#1 Kentucky overleeft bij Georgia, #9 Kansas pakt Big 12-titel

460016254

De jacht op een ongeslagen seizoen leek gisteren even in gevaar voor de #1 Kentucky Wildcats. Maar ondanks een flinke achterstand in de tweede helft, rechtte de ploeg van John Calipari in de slotfase haar rug om vervolgens met 72-64 te winnen bij Georgia.

Voor Kentucky was het de laatste uitwedstrijd in de SEC alvorens zij aankomende zaterdag in eigen huis het reguliere seizoen afsluiten tegen Florida. Eenvoudig ging het echter niet, met mindere dan negen minuten te gaan keken de Wildcats tegen een achterstand van negen punten aan. Op dat moment was het Karl-Anthony Towns die de wedstrijd overnam: hij scoorde zeventien punten in de tweede helft en versloeg bijna eigenhandig de Georgia Bulldogs.

Voor John Calipari is het alweer de derde keer in zes jaar dat Kentucky minimaal 30 wedstrijden wint, maar in geen van die drie seizoenen was de ploeg rond deze tijd van het jaar nog ongeslagen. Aan de andere kant blijven de Georgia Bulldogs (10-7 SEC) in onzekerheid over een mogelijk ticket naar het NCAA Tournament, al is dat volgens Calipari nergens voor nodig: “Georgia is voor mij zonder enige twijfel een NCAA Tournament team.”

#9 Kansas knokt zich voorbij #20 West Virginia na verlenging
In uitwedstrijden heeft #9 Kansas het dit seizoen bij tijd en wijlen heel moeilijk gehad, maar in Allen Fieldhouse is de ploeg van Bill Self nagenoeg onverslaanbaar. #20 West Virginia wist weliswaar verlenging af te dwingen, maar ging desalniettemin met 76-69 ten onder.

Voor Self was het alweer de 190ste thuisoverwinning (in 199 thuiswedstrijden) als coach van Kansas maar met twee minuten te gaan leek de ploeg een zeldzame nederlaag te gaan lijden. De Mountaineers stonden acht punten voor en leken de wedstrijd onder controle te hebben. Er volgde echter een furieuze comeback en eenmaal in de verlenging keken de Jayhawks, vooral dankzij negentien punten van Frank Mason, niet meer terug.

Minpunt tijdens de wedstrijd was voor Kansas een knieblessure die Perry Ellis al in de eerste helft opliep. Ellis keerde niet terug, en onderzoek moet uitwijzen hoe ernstig de blessure werkelijk is. Het is voor de Jayhawks, die door de overwinning de titel in de Big 12 grepen, te hopen dat ze naast Cliff Alexander (geschorst vanwege vraagtekens rond zijn speelgerechtigheid) ook niet Perry Ellis in maart zullen moeten missen.