Voorbeschouwing NBA play-offs: Atlanta Hawks

Door

Vandaag starten in de NBA de play-offs. Na een seizoen vol hoogte en dieptepunten hebben zestien zich geplaatst voor de knockoutfase. Al deze ploegen hebben maar één doel: het winnen van de Larry O’Brien NBA Championship Trophy.

In deze serie belichten we alle deelnemers aan de play-offs. Vrijdag kon je alle deelnemers (Memphis Grizzlies,Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder, New Orleans Hornets, Portland Trailblazers, Dallas Mavericks, San Antonio Spurs, Los Angeles Lakers,) van de Western Conference lezen, vandaag gaan we verder met de acht ploegen uit de Eastern Conference.

Atlanta Hawks

De Atlanta Hawks zijn op zoek naar eerherstel. Naar respect. Ze hebben iets recht te zetten. Laat nou net Orlando Magic de perfecte tegenstander zijn. Dé opponent om het geschonden blazoen flink op te poetsen, want dit is de ploeg die de Hawks vorig jaar in de playoffs vernederde.

Er bleef geen spaan heel van de Hawks in de halve finale van de Eastern Conference. De nummer 3 werd in 4 wedstrijden geknipt en geschoren door de nummer 2 van vorig jaar: 114-71, 112-98, 105-75 en 98-84. Dat is een verschil van meer dan 25 punten per wedstrijd, 101 in totaal. Zo’n veegpartij was nog niet vertoond in het theater van de NBA..

In de eerste de beste keerin de playoffs kunnen de Hawks het schaamrood direct van de kaken wegspoelen. Is er een betere drijfveer om alles uit de kast te halen deze series te winnen? Wellicht zorgt het ervoor dat er bij de Hawks wat peper in hun achterste komt. Want de kritiek is dat de heren nogal ongeïnspireerd hebben geacteerd.

Qua record zeg je vooraf dat de Magic de te kloppen ploeg is in deze series. Het verschil met Atlanta is 8 winstpartijen: 52 om 44. Toch lijkt het erop dat de twee aan elkaar gewaagd zijn. In de voorgaande 82 wedstrijden vertoonden zij genoeg overeenkomsten. Beide zakten in vergelijking met 2010 twee plaatsen op de ranglijst, beide presteerden wisselvallig en beide doolden daardoor relatief naamloos rond in het oosten.

In ieder geval heeft de ploeg van Larry Drew deze jaargang al ondervonden dat hun opponent lang niet meer die onneembare vesting is, zoals dat in mei 2010 het geval was. In de eerste ontmoeting ging zij nog onderuit tegen Dwight Howard en co. Daarna zegevierden de Hawks 3 keer.

Vooral in de laatste ontmoeting op 30 maart bleek Atlanta een belangrijke troef in handen te hebben. Jason Collins wist het grote gevaar, Dwight Howard, redelijk te bedwingen. In die wedstrijd schoot superman slechts 4 uit 13 met dank aan de sterke defense van de Hawks-invalkracht.

Drew denkt dat Collins de X-factor heeft voor zijn ploeg, terwijl deskundigen vermoeden dat Van Gundy met een tactische list komt om het probleem van Howards mandekker te omzeilen.

Alles valt of staat met mentaliteit. Zijn de Hawks in staat de absolute wil om te winnen te etaleren. Tot nu toe ontbrak die onverzettelijkheid. De heren Al Horford, Josh Smith, Kirk Hinrich (de vervanger van de getrade Mike Bibby) en Jamal Crawford moeten een paar tandjes opschakelen. Volgens Drew moet dat geen probleem zijn. ,,Nu is de tijd gekomen om uit een ander vaatje te gaan tappen. Ik ben er vrij zeker van dat ze dat gaan doen.”

Foto: eljacaguero.files.wordpress.com

Ook leuk om te lezen