3-on-3: Wie kan op tegen Team USA?

Door

3on3

We bevinden ons nog steeds een beetje in niemandsland als het om de NBA gaat. Bijna alle free-agents zijn weg, summer leagues zijn gespeeld en dus gebeuren dingen als wereldkampioenschappen. Team USA won zaterdag zijn eerste wedstrijd van Finland en is de grote favoriet voor goud in Spanje.  Tijd voor een nieuwe 3-on-3 dus. In deze rubriek reageren wekelijks drie NBA-redacteuren op drie stellingen omtrent een actueel onderwerp. Deze week: wie pakt Team USA?

 6551e2c558fe

1. Is Spanje het enige team dat de VS kan bedreigen dit WK?

Vincent van Genechten (VG): Hangt ervan af of je bedreigen ziet als ‘verslaan’ of niet. Spanje is het enige team dat de VS zonder twijfel kan verslaan. Wat ze ook in de finale gaan doen. Maar ook Frankrijk, Brazilië, Litouwen en Servië zie ik het dit VS moeilijk maken indien zij tegen hen spelen. Wie weet verrast Turkije de VS wel in de groepsfase?

Erik de Heuvel (EH): Amerika is natuurlijk toch topfavoriet, maar de Spanjaarden kunnen het Team USA nog echt lastig gaan maken op eigen terrein. Daarnaast kan Brazilië Team USA in ieder geval wel laten zweten, maar het zal naar alle waarschijnlijk net zo gaan als in de voorbereiding op het WK toen USA Brazilië versloeg. Een slechte dag van VS en een topdag van Brazilië is hun enige mogelijkheid op een overwinning.

Daan van Kooten (DK): Ja, en zelfs tegen Spanje is de titelverdediger wat mij betreft de grote favoriet. Misschien is de grootste bedreiging voor de VS wel zichzelf. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 24 jaar, wat het team daardoor wat jong en onervaren maakt.

USA Basketball Training Session

2. Welke speler binnen team USA heeft de meest internationale speelstijl?

EH: Stephen Curry, is sowieso een hele complete speler. Naast een goede balbehandeling is hij ook erg atletisch en heeft een goed schot vanaf de drie punt lijn. Dat is ook de reden waarom Curry veel minuten gaat maken dit WK.

DK: Een van de belangrijkste verschillen in speelstijl is het gebrek aan ISO-plays. Internationale ploegen leunen veel meer op teamwerk dan op de talenten van een individu. Daardoor vallen er al veel spelers af, zoals Irving, Rose, Harden, Gay. De Splash Brothers spelen in een team met veel bovengemiddelde passers zoals Andre Iguodala en Andrew Bogut. Daarom denk ik dat Stephen Curry en Klay Thompson het beste zouden meedraaien in internationale ploegen.

VG: Stephen Curry. Geen enkele speler maakt zoveel gebruik van zijn outside shooting als de point guard van de Golden State Warriors. En hij speelt ook meer als scoring point guard, minder als pure passer, wat op internationaal niveau vaker voorkomt.

Team USA Showcase3. Welke speler gaat er met de MVP award van dit toernooi vandoor?

DK: Na de afzegging van Kevin Durant ontbreekt het de selectie aan een echte superster, omdat Derrick Rose nog maar moet bewijzen dat hij weer terug kan komen op zijn oude niveau. Dit toernooi is een uitgelezen mogelijkheid voor sommige spelers de volgende stap te maken op de weg naar eeuwige roem. Ik verwacht dat Anthony Davis en Stephen Curry de beste presterende spelers zullen zijn, waarvan eerstgenoemde zich dan MVP mag noemen.

VG: Marc Gasol. Spanje gaat zich tot wereldkampioen kronen en de ‘kleine’ Gasol gaat zich doorheen het toernooi onderscheiden als defensief anker, passer en zelfs scorer. In de Finals zie ik hem een sleutelrol spelen tegen Anthony Davis en de Spanjaarden voor eigen publiek de zege bezorgen.

EH: Na een goede voorbereiding hoop ik dat Anthony Davis gaat schitteren dit toernooi. Is nog jong en ik verwacht ook nog gretig naar succes. Met zijn defensieve kwaliteiten zou hij zomaar eens de man van het WK kunnen worden aan de kant van USA. Ik gun het hem van harte in ieder geval.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen