Vooruitblik MLB: Florida Marlins

Door

De MLB-serie begon maandag met de Atlanta Braves en gaat vandaag verder met vandaag verder met het tweede team uit de NL East. Op basis van de alfabetische volgorde zijn dat de Florida Marlins.

2010: Teleurstellend seizoen
Nadat in 2009 de Marlins erg dichtbij de Wild Card kwamen, werd van het team eigenlijk verwacht dat zij in 2010 minimaal weer in de buurt van de Wild Card zouden komen en misschien wel mee zouden dingen naar de division title in de NL East. Met Josh Johnson, Hanley Ramirez, Dan Uggla en 2009 Rookie of the Year Chris Coghlan voorop moesten de Marlins proberen de Phillies, Mets, Braves en Nationals achter zich te laten.

Hanley Ramirez (foto) had voor zijn doen echter geen goed seizoen en startte het seizoen zelfs matig. Ook Chris Coghlan viel erg tegen. Na zijn hele sterke rookie year (.321, 9 HR en 47 RBIs) werd veel van hem verwacht, maar hij kon de verwachtingen niet waarmaken. Mede dankzij een blessure, die hij opliep bij het vieren van een overwinning, kwam hij slechts tot .268, 5 HR en 28 RBIs. Veel wedstrijden gingen ook verloren door slechte optredens van de bullpen. De starters van de Marlins kenden een behoorlijk jaar, maar hun goede werk werd meer dan eens ongedaan gemaakt door de bullpen.

De Marlins kwamen dit jaar nauwelijks boven een winning percentage van .500 uit. Op 23 juni werd manager Fredi Gonzalez (huidige manager van de concurrent Atlanta) ontslagen en nam Edwin Rodriguez de leiding over. Onder zijn leiding wonnen de Marlins net zoveel wedstrijden als zij verloren: 46. Uiteindelijk eindigden de Marlins met een 80-82 record op de derde plek in de NL East.

Ze scoorden 719 punten (7e in de NL), hadden een team average van slechts .245, ze sloegen 152 homeruns en 1403 hits. De pitchers eindigden met een ERA van 4.90 (9e in de NL), gooiden slechts 1168 strikeouts en 549 keer vier wijd. Vier van de vijf starters pakten 10 of meer wins. Aan de starters heeft het dus duidelijk niet gelegen. Closer Leo Nunez stak boven de rest van de bullpen uit en pakte 30 saves.

Twee spelers vielen in positieve zin op: Josh Johnson en Dan Uggla. Johnson kende een zeer sterke start van het seizoen en kon dit lang volhouden. Hij eindigde het seizoen met een record van 11-6 met een ERA van 2.60 (League leader) en 186 K’s. Hij zette ruim een kwart van alle slagmensen die hij tegenover zich kreeg met drie slag aan de kant.

Dan Uggla sloeg dit jaar .287 met 33 HR en 105 RBIs, hij scoorde bovendien 100 punten en was defensief sterk en won een Silver Slugger Award. Naast deze twee spelers gaven sterke rookie seizoenen van Mike Stanton en Logan Morrison toch nog een redelijk positieve draai aan het seizoen.
De bullpen (met als uitzonderingen Leo Nunez en Clay Hensley) viel zoals gezegd zwaar tegen. Hier was veel werk te doen voor de Marlins GM Larry Beinfest.

2011: Terug naar de top?
Een van de eerste taken voor GM Beinfest in de winter was het resignen van een van de sterspelers, Dan Uggla. Dit lukte niet, want Uggla vond het bod van de ‘Fish’ niet hoog genoeg. Om ervoor te zorgen dat Uggla na dit seizoen niet gratis de deur uit zou lopen, ging Beinfest op zoek naar een trade. Uiteindelijk stuurde hij Uggla naar de Braves in ruil voor Omar Infante en Michael Dunn. Infante zal de plek van Uggla op het tweede honk overnemen, Dunn komt de bullpen versterken.

Dat de bullpen versterkt moest worden was duidelijk en daarom werden Ryan Webb, Randy Choate en Edward Mujica aangetrokken. Webb en Mujica kwamen in een trade waarin de Marlins Cameron Maybin naar de Padres stuurden.

John Buck, vorig jaar succesvol bij de Blue Jays, verkoos een job als starting catcher voor de Marlins boven een contract bij de Red Sox en Javier Vazquez werd aangetrokken om de rotation te versterken. Met het oog op de toekomst van deze rotation kreeg Ricky Nolasco (foto) een contractverlenging van drie jaar. Johnson, Nolasco en Vazquez vormen in 2011 samen met Anibal Sanchez en Chris Volstad de starting rotation.

Hanley Ramirez zal volgend jaar weer de ster van het team zijn en de korte stop positie invullen. Naast hem op het derde honk zal waarschijnlijk een rookie zijn debuut maken. Matt Dominguez krijgt in Spring Training de kans om zich te gaan bewijzen.

Mocht hij in eerste instantie nog tegenvallen dan zal veteraan Wes Helms deze positie weer overnemen. Op de overige posities zullen veel jonge spelers de kans krijgen: Gaby Sanchez (1B), Logan Morrison (LF), Chris Coghlan (CF) en Mike Stanton (RF). De volledige depth chart vind je hier.

De Marlins moeten dit jaar niet alleen opboksen tegen de Braves en de Phillies, die vorig seizoen al beter waren en dit seizoen nog sterker lijken, maar ook tegen de Washington Nationals, die zich flink versterkt hebben. Met sterke pitching en een aantal doorbraken van de jonge spelers en een verbeterde bullpen lijken ze een outsider in de NL East.

Foto’s : jacksonville.com / bocaratontribune.com

Ook leuk om te lezen