Wat Mart Smeets met American Football heeft (en al die andere Amerikaanse sporten)

Door

INGEZONDEN MEDEDELING!

Veel. Regelmatig nog treffen we de ex-sportcommentator in televisieprogramma’s om wederom uitleg te geven over wat die Amerikaanse sporten zo populair maakt, waarom het zo groot is en waarom de sporters zelf als helden worden gezien en als zodanig behandeld.

Amerikaanse sporten zijn voor Nederlanders niet heel bekend, maar wel ’huge’. Als we er al iets van meekrijgen verbazen we ons over de enorme stadions, het veelkoppige publiek en het geld dat er in omgaat. Niets anders kan tippen aan de enorme volle stations in de populaire sportsteden van Amerika.

Het zijn geen vreemde snoeshanen

Vorig jaar nog schreef ex-sportcommentator Mart Smeets hier in een column over: “Ik kende lieden die, in de winter, een lange reis, waarvoor ze een jaar gespaard hadden, langs Montreal, Ottawa en Toronto maakten en niets anders deden dan naar ijshockey kijken….Neen, het zijn geen vreemde snoeshanen, het zijn mensen die ergens in hun jeugd die bacil van Amerikaanse sporten oppikten of aangereikt kregen van een vader die vaak in Amerika moest werken of een broer die een half jaar in Detroit kon gaan studeren en dan iedere week krantenknipsels opstuurde naar zijn broers in Holland.”

Sportfanaten, die verder kijken dan onze landsgrenzen dus. En Mart Smeets is er daar zeker eentje van. Die heeft heel vaak zijn
weekendtas gepakt om zijn helden te zien spelen. American Footballl, basketbal, ijshockey. You name it.

Uitleg in een boekje uit 1986!

Smeets legde ons kikkerlandje er een paar jaar geleden alles over uit in DWDD Summerschool. Nodig? Als je een sportliefhebber bent wel, want we weten er in Nederland nauwelijks iets van. Op boekwinkeltjes.nl tref je het boek ‘Alles over American Football- met een inleiding van Mart Smeets. De dato 1986!

Mogen we daaruit concluderen dat Nederland nog niet veel verder zijn dan de jaren tachtig als het gaat om kennis van de meest populaire Amerikaanse sporten? Misschien wel. Op een aantal lieden na die net zo enthousiast zijn als de Amerikanen zelf en regelmatig met een rugzak afreizen naar het beloofde land om ervan te genieten.

Niet zomaar uurtje kijken vanaf een tribune

De grote vier, zoals Smeets het duidt (American Football, honkbal, basketbal en ijshockey) kreeg hij zelf met de paplepel ingegoten. Hoe dat komt? Zijn vader werkte bij een Amerikaans bedrijf. Smeets bezocht mede daardoor herhaaldelijk Amerika. Ging er naar sportwedstrijden. En dat komt in dat geval niet neer op zomaar een uurtje kijken vanaf een tribune. In Amerika beleef je sport heel anders. Het is voor Amerikanen een hele dag uit, met de familie. Daarna bbq-en op de parkeerplaats. Ze nemen er echt een dag vrij voor van kantoor. Laptoptas aan de kant, shirt van je favoriete club aan en genieten maar.

Foto: Wikipedia.org

Ook leuk om te lezen