Voorbeschouwing NBA play-offs: Philadelphia 76ers

Door

Zaterdag was het dan eindelijk zo ver. De NBA playoffs gingen eindelijk van start.

Om de serie voobeschouwingen compleet te maken worden vandaag de laatste twee teams onder de loep genomen. We beginnen met de Philadelphia 76ers.

Philadelphia 76ers

De grote onbekende in de playoffs. Dat gaat op voor de Philadelphia 76ers. De nummer 7 in het oosten lijkt een beetje door het seizoen gemuisd te zijn. In alle rust en anonimiteit plaatste het team zich met een 41-41 record voor het smakelijke toetje van de NBA, waarin zij niets hoeft te bewijzen.

In de openingsmaand speelde Philadelphia al tweemaal tegen de Miami Heat; de grote favoriet in de eerste ronde van de playoffs. In die periode vertoonden de ploegen een duidelijke parallel: een weifelende start. Mede door de twee nederlagen, 97-87 op 27 oktober en 99-90 op 26 november, startten de 76ers met een record van 3-13. Dat was de op een na slechtste start van het seizoen.

Uiteraard wilden de mannen van coach Doug Collins graag uitkomen in de playoffs, maar na het matige begin en de 27-55 eindstand van vorig jaar zullen ze bij de drievoudig landskampioen weinig vertrouwen hebben gehad in een goede afloop. Maar net zoals hun playoff-opponent herstelden ook de 76ers zich vervolgens sterk. In de volgende vier maanden werden 37 van de in totaal 60 wedstrijden gewonnen.

Wel finishten ze deze jaargang zoals die begonnen werd. De laatste vijf duels gingen weer verloren. Voor veel coaches is het gemis van de winning mood richting de postseason een kwalijke zaak, zeker als je een van de topfavorieten ontmoet.

Eind maart troffen de ploegen elkaar voor de derde en laatste keer in het reguliere seizoen. Opnieuw zegevierden de Heat. Maar de 111-99 cijfers verbloemen een hoop, want het ging helemaal niet van een leien dakje. De 76ers hadden een voorsprong van 16 punten. Dat was niet voldoende om te stunten tegen. In de eindfase ging Miami er alsnog op en over.

Niets hoeft en alles mag dus voor de 76ers. Sowieso zijn het de Heat die alles te verliezen hebben. Philadelphia is de underdog van de underdogs. Op het winnen van de series staat 150 tegen 1 bij het wedkantoor. Druk is er dus niet, wat een groot voordeel kan zijn.

In Miami zijn ze ervan doordrongen dat Collins over een goede ploeg beschikt. Dat bewezen ze op 25 maart nog. Met spelers als Andre Iguodala, Elton Brand, Thaddeus Young en Jodie Meeks en Jrue Holiday heeft Philadelphia de nodige potentie.

Zijn zij bestand tegen voornamelijk het geweld van the Big Three? Bijna 9 op de 10 denkt van niet. ,,Ik denk dat we er klaar voor zijn en we gaan proberen ze van het kampioenschap af te houden”, klinkt het voorzichtig uit de mond van Young.

Zaterdag kwamen ze in ieder geval dicht in de buurt bij een stunt in de openingswedstrijd van de serie. Na een ijzersterk begin moesten ze echter met 97-89 de overwinning aan de Heat laten.

Foto: dalje.com

Ook leuk om te lezen