Rookie quarterback Daniel Jones van de New York Giants

32-in-32 | New York Giants: licht aan het eind van de tunnel?

Door

Rookie quarterback Daniel Jones van de New York Giants

Het NFL-seizoen is aanstaande en om jou als volger van SportAmerika optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen, nemen we in de 32-in-32 reeks elk team onder de loep! Van de nieuwkomers, tot de jonge ‘draftees’ en de nieuwe stand van zaken op het depth chart: alles komt aan bod. In deel 5 de geplaagde NFL-mastodont: de New York Giants


FREE AGENCY


Het was de meest spraakmakende deal in free agency: Odell Beckham Jr. die de Giants verlaat voor de Cleveland Browns. Een aderlating voor de Giants die mét OBJ al in stormachtige wateren verkeerden. Uiteindelijk bleek ook dat de partijen niet als vrienden uit elkaar zijn gegaan. Beckham Jr. liet in een interview met Complex weten dat hij in New York nooit zijn volle potentieel kon bereiken. Eerder twijfelde hij al publiekelijk aan de vaardigheden van zijn toenmalige quarterback Eli Manning en voelde hij zich respectloos behandeld door de Giants in de Browns-trade.

Hoe dan ook, de Giants moesten verder en haalden met Golden Tate een vervanger voor OBJ binnen. Tate heeft hiermee een zware taak gekregen. Beckham Jr. succesvol vervangen zal weinigen gegeven zijn en al zeker niet als je een schorsing aan de broek hebt. Tate moet namelijk de eerste vier wedstrijden van het seizoen uitzitten door een overtreding van de PED regels. Hij claimt zelf positief te hebben gescoord door een vruchtbaarheidsbehandeling, maar het zero tolerance beleid van de NFL laat hem weinig ruimte. Niettemin is Tate een degelijke versterking die met zijn behendigheid (zeker after catch) en de verbeterde o-line goede dingen kan laten zien in New York.

New York Giants: Free agency

Vrij vroeg in free agency haalden de Giants hun eerste versterking voor de o-line. Die kwam in de persoon van right guard Kevin Zeitler. De voormalig Cleveland Brown werd samen met een vijfde ronde pick naar New York gehaald. Pass rusher Olivier Vernon en een vierde ronde pick bewandelden de omgekeerde weg. Ondanks dat Vernon gemist zal worden, is Zeitler een belangrijke versterking voor een geplaagde Giants o-line. De 2012 eerste ronde pick rankte in 2018 als zesde guard overall en als beste pass-blocking guard bij PFF. Daarnaast is hij niet gevoelig voor blessures aangezien hij in zeven jaar slechts vier wedstrijden miste.

Even terug naar de OBJ-trade. De Giants kregen er namelijk ook wat voor terug. Een eerste ronde pick (#17), een derde ronde pick (#95) en safety Jabrill Peppers. Voor Giants general manager Dave Gettleman een aanbod die hij niet kon afslaan. Peppers is een grillige speler met een sterk atletisch vermogen en een goede houding. Het lijkt er echter op dat zijn vaardigheden hem in college en in de NFL in de weg zitten. Zowel in college als in de NFL speelde hij meerdere posities waardoor hij nooit een uitgesproken expertise kon ontwikkelen. In 2018 leek er meer consistentie voor hem te ontstaan. Dit mondde direct uit in een goed seizoen. Bij de Giants heeft hij alle ruimte om dit goede seizoen om te zetten naar een elite seizoen.

De betrokkenheid van Peppers bij de Beckham-trade was extra aantrekkelijk door het eerdere vertrek van strong safety Landon Collins. De Giants stonden hem toe om free agency te testen en hij tekende bij de Redskins. Collins vervulde jarenlang een belangrijke rol in New York en zijn vertrek was daarom qua impact vergelijkbaar met die van OBJ.


NFL DRAFT


Giants general manager Dave Gettleman zocht naar volwassenheid in een quarterback, maar wellicht had hij beter naar talent kunnen kijken. Voorafgaand aan de draft beschouwde slechts een enkeling Duke-quarterback Daniel Jones als een eerste ronde prospect. Sterker nog, de vergelijking werd vooral gemaakt met Blake Bortles. In college blonk hij niet uit in accuraat passvermogen en zijn arm is verre van krachtig. Wat, naast zijn volwassenheid, wel voor hem spreekt, is zijn lange en sterke postuur. Ook speelde hij bij Duke onder head coach David Cutcliffe, de man die een grote rol speelde in de ontwikkeling van Peyton Manning en zijn broertje Eli.

Saillant detail is overigens dat Jones bij Duke niet eens in aanmerking kwam voor een studiebeurs. Hij betaalde zijn eerste semester uit eigen zak en sloot zich als zogenaamde ‘grayshirt’ aan bij het Duke football team. Daniel Jones is dus ver boven zijn stand gedraft en daarmee is het lot van Gettleman onlosmakelijk verbonden met die van hem. Alle ingrediënten voor een mooi verhaal, maar ook alle ingrediënten voor de verdere teloorgang van de Giants franchise.

New York Giants: NFL draft

Met hun tweede eerste ronde pick koos New York voor defensive tackle Dexter Lawrence van Clemson. Zijn ongeluk is dat hij gekozen werd met de pick die onderdeel was van de OBJ-deal. Zijn impact op het team zal, in ieder geval op de korte termijn, afgemeten worden aan die van OBJ. Lawrence is sterk tegen de run terwijl de Giants wellicht liever een pass rusher hadden gehad. Helaas voor hen werd Brian Burns voor hun neus weggekaapt.

Na twee eerste ronde picks waren de Giants nog niet klaar. Ze hadden er nog eentje. Met de dertigste pick kozen ze cornerback Deandre Baker van Georgia. Hij werd gezien als één van de betere allround cornerbacks en vult daarmee een need voor de Giants. Zijn grootste nadeel is zijn formaat. Met 1 meter 80 en 85 kilo zal hij qua postuur vaak het onderspit delven tegen wide receivers. Het wordt interessant of zijn vaardigheden en gedrevenheid daarvoor compenseren.

In volgende rondes bleven de Giants hun defense versterken met linebacker Oshane Ximines, cornerback Julian Love en inside linebacker Ryan Connelly. Zij brengen diepte op posities waar New York het goed kan gebruiken, waarbij Connelly het waarschijnlijk moet doen met een special teams-rol. Vervolgens werd met wide receiver Darius Slayton de tweede aanvallende versterking binnen gehaald. Hij is razendsnel (een 40-yard dash in 4.39) en kan zich ontwikkelen tot een deep threat. De Giants sloten af met twee defensieve en één offensieve versterking. Een interessante draft met veel vraagtekens.


OFFENSE


David Gettleman en head coach Pat Shurmur hebben nog steeds vertrouwen in Eli Manning. Wellicht zit daar ook wel een kern van waarheid in. Vorig jaar had hij dramatische bescherming van zijn o-line en miste hij OBJ in de laatste vier wedstrijden. Desondanks had hij één van zijn beste (statistische) jaren. Niet slecht. Het komende seizoen heeft hij een versterkte o-line, maar moet hij OBJ-vervanger Golden Tate de eerste vier wedstrijden missen. Wide receiver Sterling Shepard en tight end Evan Engram zijn wel aanwezig, maar daarmee zijn de targets vrij dun bezaaid.

New York Giants: Offense

Ondanks dat Manning nog wel een jaar in de tank heeft, draait de offense niet meer om hem. Running back Saquon Barkley is essentieel voor het succes van de Giants. De offensive rookie of the year kende in 2018 een geweldig rookie-jaar. Dit kan alleen maar beter worden nu de o-line een upgrade heeft gehad. Zijn vaardigheden als rusher maken hem niet eens het gevaarlijkst. Dat doen namelijk zijn vaardigheden als receiver. Vorig jaar ving hij veel ballen van een panikerende Manning wiens o-line instortte. Indien hij komend jaar ballen krijgt met het oog op een serieuze aanval kan hij nog grotere potten breken.

Dankzij de verbeterde o-line kan de offense in 2019 een serieuze stap maken. Zeker als Manning daardoor in staat is om een afgewogen keuze te maken tussen zijn wide receivers. Het kan zelfs zo zijn dat ze in dat geval OBJ helemaal niet zo erg zullen missen in New York.


DEFENSE


Na afloop van een 2018 dat eindigde in 5-11 werd vaak gewezen naar de defense. Ze zouden te veel voorsprongen uit handen hebben gegeven. Dat is wat kortzichtig, maar niet compleet bezijden de waarheid. De defense was slecht en eigenlijk had geen enkele quarterback van ze te vrezen. Het was daarom vrij bijzonder dat Landon Collins mocht vertrekken en Olivier Vernon werd getrade: de enige twee waardevolle spelers in de defensie die het verschil konden maken.

New York Giants: Defense

Niettemin is Gettleman er heilig van overtuigd dat dit de goede aanpak is. Lorenzo Carter, een 2018 draft pick, lijkt inderdaad klaar om dit jaar een stap te zetten. Markus Golden was een nuttige versterking, mits blessurevrij. En het aantrekken van Antoine Bethea samen met OBJ-trade onderdeel Jabrill Peppers maakt de secondary, ondanks het vertrek van Collins, misschien wel beter.  Verder is de secondary namelijk best sterk met Janoris Jenkins en beschikken de Giants over voormalig supplemental draft pick Sam Beal.

De pass rush is echter niet verbeterd. Wellicht zelfs verslechterd. Het draften van Dexter Lawrence verbetert de run defense, maar niet de pass rush. Rookie Oshane Ximines is daarbij ook geen speler die er de eerste dag al staat. Als de Giants niet in staat zijn om dit seizoen de quarterback onder druk te zetten, hangt een zelfde scenario als 2018 in de lucht. Een defense die laat in de game niet voldoende standhoudt en de leiding verspeelt.


CONCLUSIE


De Giants verloren Landon Collins en Odell Beckham Jr. en ze zitten in een quarterback-overgangsfase. Eli zit in de nadagen van zijn carrière en met Daniel Jones is zijn beoogde opvolger binnen gehaald. In free agency haalden ze Jabril Peppers en Golden Tate, maar is het voldoende? In New York lijken ze te balanceren tussen een rebuild en meedoen om de prijzen. Een moeilijke situatie en problematisch als het te lang aanhoudt. Na twee magere seizoenen wil men in New York vooruitgang zien, maar behalve de o-line en de secondary lijkt er te weinig verbetering te zijn.

VOORSPELLING: 6-10

Lees alle 32-in-32 artikelen hier!

Cover photo: Andy Lyons/Getty Images

Ook leuk om te lezen