32-in-32: Seattle Seahawks

Door

Zoals de afgelopen jaren vaak het geval is, waren de Seahawks in 2016 één van de favorieten om als afgevaardigde voor de NFC richting de Super Bowl te gaan. Het team begon echter, mede door een wederom zwakke offensive line, moeizaam aan het jaar met een nipte winstpartij op Miami en een nederlaag tegen de Los Angeles Rams. Ondanks de tien gewonnen wedstrijden kenmerkte wisselvalligheid het spel van Seattle waarbij met name de blessure van Earl Thomas in defensief opzicht een grote klap was. In 2017 keren de Seahawks echter weer terug met frisse moed, en wil het met Russell Wilson en een ijzersterke defensie een volgende gooi doen naar de hoofdprijs.

Offseason

Het was een relatief rustige zomer in het noordwesten van Amerika waar de Seahawks weinig sterkhouders zagen vertrekken, en ook weinig grote namen aantrokken. Het is het gevolg van een beleid waarbij veel zelf opgeleide spelers voor langere tijd vastliggen, waardoor het geld om grote namen van buitenaf aan te trekken veelal ontbreekt.

De enige basisspelers die vertrokken waren offensive tackle Garry Gilliam (49ers) en kicker Steven Hauschka (Bills). Om laatstgenoemde te vervangen kwam Blair Walsh over, die zich nog geen twee jaar geleden onmogelijk maakte in Minnesota door in de play-offs een allesbeslissende field goal te missen tegen de Seahawks. Verder werd de in Jacksonville geflopte Luke Joeckel aangetrokken om de veelbesproken offensive line een handje te helpen, en was Eddie Lacy de bekendste naam die overkwam. De runningback, die in Green Bay vorig jaar vooral bekend stond om zijn voorliefde voor eten, hoopt een rol in de rotatie van de Seahawks te kunnen vervullen.

De Seahawks zullen dan ook vooral hopen op hun draft class, en dat hier minimaal twee spelers tussen zitten die een impact kunnen gaan maken. Ondanks dat ze niet in de eerste ronde kozen, hadden ze wel maar liefst zes selecties over ronde twee en drie. Vooral van cornerback Shaquill Griffin en van defensive lineman Nazair Jones wordt verwacht dat ze snel op een basisplek kunnen gaan rekenen. En gezien de staat van de offensive line lijkt het ook aannemelijk dat center Ethan Pocic vroeg of laat een plekje kan gaan innemen.

Offense

Wanneer de belangrijkste onderdelen fit zijn, is dit een offense die mee kan met de sterkste. Met Russell Wilson aan het roer en gevaarlijke wapens om hem heen in Jimmy Graham, Doug Baldwin, Tyler Lockett en Paul Richardson zit er genoeg scorend vermogen in de ploeg.

Er zijn echter twee vraagtekens: ten eerste is dat de running game die goed moet blijven functioneren. Thomas Rawls is, wanneer fit, een hele getalenteerde runningback maar juist daar gaat het vaak mis. Zowel in 2015 als 2016 mistte hij wedstrijden en met name vorig seizoen maakte hem dat minder efficiënt. Hetzelfde kan gezegd worden van C.J. Prosise, die als pass-catcher van waarde kan zijn maar vorig seizoen ook vroegtijdig uitviel met een blessure.

Het tweede vraagteken is al jaren een kern van probleem: de offensive line. Enkel Justin Britt bleek een stabiele factor als center maar verder is er weer een hoop veranderd. Jacksonville’s draft-flop Luke Joeckel mag het ditmaal als guard proberen terwijl men ook hoopt dat de twee sophomores in Rees Odhiambo en eerste ronde keuze Germain Ifedi de volgende stap kunnen maken.

Defense

Ondanks de potentie in aanvallend opzicht valt of staat alles uiteindelijk met de prestaties van de defensie. De bekende namen als Michael Bennett, Cliff Avril, Bobby Wagner, K.J. Wright en Richard Sherman zijn weer terug en hopen komend seizoen weer hetzelfde kunststukje te flikken als in 2014.

Vorig jaar bleek dat de fitheid van Earl Thomas en Kam Chancellor van groots belang is en met name toen Thomas wegviel leek de defensie niet meer zo sterk als daarvoor het geval was. Als quarterback van de defensie is hij misschien wel de meest onmisbare schakel binnen het Legion of Boom. Natuurlijk geldt voor alle ploegen dat het belangrijk is dat eenieder fit blijft, maar vooral bij de Seahawks bleek de blessure van Thomas uiteindelijk datgene te zijn wat de ploeg opbrak.

Toch zijn er wel wat zwakkere plekjes waarvan de Seahawks hopen dat enkele onbekenden dit opvullen. Rookie Shaq Griffin zal naar alle waarschijnlijkheid de kans krijgen om naast Richard Sherman te starten, terwijl Nazair Jones vaak genoemd wordt als potentiële basisspeler voor de defensie na zijn indrukwekkende spel in de voorbereiding.

Conclusie

Het is het bekende verhaal bij de Seahawks. Ze beschikken over een getalenteerde quarterback, genoeg wapens, een ijzersterke defensie maar wel een zwakke offensive line. In 2014 was de combinatie goed genoeg om met overmacht de Super Bowl te winnen, maar de afgelopen jaren kwam er telkens een kink in de kabel en bleek de concurrentie net iets te sterk.

Binnen de eigen divisie lijkt er echter geen maat te staan op Seattle. San Francisco en de Los Angeles Rams zijn vol met een rebuild bezig terwijl de Cardinals vorig jaar een stap terug hebben gezet en het nog maar de vraag is of zij komend jaar wel weer mee zullen doen. Dat alles maakt de Seahawks voorlopig de favoriet en daarmee ook een favoriet voor de titel.

Voorspelling: 11-5

Ook leuk om te lezen