Stanford

#9 Notre Dame wist tegen #14 Stanford wel ongeslagen te blijven, maar zoals verwacht ging dat niet eenvoudig. De wedstrijd was vooral een verdedigende strijd met heerlijke gevechten op de line of scrimmage. Een traktatie voor de liefhebbers.

Het weer maakte het ook niet eenvoudig. Regen en vooral de harde wind maakte het soms erg lastig voor de quarterbacks en anderen op het veld. Notre Dame quarterback Everett Golson, vorige week nog debet aan vier turnovers, wist het aantal fouten deze week ondanks de omstandigheden echter te beperken en gaf de bal ‘slechts’ twee keer weg. De holder bij de fieldgoals van Notre Dame had het echter veel lastiger. Hij ging dankzij de natte bal twee keer in de fout en dat ging ten koste van zes punten voor Notre Dame.

De verdediging van Notre Dame leverde opnieuw uitstekend werk. De verdediging lijkt zelfs zo sterk dat Florida State, later dit seizoen de tegenstander van Notre Dame, zich waarschijnlijk al enige zorgen begint te maken. Eenvoudige scores laten de Irish niet toe en tackelen kunnen ze als de beste.

Drie minuten voor tijd nam Stanford brutaal de leiding met 14-10, maar dat bleek niet voldoende. Everett Golson kreeg nog een kans en zoals wel vaker had hij aan één kans voldoende. Stanford had tot nu toe de beste verdediging van het land, maar Golson wist de gaten te vinden en nam zijn Irish mee over het veld met tot slot een fantastisch gegooide touchdown.

Met name het optreden van Golson tegen de beste verdediging van het land zal Notre Dame vertrouwen geven. Over twee weken moeten ze aan de slag uit bij #1 Florida State en de Seminoles zijn juist verdedigend extra kwetsbaar dit seizoen. Over twee weken zou Notre Dame zomaar kunnen doen wat werkelijk niemand voor mogelijk had gehouden, opschuiven naar de eerste plek op de ranglijst.