De 10 beste free agent signings van 2016

Door

De grote NFL stoelendans begint weer bijna. Nog een paar uur en dan mogen free agents nieuwe contracten tekenen. Wie er dit jaar allemaal beschikbaar zijn kun je hier lezen. Soms komen de verwachtingen die teams van een speler hebben uit, soms niet, zoals je hier kan lezen. Af en toe overtreffen spelers zelfs de verwachtingen. Vandaag de 10 beste free agent signings van 2016.

Olivier Vernon – Defensive End
Janoris Jenkins – Cornerback
Damon “Snacks” Harrison – Tackle

New York Giants

Contracten:
5 jaar – $85 miljoen (Vernon)
5 jaar – $62,5 miljoen (Jenkins)
5 jaar – $46,25 miljoen (Harrison)

3 in 1. Als één van deze spelers niet gepresteerd had was dat een groot probleem geweest voor de Giants en hun GM. De normaal terughoudende Giants namen namelijk ineens een enorm risico door een gigantische hoeveelheid geld uit te trekken voor drie free agents. Waarschijnlijk geschrokken door de erbarmelijke staat van hun verdediging in 2015 en het naderende einde van de carrière van Eli Manning zal aan die beslissing hebben bijgedragen. Win Now! is het devies. Dat veel geld uitgeven ook fout kan gaan kun je aan de Texans vragen.

maar de drie nieuwe spelers deden wat van hun verwacht werd. Credit voor de Giants die alles uit hun nieuwe aanwinsten wisten te persen. Vernon moest werken voor zijn geld en speelde 94.1% van alle defensive snaps, waarin hij 39 defensive stops en 86 QB pressures veroorzaakte. Het 2e aantal in de NFL.

Jenkins had bij de Rams al potentie maar bij de Giants kwam het er pas echt uit. Gevraagd om de #1 receivers te verdedigen kwam maar 50% van de passes in zijn richting aan. Het aantal intercepties kan nog beter (3 dit jaar) maar als hij zo zal blijven spelen zullen de Giants tevreden zijn.

Harrison werd gehaald om de run verdediging een boost te geven en dat is precies wat hij deed. De nose tackle was met 52 stops weer de beste runverdediger in de league en zorgt er eigenhandig voor dat teams hun tactiek aanpassen als ze tegen de Giants spelen.

De Giants verdediging ging van 420.3 yards en 27.6 opgegeven punten in 2015 naar 343.6 yards en 18,9 punten per wedstrijd. Alle 3 de aanwinsten werden gekozen tot all pro (Harrison als first team, Jenkins en Vernon in het second team). Soms betaald een gok zich uit, soms drie.

Alex Mack – Center – Atlanta Falcons
Contract: 5 jaar – $45 miljoen

De Falcons maakten van Mack de best betaalde center in de NFL. De voormalig Brown betaalde dat vertrouwen dubbel en dwars terug en was een van de redenen dat de Falcons de Super Bowl wisten te bereiken. Mack speelde die wedstrijd met een breukje in zijn been, om maar even aan te geven hoe ver hij bereid is te gaan voor zijn team. De geweldige rungame en het MVP jaar van Matt Ryan mag gedeeltelijk aan Mack worden toegeschreven. De Falcons zullen blij zijn dat ze de komende 4 jaar nog kunnen genieten van Alex Mack.

Casey Hayward – Cornerback – San Diego Chargers
Contract: 3 jaar – $15,3 miljoen

Hayward werd door de Packers vooral gebruikt als slot cornerback. Bij de Chargers werd hij gevraagd om #1 receivers te verdedigen na het uitvallen van Jason Verrett. Hayward greep die kans met beide handen aan en beleefde zo zijn break out seizoen. Met 7 intercepties leidde hij de NFL. Quarterbacks die ballen in zijn richting gooiden deden dat ten koste van een 53.4 passer rating. Het op 2 na laagste in de NFL. De Packers zullen zicht nog wel eens achter de oren krabben. De Chargers lachen zich rot.

Kelechi Osemele – Guard – Oakland Raiders
Contract: 5 jaar – $58.5 miljoen

Met 11,7 miljoen dollar per jaar maakten de Raiders Osemele de best betaalde Guard in de NFL. De voormalig Raven maakte dat meer dan waar. Als onderdeel van de ijzersterke offensive line van de Raiders was hij een beest in de running game en liet hij maar 11 QB preasures en geen enkele sack toe dit seizoen. Osemele is jong en geldt nu al als een van de sterkhouders van het talentvolle Raiders team.

Zach Brown – Linebacker – Buffalo Bills
Contract: 1 jaar – $1.25 miljoen

Voormalig Tennessee Titan Zach Brown mistte bijna heel 2014 en was het jaar erna geen starter meer. De Titans besloten hem geen nieuw contract aan te bieden, waarop de inside linebacker op zoek mocht naar een nieuw team. De Bills besloten wel een gokje te wagen voor en voor $1.25 miljoen zat daar weinig risico aan verbonden. Dat Brown de op één na meeste tackles (149) in de NFL zou hebben, hadden ze waarschijnlijk niet verwacht. Voeg daar 4 sacks, 2 forced fumbles en een interceptie aan toe en je snapt dat de Bills een ontzettend koopje hadden aan Brown. Dat zal dit jaar niet meer het geval zijn.

Lorenzo Alexander – Linebacker – Buffalo Bills
Contract: 1 jaar – $885,000

Net als Brown kwam Alexander bijna uit het niets voor de Bills. En net als Brown was Alexander goedkoop. De linebacker, die al sinds 2006 in de NFL speelt, stond toch vooral bekend als special teamer. In die hoedanigheid haalde hij in 2012 de Pro bowl, waar hij prompt werd gekozen tot defensive MVP van de wedstrijd. Dat hij gedeeld derde zou worden in het aantal sacks in 2016 had niemand durven voorspellen. De 33 jarige journeyman is weer free agent en zal willen bewijzen dat het niet bij een one year wonder zal blijven. Dat zal hij wel voor wat meer geld willen doen.

Brent Grimes – Cornerback – Tampa Bay Buccaneers
Contract: 2 jaar – $7 miljoen

De veteraan Grimes leek het beste spel in zijn carrière wel gespeeld te hebben. De Dolphins zagen hem en zijn enge vrouw dan ook zonder al te veel verdriet vertrekken toen ze hem op straat zetten. Voor 7 miljoen dollar wilden de Bucs, met zijn voormalige coach Mike Smith als DC, nog wel een gokje wagen. Met 4 intercepties en 14 pass breakups betaalde Grimes dat vertrouwen terug. Slechts 47.9 procent van de passes gegooid in zijn richting kwamen aan, het 4 na laagste aantal van alle No. 1 corners dit jaar. Een ware ommekeer voor de 33 jarige cornerback.

Eric Weddle – Safety – Baltimore Ravens
Contract: 4 jaar – $26 miljoen

De break up tussen de Chargers en Weddle was lelijk. De veteraan speelde 9 jaar voor de ploeg uit San Diego als één van de beste safeties in de league. Door het uitblijven van een nieuw contract voelde Weddle zich ondergewaardeerd. Na een boete voor het kijken naar een dansvoorstelling van zijn dochter in de rust van een wedstrijd voelde hij zich geschoffeerd en besloot hij te vertrekken. De Ravens waren maar wat blij met de safety die prompt weer zijn pro bowl niveau haalde. Volgens Pro Football Focus was hij de beste safety in de league in 2016. Een stat? Weddle mistte maar 3 tackles het hele jaar. Omgerekend 1 tackle per 31.7 pogingen. Benieuwd hoe de Chargers daarover denken.

Ook leuk om te lezen