Week 1: Tennessee voor schut gezet, Oregon verliest van Auburn

Het seizoen 2019-20 is begonnen! Zoals altijd tijdens het openingsweekend waren de meeste duels non-conference, wat betekent dat er ook behoorlijk wat blowouts tussen zaten. Toch was het een heel vermakelijk weekend met ook een stuk of vijf verrassingen (zoals Tennessee) en een paar toppers die op het programma stonden.

AMERICAN ATHLETIC CONFERENCE (AAC)

UCLA 14  – 24 CINCINNATI

In de nacht van donderdag naar vrijdag opende Cincinnati het seizoen van de AAC met een thuisduel tegen UCLA. Van UCLA werd voorafgaand aardig wat verwacht, maar toch bleken de Bearcats gedurende de wedstrijd een stuk sterker te zijn. QB Desmond Ridder (18-26, 242 yards, 2 TD’s) nam samen met RB Michael Warren II (26 carries, 92 yards, 1 TD) de aanval van Cincinnati aan de hand. De Bruins hadden gedurende de wedstrijd weinig tot geen antwoord op dit duo.

De verdediging van de Bearcats hield de Bruins in het eerste en vierde kwart uit de endzone en bezorgde de QB van de opponent (Dorian Thompson-Robinson) geen prettige wedstrijd (8-26, 156 yards, 2 TD’s, 2 picks). Darrick Forrest was tijdens de zege met negen tackles de leider van de Cincinnati defense. Net zoals de andere favorieten in de AAC (behalve Houston) maakte Cincinnati tijdens het openingsweekend dus geen fout.

OVERIGE UITSLAGEN

Wagner – UCONN (21-24), Florida Intl- Tulane (14-42), Tulsa – Michigan State (7-28), Wisconsin – USF (49-0), East Carolina – NC State (6-34), Bucknell – Temple (12-56), Holy Cross – Navy (7-45), SMU – Arkansas State (37-30), Florida A&M – UCF (0-62), Ole Miss – Memphis (10-15), Houston – Oklahoma (31-49)

ATLANTIC COAST CONFERENCE (ACC)

WAKE FOREST 35 – 38 UTAH STATE

Een van de meest vermakelijke duels van afgelopen weekend was het duel tussen de Deamon Deacons en de Aggies. Wake Forest won dankzij een field goal in het eerste kwart, de field goal die uiteindelijk beslissend bleek te zijn. Het aantal touchdowns van beide teams (en daarmee ook de wedstrijd) bleef constant gelijk. De laatste touchdown was echter wel pas het moment dat Wake Forest op voorsprong kwam. QB Jamie Newman (34-47, 401 yards, 3 TD) gooide met nog een minuut te gaan een touchdown-pass naar Kendall Hinton voor een 35-38 voorsprong.

In die laatste minuut kon Utah State QB Jordan Love (33-48, 416 yards, 3 TD’s, 3 picks) niet meer antwoorden. Mede dankzij RB Jaylen Warren (141 yards, 1 TD) en het prima spel van Love bleef Utah State lang op voorsprong. Echter bleek het duo Jamie Newman – Sage Surrat (7 catches, 158 yards, 1 TD) in combinatie met RB Cade Carney (105 yards) genoeg voor Wake Forest om met een zege aan het seizoen te beginnen.

BOISE STATE 36 – 31 FLORIDA  STATE

Een concurrent van Wake Forest, Florida State, had in eerste instantie niet zoveel moeite met Boise State. De Seminoles domineerden de eerste helft (vooral het eerste kwart). Zowel de aanval als de verdediging leken alles prima voor elkaar te hebben. Na rust veranderde echter alles. Florida State scoorde 31 punten in de eerste helft, maar scoorde niet in de tweede helft. De defense van de Broncos, onder leiding van CB Jalen Walker (7 tackles), staat als goed bekend en liet dit in de tweede helft ook zien.

Florida State QB James Blackmon (23-33. 327 yards, 3 TD’s) speelde een fantastische wedstrijd, maar kon in de tweede helft simpelweg niet meer doen en laten waar hij zin in had. Samen met WR Tamorrion Terry (99 yards, 1 TD) en ervaren RB Cam Akers (116 yards, 1 TD) werd hij in de tweede helft uitgeschakeld. De aanval van Boise State, geleid door Freshman-QB Hank Bachmeier (30-51, 407 yards, 1 TD) en RB Robert Mahone (142 yards, 2 TD’s), scoorde 17 punten in de tweede helft, wat genoeg bleek om de Seminoles meteen hun eerste nederlaag toe te dienen.

CLEMSON, BOSTON COLLEGE EN VIRGINIA SCHIETEN UIT DE STARTBLOKKEN

Er werden ook al drie conference-wedstrijden gespeeld. Clemson liet tijdens het openingsduel niets heel van Georgia Tech (14-52), waar dit seizoen dan ook niet zoveel van verwacht wordt. Trevor Lawrence speelde nog niet eens zijn beste duel, maar RB Travis Etienne (205 yards, 3 TD’s) en de defense van de Tigers domineerden de Yellow Jackets.

Virginia, de andere divisie-favoriet, begon ook met een zege aan het seizoen. Met Pittsburgh als tegenstander was het lang spannend, maar de Cavaliers bleken uiteindelijk aan het langste eind te trekken. QB Bryce Perkins (20-34, 181 yards, 2 TD’s) en de ijzersterke defense bleken vooral in de tweede helft (17-0) te sterk te zijn voor Pittsburgh. LB Zane Zandier was met negen tackles verdedigend de uitblinker. Virginia won uiteindelijk met 30-14.

Tot slot won ook Boston College, een team waar opvallend weinig over gepraat wordt, zijn openingsduel in de ACC. Virginia Tech werd met 28-35 verslagen. Dit kwam vooral dankzij een fantastisch derde kwart (7-21) waarin de offense explodeerde. QB Anthony Brown (15-26, 275 yards, 2 TD’s) was nagenoeg foutloos en RB AJ Dillon voegde 81 yards en een touchdown toe aan het totaal. Bij Virginia Tech was de offense onder leiding van QB Ryan Willis (29-47, 344 yards, 4 TD’s, 3 picks) prima maar inconsistent. Het was echter de defense dat geen antwoord had op de aanval van Boston College.

East Carolina – NC State (6-34), South Carolina – North Carolina (20-24) Duke – Alabama (3-42), Syracuse – Liberty (24-0)

BIG 12 CONFERENCE (Big 12)

IOWA STATE, WEST VIRGINIA EN KANSAS OVERLEVEN

Het was geen makkelijke openingsweek voor deze drie universiteiten, maar alle drie ontsnapten ze aan een upset. Kansas had het eigenlijk niet zo heel lastig met Indiana State, maar gaf in het vierde kwart plotseling 14 punten weg. Daardoor werd het duel nog onnodig spannend. De Jayhawks wonnen uiteindelijk wel (17-24), met debutant QB Carter Stanley als uitblinker (20-29, 241 yards, 2 TD’s) en WR Andrew Parchment (121 yards) als meest productieve speler.

West Virginia kwam een stuk beter weg. De Mountaineers stonden tegen James Madison namelijk zelfs achter. Het is dat de tweede helft de offense van West Virginia eindelijk productief werd, anders was het fout afgelopen. Transfer QB Austin Kendall (27-42, 260 yards en 2 TD’s) werd op tijd wakker om zijn team naar een 13-20 zege te leiden. LB Josh Chandler was verdedigend gezien met 14 tackles bij West Virginia de absolute man van de wedstrijd.

Tot slot Iowa State, dat van deze drie universiteiten afgelopen weekend het best wegkwam. Tegen Northern Iowa was er zelfs 2OT nodig om de zege over de sleep te trekken. Niet vanwege de verdediging van de Cyclones, die vooral tijdens reguliere speeltijd zijn ding deed. Nee, het was de offense die moeite had om punten op het bord te zetten. Verder dan drie field goals en een touchdown kwam QB Brock Purdy (30-41, 278 yards, 2 TD) met zijn offense niet. Pas in double overtime werd de wedstrijd met 26-29 gewonnen.

HOUSTON 31 – 49 OKLAHOMA

De meest indrukwekkende prestatie van afgelopen weekend kwam van Sooners QB Jalen Hurst, die zondagnacht geen spaan heel liet van de Houston Cougars. Tijdens de verwachte shoot-out (en zijn debuut voor de Sooners) speelde hij weergaloos. Naast zijn fantastische passing statistieken (20-23, 332 yards, 3 TD’s) noteerde hij ook 176 rushing yards en drie touchdowns.

De QB van Houston, D’Eriq King, kon prima meekomen met Hurts (14-27, 167 yards 2 TD passing, 103 yards en 1 TD rushing), maar kwam niet in de buurt van de statistieken van Hurts en had tevens een mindere O-Line voor zijn neus. Na een al dominante eerste helft was het in het derde kwart helemaal gedaan. Oklahoma won dat kwart met 7-21, waarna het duel wel op slot zat.

Oklahoma State – Oregon State (52-36), Montana State – Texas Tech (10-45), Nicholls State – Kansas State (14-49), Stephen F. Austin – Baylor (17-56), Louisiana Tech – Texas (14-45), AR Pine Bluff – TCU (7-39)

BIG TEN CONFERENCE (Big Ten)

PURDUE 31 – 34 NEVADA

Het eerste duel van 2019 met een walk-off. Zo zal het duel tussen Purdue en Nevada herinnerd worden. Helaas voor de Boilermakers zal het geen goede herinnering zijn. Purdue verloor namelijk dankzij een field goal van Nevada en begint zo met een nederlaag aan het nieuwe seizoen. De aanval was prima in vorm. QB Elijah Sindelar (34-52, 423 yards, 4 TD’s en 2 picks) en de multifunctionele Rondale Moore (11 catches, 124 yards en een TD) waren samen met de rest van de offense prima op dreef en haalden de dertig punten.

De verdediging van de Boilermakers had echter geen antwoord op Nevada QB Carson Strong (30-51, 295 yards en 3 TD’s), die het spel fantastisch verdeelde en nagenoeg foutloos was. Geen grote upset, maar Nevada maakt wel even duidelijk dat ze in de gaten gehouden moeten worden.

MICHIGAN STATE, MICHIGAN, PENN STATE EN WISCONSIN OPENEN VLEKKELOOS

De Big Ten-favorieten kenden tijdens week 1 geen enkel probleem. Michigan State zag tijdens de 7-27 zege op Tulsa vooral zijn verdediging uitblinken. LB Joe Bachie en DE Kenny Willekes noteerden beide zeven tackles. Willekes forceerde zelfs twee fumbles en was daarmee aan de kant van de Spartans de man van de wedstrijd. De aanval hoefde niet eens fantastisch te presteren om de zege over de streep te trekken.

Dit gold eigenlijk ook voor Wisconsin, maar die deden het toch. Met een 49-0 zege op USF maakten de Badgers indruk tijdens het openingsweekend. Van het ervaren team van USF was namelijk wel verwacht dat ze Wisconsin een beetje zouden uitdagen. Niet dus. RB Johnathan Taylor was met 135 yards en 2 TD’s weer eens fenomenaal. Back-up RB Nakia Watson noteerde zelf ook 80 yards met een touchdown. De combinatie van een ijzersterke verdediging, een goede OL en een fantastische running game lijkt Wisconsin dit seizoen wel eens ver te kunnen gaan brengen.

MICHIGAN EN PENN STATE

Michigan begon vrij moeizaam aan het duel met Middle Tennessee State en gaf ook behoorlijk wat punten op (21), maar won uiteindelijk wel eenvoudig: 21-40. Aan het eind van de eerst helft begon aanvallend gezien de flow te komen en werden er een paar touchdowns gescoord. Shea Patterson (27-39, 203 yards en 3 TD’s) speelde prima en had vooral een goede connectie met WR Tarik Black (80 yards, 1 TD). RB Zach Charbonnet (90 yards) maakte tijdens zijn eerste duel ook meteen indruk.

Tot slot ook nog even Penn State, dat niets heel liet van Idaho (7-79) en dus ook een uitstekende start kende. Onder leiding van nieuwe QB Sean Clifford (14-23, 280 yards en 2 TD’s), WR KJ Hamler (115 yards en 2 TD’s) en RB Devyn Ford (107 yards en een TD) scoorde de Nittany Lions met speels gemak. De back-ups konden al snel hun opwachting maken. Ook de verdediging was uitstekend en gaf Idaho bijna geen moment de kans om toe te slaan.

South Dakota State – Minnesota (21-28), UMass – Rutgers (21-48), Howard – Maryland (0-79), South Alabama – Nebraska (21-35), Akron – Illinois (3-42), Indiana – Ball State (34-24), Northwestern – Stanford (7-17), Miami – Iowa (14-38).

PAC-12 CONFERENCE (PAC-12)

UTAH 30 – 12 BYU

Utah begon het seizoen meteen met een pittige uitwedstrijd. Rivaal BYU was de tegenstander, een team dat bekend staat om zijn ijzersterke defense. Van deze ijzersterke defense was echter donderdagnacht niet veel zichtbaar. In de eerste helft bleef het voor Utah bij field goals, maar in de tweede helft kon BYU de offense van de Utes niet meer tegenhouden. Het dynamische duo QB Tyler Hundley (13-16, 106 yards) en RB Zack Moss (187 yards, 1 TD) kon tijdens het duel zijn gang gaan.

Toch was het ook de verdediging van de Utes die een handje meehielp. Een van de betere verdedigingen in college football, zo bleek ook donderdagnacht. Met twee keer een pick six en nog wat geforceerde turnovers was het voor de offense van BYU onmogelijk om normaal te functioneren.

FRESNO STATE 23 – 31 USC

Voor USC was de start van het seizoen er een met twee gezichten. In eigen huis werd Fresno State uiteindelijk verslagen, maar de Trojans raakten wel hun QB kwijt. JT Daniels (25-34, 215 yards, 1 TD) was prima bezig totdat hij aan het einde van het duel geblesseerd raakte. Achteraf bleek zijn ACL gescheurd te zijn. Zijn seizoen, en daarmee misschien ook wel het seizoen van de Trojans, zit er dus nu al op.

Back-up QB Kedon Slovis viel prima in, maar heeft weinig ervaring. Hij zal de rest van het seizoen de aanval moeten dragen. RB Vavae Malepeai (134 yards, 1 TD) zal hem wel wat kunnen ondersteunen, maar de offense is toch vooral afhankelijk van zijn QB. Met een pittig programma voor de boeg wordt het er in ieder geval zeker niet makkelijker op.

UCLA – Cincinnati (14-24), Kent State – Arizona State (7-30), Oklahoma State – Oregon State (52-36), Eastern Washington – Washington (14-47), UC Davis – California (13-27), New Mexico State – Washington State (7-58), Oregon – Auburn (21-27), Northwestern – Stanford (7-17), Colorado – Colorado State (52-31).

SOUTHEASTERN CONFERENCE (SEC)

OREGON – AUBURN

Het duel waar iedereen het tijdens het openingsweekend over had. Het duel met twee gezichten. Oregon begon dominant aan de wedstrijd en was tot het einde van het derde kwart ook de betere. De aanval van Auburn kreeg geen kans om in ritme te komen. De stand van 21-6 (negen min te gaan in het derde kwart) was dan ook niet zo verwonderlijk. QB Justin Herbert (28-37, 242 yards, 1 TD) hoefde niet eens briljant te spelen. Het was vooral de verdediging die het werk deed (Troy Dye als uitblinker met 15 tackles).

Maar toen veranderde alles. Auburn scoorde drie touchdowns achter elkaar en Oregon kwam niet meer in de buurt van de endzone. Bo Nix begon wisselvallig aan de wedstrijd, maar in de slotfase was hij fantastisch. Met 13-31, 177 yards en 2 TD’s maakte hij een aardig debuut. Auburn won dankzij een late stop uiteindelijk met 21-27 en opent zo het seizoen met een prima zege.

MISSOURI EN TENNESSEE METEEN ONDERUIT

Twee teams die niet zo goed zijn begonnen, zijn Tennessee en Missouri. De nederlaag van de Volunteers was het gesprek van afgelopen weekend. In eigen huis werd Tennessee vooral verdedigend gezien voor schut gezet. Het kreeg tegen Georgia State 38 punten tegen en het zag er soms uit alsof ze werkelijk geen idee hadden wat ze aan het doen waren. Sterker nog, dat was ook het geval. Gedurende de wedstrijd kon Georgia Tech gewoon doen waar het zin in had.

Voor Tennessee was het aanvalsduo QB Jarrett Guarantano (26-40, 311 yards en 2 TD’s) – WR Jauan Jennings (108 yards, 1 TD) het enige pluspunt van deze wedstrijd. In de slotfase scoorde Georgia Tech twee touchdowns kort achter elkaar, waarna het duel beslist was. Georgia State liep uiteindelijk met een 38-31 het stadion uit.

Voor Missouri was het ook een valse start, zei het wat minder extreem. Op bezoek bij Wyoming werd er met 31-37 verloren. Wyoming had na een fantastisch tweede kwart (3-27) een dikke voorsprong die het langzamerhand aan het weggeven was. In het vierde kwart dreigde het echt mis te gaan, maar uiteindelijk hielden de Cowboys stand en werd de comeback de kop in gedrukt.

Bij Missouri was het debuut van transfer-QB Kelly Bryant prima. Bryant noteerde 423 yards na 31-48 passes en gooide twee touchdowns. De verdediging kan net zoals vorig seizoen echter geen botten breken. Zeker in de SEC is dat niet het meest ideale.

Texas State – Texas A&M (7-41), Toledo – Kentucky (24-38), Mississippi State – Louisiana Lafayette (38-28), Ole Miss – Memphis (10-15), Duke – Alabama (3-42), Portland State – Arkansas (13-20), Georgia Southern – LSU (3-55), Georgia – Vanderbilt (30-6), South Carolina – North Carolina (20-24)

(Top/Cover Photo: Silas Walker/Getty Images)