3-on-3: Geen play-offs voor Dirk & z’n Mavs

Door

Los Angeles Lakers v Dallas MavericksIn 3-on-3 geven wekelijks drie NBA-redacteuren antwoord op drie vragen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: Geen play-offs voor Dirk & z’n Mavs.

3on3

 

1. Mavericks kunnen play-offs, ondanks weergaloze baard van Nowitzki, vergeten.

RK: Ja, daar ga ik wel vanuit. Hoewel de Lakers een beetje aan het rommelen zijn, gaan Kobe en co samen met de Jazz uitmaken wie er achtste wordt in het westen. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dirk is de laatste weken erg lekker op dreef en met een beetje hulp van zijn teamgenoten, en vooral veel geluk, zou het altijd nog kunnen natuurlijk.

SJ: De enige speler die wat mij betreft een baard mag dragen is James Harden. Heel veel kapsels staan Dirk niet, maar een baard is al helemaal niet voor hem bedoeld. Maar met of zonder baard, na de verlieswedstrijd tegen de Lakers is het wel klaar met de Mavs dit seizoen. Eindspurt kwam te laat en de wedstrijd van vannacht heeft het moraal van de ploeg geen goed gedaan. Mark Cuban kan vast de markt op, om te zien wat daar te halen valt voor volgend seizoen. Het wordt een roerig off-season in Dallas, alleen Dirk staat niet op de trade-block..

PH: Je zou het wel zeggen hè? Maar als er dit jaar een constante factor is, is het de gekheid rond die laatste plek in de Western Conference. Vannacht verloren de Jazz weer, en als de Lakers tijdens hun komende zware programma wat wedstrijden verliezen kunnnen de Mavs zo weer op een wedstrijd komen van die achste plaats. Het is een gevecht tussen teams die zo min mogelijk duels proberen te verliezen. Jammer genoeg is dat minder leuk om naar te kijken dan een race tussen teams die zo veel mogelijk proberen te winnen.

2. Niet opstellen James en Wade in laatste twee duels Heat is competitievervalsing.

SJ: De discussie over het wel en niet opstellen van spelers is dit jaar opgestart door coach Popovich van de Spurs. Er is al heel wat over gezegd en geschreven. En ondanks belangen van sponsoren, publiek, TV-rechten is basketbal nog steeds een sport. En deze sport heeft als doel de titel te winnen. Je beschikt over 15 spelers en die kan je als coach vrij inzetten. En in het specifieke geval van LeBron en Wade; die hebben al meer dan genoeg laten zien. Spoelstra wil ze fris hebben en heeft daar helemaal gelijk in.

RK: Nee, dat niet. Het is niet netjes en niet leuk tegenover de fans die veel geld neerleggen om die twee te zien spelen, maar ik vind het geen competitievervalsing. Ook toen, begin dit seizoen, de Spurs eenzelfde kunstje uithaalden, vond ik die term overdreven. Als de coach beslist om bepaalde spelers niet op te stellen dan is en blijft dat zijn keuze. Het is dan aan de tegenstander om ze dat betaald te zetten door ze af te drogen. Nogmaals: het is misschien niet netjes, maar een vrije beslissing van de coach.

PH: Sure, maar de vraag is of het veel uitmaakt. Natuurlijk zijn de Heat beter met Wade en James op volle sterkte, maar ook zonder hen kunnen ze ook best een potje basketballen. Wat mensen soms vergeten is dat iedereen die in de NBA speelt ongelofelijk goed is en dat iedereen van iedereen kan winnen. Zeker met een goede coach, waar de Heat over beschikken, kan Miamihet iedereen elke avond moeilijk maken zonder hun supersterren. De Spurs kunnen er over meepraten.

3. De Orlando Magic eindigen seizoen met slechtste resultaat in de NBA.

SJ: Jammer voor Orlando maar zelfs die prijs gaan ze niet halen. Naast Orlando staan Cleveland, Phoenix en Charlotte ook op een dikke losing streak de laatste paar wedstrijden. Met een beetje ‘geluk’ duiken Cleveland en Phoenix nog onder Orlando. Waarschijnlijk gaat de eer, net als vorig jaar, naar Charlotte, hoewel de ploeg net gisteren won van de 76ers. Zowel Phoenix als Orlando zullen wel balen dat ze juist dit jaar zo slecht draaien. Een jaar waarin de draft niet heel sterk is.

RK: Nee, ze houden Charlotte onder zich. Niemand zal het hardop zeggen, maar het wordt nog best een strijd wie het slechtste record uiteindelijk op z’n naam mag schrijven. Ik denk niet dat Charlotte dat nog ‘uit handen gaat geven’. Wat ik toch best wel knap vind, is dat Washington statistisch gezien nog altijd kans heeft op de play-offs. Dat gaan ze natuurlijk niet halen, maar ze begonnen het seizoen met twaalf verloren wedstrijden op rij. Sindsdien noteren ze 28 keer winst tegenover 34 keer verlies. Nog steeds niet briljant natuurlijk, maar daarmee speel je in de zwakke Eastern Conference volop mee om de play-offplaatsen.

PH: Daar ziet het wel naar uit. Het verschil zit ‘m er in dat bijvoorbeeld de Bobcats gewoon niet beter kunnen spelen, en de Magic daadwerkelijk proberen te verliezen. Op die manier zullen de Cats zo af en toe nog een wedstrijdje winnen, maar hebben de Magic in heel 2013 pas zeven wedstrijden gewonnen. Ze verloren er 37. Dat is echt je best doen om te verliezen,

Met dank aan Sjoerd Neggers, Robert Kaak en Pieter Horstman.

2 Reacties
 1. Vincent 9 jaar ago

  Waar ik vooral heel blij mee ben ik dat Houston voor het eerst sinds 08-09 (T-Mac Yao Ming era) eindelijk weer in de play-offs gaat komen. Drie jaar op rij misgelopen ondanks een .500 record. Met zo’n record kom je in het oosten gewoon elk jaar makkelijk in de play-offs.
  Gezien het speelschema is plek 6 ook nog een reële optie. En dat terwijl niemand bij de start Houston een kans gaf gezien hun jonge starting line: Harden (23), Lin (24), Parsons (24), Asik (26) en de nu startende Montiejunas (22) of Smith (22). Daarbij is het spel van Houston één van de meest uptempo en daarbij scoren zij het meest van alle teams 100+ in een wedstrijd. Dat de verdediging dan wat zwak is nemen we maar voor lief. Zolang je er maar één meer scoort dan de tegenstander heb ik ene Johan C. wel eens horen zeggen.

  Houston heeft kennelijk geen Dirks nodig, alleen een baard (en een nieuw tenue)

  Ik ben benieuwd wat jullie van Houstons prestaties vinden? Misschien in de volgende 3-on-3?

  • Vincent VG 9 jaar ago

   Houston = James Harden. Dat zal hen wrs niet heel ver brengen. Niet dat Harden geen toppers is maar wedden op één paard is meestal niet de beste strategie. Ik wil hier wel props geven aans Chandler Parsons. Die jongen is zo veelzijdig… Het zal nooit een ster worden maar wel altijd een immens nuttige speler die elke wedstrijd op één of andere manier een meerwaarde vormt. Voor mijn part, Most Improved!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen