32 in 32: Denver Broncos

Door

Divisional Playoffs - San Diego Chargers v Denver Broncos

De NFL-redactie van SportAmerika richt de blik op het nieuwe seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NFL Preview: 32 in 32, in volgorde van hun prestatie in 2013. Vandaag: de Denver Broncos.

De Denver Broncos hebben een ietwat vreemd seizoen achter de rug, in die zin dat het team verschillende records brak, maar het in de Super Bowl volledig liet afweten. Het reguliere seizoen werd afgesloten op 13-3 en dit vooral onder leiding van een stomende offense. Manning gooide de meeste passing touchdowns (55) en het hoogste aantal passing yardage (5,477) in de geschiedenis van de league. Bovendien scoorde geen enkel team ooit meer touchdowns (76) en punten (606) in één seizoen dan de Denver Broncos in 2013. Bovendien kwam het gevaar van alle kanten: nooit eerder scoorden vijf spelers van dezelfde ploeg meer dan tien touchdowns elk: wide receivers Demaryius Thomas (14), Eric Decker (11) en Wes Welker (10), tight end Julius Thomas (12) en running back Knowshon Moreno (13).

Maar ook in de special teams maken de Broncos het verschil. Met Matt Prater hebben ze een enorm sterke kicker in huis die in 2013 enkele records brak: hij scoorde de langste field goal in de NFL-geschiedenis (64 yards) en benutte alle extra points: 75 op 75. Hiermee brak hij drie records in één klap: meeste extra points, meeste extra points attempts en meeste extra points zonder misser. Een volledige lijst met alle gebroken records kunt u hier vinden.

sheet bronco

Wijzigingen

De opvallendste wijziging gebeurde misschien wel in de bestuurskamer. Op 23 juli besliste eigenaar Pat Bowlen namelijk na dertig jaar de fakkel door te geven. De man vecht al sinds 2009 tegen Alzheimer, waardoor de belangrijke beslissingen al een tijdje werden genomen door voorzitter Joe Ellis en general manager John Elway. Toch komt dit min of meer als een verrassing en ligt de controle over de club nu officieel bij Ellis en Elway. De bedoeling is dat op langere termijn één van de zeven kinderen van Bowlen de fakkel zal overnemen en er dus geen sprake zal zijn van een verkoop van het team.

Weg
CB Champ Bailey (Saints), S Mike Adams (Colts), DE Robert Ayers (Giants), G Zane Beadles (Jaguars), LB Stewart Bradley, CB Marquice Cole, WR Eric Decker (Jets), WR Trindon Holliday (Giants), S Michael Huff, CB Quentin Jammer, C Dan Koppen, LB Paris Lenon, DE Jeremy Mincey (Cowboys), RB Knowshon Moreno (Dolphins), DE/LB Shaun Phillips (Titans), CB Dominique Rodgers-Cromartie (Giants), C Steve Vallos, LB Wesley Woodyard (Titans).

De Broncos lijken wat ingeboet te hebben aan aanvallende krachten. Zo vertrokken wide receiver Eric Decker en running back Knowshon Moreno, samen toch goed voor niet minder dan twintig touchdowns vorig seizoen. Daarbovenop moesten de Broncos na tien seizoenen afscheid nemen van cornerback Champ Bailey die in al die jaren toch goed was voor de meeste Pro Bowlnominaties voor een defensieve back (12) en de meeste intercepties in de Pro Bowl (4).

Nieuw

DT Marvin Austin (Cowboys), S Charles Mitchell, DT Cody Larsen (Ravens), C/G Will Montgomery (Redskins), DE Will Pericak (Jaguars), WR Emmanuel Sanders (Steelers), CB Aqib Talib (Patriots), S T.J. Ward (Browns), LB Chase Vaughn (Spokane Shock (AFL)), DE DeMarcus Ware (Cowboys), CB Bradley Roby (Draft, 1ste ronde), WR Cody Latimer (Draft, 2de ronde).

De Broncos hebben vooral gegokt op free agents dit offseason. Ze hebben zich daarbij voornamelijk verdedigend proberen te versterken. Zo haalden ze defensive end DeMarcus Ware bij de Cowboys, cornerback Aqib Talib bij de Patriots en safety T.J. Ward bij de Browns. Met Emmanuel Sanders probeerde men dan weer het verlies van Decker goed te maken.

Op de NFL Draft haalden de Broncos volgende namen binnen: CB Bradley Roby (Ohio State), 2 WR Cody Latimer (Indiana), 3 OT Michael Schofield (Michigan), 5 LB

Prognose

Ondanks het feit dat de offense wat aan kracht lijkt te hebben ingeboet, mogen we toch verwachten dat de Broncos het opnieuw ver zullen schoppen komend seizoen. Het voordeel van een recordbreaking offense is namelijk dat er wel wat verlies kan gepermitteerd worden.

Bovendien lijken de Broncos komend seizoen niet meer vol voor de aanval te gaan. Er werd geïnvesteerd in de defensie door een aantal flinke versterkingen aan te trekken met de nodige NFL-ervaring. We durven zelfs te stellen dat het verlies in de offense meer dan gecompenseerd wordt in de versterkte defense en geloven dan ook dat Denver opnieuw een serieuze kandidaat zal zijn voor de Super Bowl. Al blijft het toch afwachten of de ploeg de zware dreun van de Super Bowl snel te boven komt…

Player to watch

Peyton Manning, een man waarvan al vaak beweerd wordt dat hij het laat afweten in de play-offs, maar toch al enkele indrukwekkende records achter zijn naam kon schrijven. Hij wordt vaak beschouwd als een van de beste quarterbacks van zijn tijd, of misschien zelfs uit de geschiedenis van de NFL, maar toch zijn er maar weinig topatleten die zoveel kritiek over zich heen kregen.

Kan Manning komend seizoen opnieuw het topniveau halen dat hij in 2013 in de reguliere competitie tentoonspreidde? Kan hij komend seizoen wel rustig blijven tot het laatste fluitsignaal in februari? We kunnen het alleen maar hopen, want een man als Peyton verdient het niet zijn carrière af te sluiten vol twijfels over het waarom hij het niet kon in de play-offs!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen