#1 Kansas wint triple overtime thriller van #2 Oklahoma

Door

KANSAS

Het gebeurt in het college basketball niet vaak dat een nummer één en nummer twee in dezelfde conference spelen, maar in het geval van de #1 Kansas Jayhawks en de #2 Oklahoma Sooners leek het vannacht niet meer dan terecht dat zij momenteel gezien worden als dé teams to beat in the college basketball.

Ondanks dat er namelijk nog veel basketbal te spelen is dit jaar, kunnen we misschien nu al wel stellen dat dit dé wedstrijd van 2016 was. Want pas na triple overtime was het verzet van Oklahoma gebroken en gingen ze met een score van 109-106 ten onder in Lawrence, Kansas.

De absolute ster van de avond speelde echter wel aan de kant van de Sooners. Buddy Hield zou op één minuut na de hele wedstrijd spelen, en zou eindigen met 46 punten (13-uit-23), een record voor welke speler dan ook tegen een team dat in de top vijf staat, en hij is ook de eerste tegenstander die zoveel punten op het scorebord weet te zetten in de thuisbasis van de Jayhawks.

Aan de kant van Kansas, waar de getalenteerde freshmen Cheick Diallo en Carlton Bragg slechts acht minuten speelden, was het de ervaren Perry Ellis Jr. die met een double-double (27 punten, 13 rebounds) de absolute leider was van de Jayhawks, die hiermee hun status als koploper in het land bevestigen.

#4 Virginia verslikt zich in aartsrivaal Virginia Tech
De afgelopen jaren waren de Virginia Tech Hokies, waar landgenoot Joey van Zegeren tot vorig seizoen speelde, het lachertje van de ACC.

Na speelronde twee is de ploeg van de excentrieke coach Buzz Williams echter nog ongeslagen. Want na een overwinning tegen N.C. State, wist de ploeg vannacht verrassend het sterke #4 Virginia een pijnlijke nederlaag toe te dienen. Achter 22 punten van forward Zach LeDay wonnen de Hokies met 70-68 van de Cavaliers, die hiermee voor het eerst in zeven wedstrijden niet weten te winnen van hun instate rival.

Johnson & Paige schudden Seminoles van zich af
Een ploeg uit de ACC die vannacht geen foutje maakte is #6 North Carolina. Na twee plichtmatige overwinningen in de conference tegen Clemson en Georgia Tech boden de Florida State Seminoles in Tallahassee zoals verwacht een stuk meer weerstand. Het was echter niet genoeg voor de thuisploeg, want de Tar Heels bleven ongeslagen in de ACC en wonnen met 106-90.

Met name forward Brice Johnson was ‘a man on a mission’ in Tallahassee. Niet alleen scoorde hij 39 punten, hij had ook 23 rebounds en was verdedigend een sta-in-de-weg voor de Seminoles, zoals onderstaande block laat zien.

Verder was één van de beste guards in het land, Marcus Paige, ook weer bijzonder goed bezig door 30 punten te scoren, en deze combinatie was voor de Tar Heels genoeg om Florida State – waar guard Xavier Rathan-Mayes goed was voor 30 punten – hun tweede nederlaag toe te dienen in de ACC.

Ook leuk om te lezen