32 in 32: Oakland Raiders

Door

NFL Preview - Oakland Raiders

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Oakland Raiders.

Nee, er ging vorig seizoen niet veel goed in Oakland. De Raiders boekten slechts vier overwinningen – op de Jaguars, Chargers, Steelers en Texans – en zagen hun beste speler van het aflopen seizoen (running back Rashad Jennings) vertrekken naar New York. Er werden diverse versterkingen aangetrokken, maar het is de vraag of de Raiders in de sterke AFC West aankomend seizoen een rol van betekenis spelen.

Depth chart Oakland Raiders

De in Houston verguisde Matt Schaub moet de quarterback under center worden. Vorig seizoen was het stuivertje wisselen tussen Terrelle Pryor en Matt McGloin, maar beide konden niet langdurig overtuigen. Het is afwachten of Schaub, die vorig jaar ook hoogtepunten net zo makkelijk afwisselt met dieptepunten, de kar van Oakland kan trekken. Ook voor hemzelf wordt het een do-or-die-jaar: bij een tegenvallend seizoen kan de 33-jarige spelverdeler zomaar uitgespeeld zijn als starter in de NFL.

In de backfield kan een aardige strijd ontstaan tussen running backs Darren McFadden en Maurice Jones-Drew, want het is de verwachting dat beide de bal met elkaar moeten delen. Het is enigszins verrassend dat McFadden nog het shirt van The Silver & Black draagt, want de blessuregevoelige speler heeft nog nooit 16 wedstrijden in een seizoen gespeeld. Dan kan Jones-Drew betere papieren laten zien, maar het is alweer drie jaar geleden dat hij een 1.000+ yards-seizoen had.

De Raiders hebben flink geshopt voor de defensie. Grote ‘namen’ als Carlos Rogers (33), Antonio Smith (32), Justin Tuck (31) en LaMarr Woodley (30) kwamen naar Californië en de ervaring die dit kwartet meeneemt is onbetaalbaar, maar qua leeftijd lijkt het meer op een quick fix dan een uitgestippelde strategie richting een team dat enkele jaren in dezelfde formatie mee kan.

Nieuw

G Kevin Boothe (Giants), CB Tarell Brown (49ers), QB Derek Carr (Draft, 2e ronde), OT Austin Howard (Jets), G Gabe Jackson (Draft, 3e ronde), WR James Jones (Packers), RB Maurice Jones-Drew (Jaguars), LB Khalil Mack (Draft, 1e ronde), OT Donald Penn (Buccaneers), CB Carlos Rogers (49ers), QB Matt Schaub (Texans), DE Antonio Smith (Texans), DE Justin Tuck (Giants) & LB LaMarr Woodley (Steelers)

Weg

CB Philip Adams (Seahawks), WR Jacoby Ford (Jets), C Andre Gurode (Free Agent), DE Lamarr Houston (Bears), DE Jason Hunter (Free Agent), RB Rashad Jennings (Giants), CB Tracy Porter (Redskins), QB Terrelle Pryor (Seahawks), OT Jared Veldheer (Cardinals) & DT Vance Walker (Chiefs)

Running back Rashad Jennings zoekt zijn heil bij de Giants. Daarmee laten de Raiders hun – met afstand – meest productieve aanvaller tijdens het afgelopen seizoen weglopen. Hij behaalde 4.5 yards per looppoging voor in totaal 733 yards en wist er 6 touchdowns mee te scoren (meer dan elke wide receiver!). Bovendien wist Jennings ook nog 36 ballen te vangen voor 292 yards. Het is afwachten of die impact behaald gaat worden door één van de running backs.

Prognose 2014
Door het grote aantal nieuwelingen dat waarschijnlijk in de basis start, is het lastig in te schatten waar de Raiders momenteel staan. In de divisie met de Denver Broncos, de San Diego Chargers de Kansas City Chiefs lijken de Raiders kansloos. Daar komt bij dat de NFL hen niet gunstig gezind is: Oakland heeft op papier het moeilijkste programma voorgeschoteld gekregen (.578).

Voorspelling: de Oakland Raiders zullen niet met hun hoofd bij de play-offs zijn. Voor het team is het zaak om eens een solide seizoen te spelen waar op voortgeborduurd kan worden, zodat er over twee à drie jaar een play-off bound spelersgroep staat. Optimistisch gezien zou een 8-8 seizoen een wereldprestatie zijn.

Player to Watch
Van first round pick Khalil Mack wordt veel verwacht in Oakland. De linebacker wordt geroemd vanwege zijn explosieve snelheid op de eerste meters en het rap lokaliseren van de pigskin. Tijdens zijn collegejaren bij de Buffalo Bulls was hij de aanvoerder en noteerde Mack in 48 wedstrijden 186 tackles (75 for loss), 28.5 sacks, 12 pass deflections, 4 interceptions en 16 geforceerde fumbles.

De rookie toont ook bravoure door het antwoord op de vraag welke quarterback hij het liefst wil sacken in de NFL. ‘Ik denk dat Peyton Manning bovenaan mijn lijstje staat’, aldus Mack. ‘Als ik daar aan denk, dan krijg ik zin in de start van het seizoen.’ De linebacker kan het laten zien op 9 november en 28 december.

 

Alle previews op een rij:

32. Houston Texans, 31. Washington Redskins, 30. Jacksonville Jaguars, 29. Cleveland Browns

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen