Diamond Dallas Page: ‘Yoga heeft mijn leven veranderd’

Door

Diamond Dallas Page (DDP) is een voormalige WCW World Heavyweight Champion en was eind jaren 90 één van de grootste namen in de pro wrestling wereld. De getatoeëerde ‘jersey guy’ was één van de hoofdrolspelers in de Monday Night Wars, de strijd om de kijkcijfers tussen de tv-programma’s WWE Raw en WCW Nitro. Inmiddels heeft DDP (56) zijn succesvolle wrestling carrière ingeruild voor een carrière als yoga goeroe.

Tijdens ‘The road to WrestleMania’ was op een aantal foto’s te zien dat WWE Superstar Chris Jericho zich op zijn match met CM Punk aan het voorbereiden was met behulp van yogaoefeningen. Het waren echter niet de gebruikelijke yoga oefeningen, de kortgeleden in de WWE teruggekeerde Jericho maakte gebruik van het, door zijn ex WCW en WWE collega ontwikkelde: DDP Yoga. Na het zien van de foto’s leek het ons de tijd rijp om contact op te nemen met de man achter DDP Yoga, de altijd positief ingestelde en praatgrage Diamond Dallas Page.

Sport Amerika sprak DDP de zaterdag na WrestleMania en had het met hem over DDP Yoga, zijn carrière en natuurlijk WrestleMania 28.

Hoe komt een pro wrestler erbij om yoga goeroe te worden?
“Om dat uit te leggen moeten we eerst een aantal stappen terug doen. Ik werkte in WCW (World Championship Wrestling) als manager van onder andere de Fabulous Freebirds en The Diamond Studd (Scott Hall / Razor Ramon in de WWE). Mijn contract liep af en mensen in mijn omgeving zeiden dat ik, om mijn carrière in de wrestling business te redden, zelf in de ring moest stappen. Ik ben, op 35 jarige leeftijd, gaan trainen om pro wrestler te worden.”

“Zeven jaar later was ik, tijdens de Monday Night Wars één van de grootste sterren van WCW. Ik had net een nieuw, 3-jarig contract, getekend bij WCW en zou dus eindelijk echt geld gaan verdienen. Maar toen raakte ik geblesseerd aan mijn rug. Ik had een hernia tussen de 4de en 5de lendenwervel. In die periode kon ik niet veel meer dan op mijn rug liggen. Drie verschillende doktoren kwam tot de conclusie dat mijn wrestling carrière was afgelopen. Maar ik was niet van plan om deze kans, waar ik hard voor heb gewerkt, te laten lopen.”

Dus toen dacht je: ik begin met yoga?
“Nee, dat was niet mijn eerste gedachte. In deze periode was ik nog getrouwd met Kim (Ex Playboy model en Nitro Girl Kimberley Page) en ik zag haar iedere ochtend yogaoefeningen doen. Zij vond dat ik dat ook maar een keer moest proberen. Mijn eerste reactie was: dat ga ik niet doen, yoga is voor vrouwen. Maar ik heb me uiteindelijk laten overhalen door Kim. Na drie weken merkte ik dat yoga een positief effect op mijn lichaam en geest had. Ik durf wel te zeggen dat yoga mijn wrestling carrière heeft gered, want ondanks het feit dat doktoren zeiden dat mijn carrière afgelopen was stond ik niet veel later weer in de ring om Diamond Cutters (Finishing move van DDP) uit te delen aan mijn tegenstanders.”

Hoe is DDP Yoga ontstaan?
“Na mijn actieve carrière had ik een nieuwe uitdaging nodig, ik ben me dus nog meer gaan verdiepen in yoga. Verder wilde ik niet ingehaald worden door de tijd. Als pro wrestler heeft je lichaam heel veel te verduren. Mensen zeggen wel eens dat pro wrestling niet echt is, maar ik kan ik je verzekeren: er is niets nep aan zwaartekracht.”

Wat is het verschil tussen de traditionele yoga en DDP Yoga?
“Omdat ik tijdens mijn carrière veel blessures heb opgelopen (hersenschuddingen, meniscus en schouder) had ik ook de nodige ervaring met revalideren. Ik heb dingen die ik in mijn revalidatieproces tegen kwam, maar ook enkele yoga ademhalingstechnieken, MMA (Mixed Martial Arts) en krachttrainingselementen, verwerkt in DDP Yoga. Verder is DDP Yoga gebaseerd op dynamische weerstand (geen extra impact op je lichaam) en het gebruik van een hartslagmeter. Zoals de tagline al zegt: ‘It ain’t your mama’s Yoga’, het is een volledige work-out.”

Welke WWE Superstars gebruiken DDP Yoga?
“Chris Jericho stond dankzij DDP Yoga in de ring tijdens WrestleMania 28. Hij is binnen 5 weken klaar gestoomd om weer op het hoogste niveau te kunnen performen in de WWE. Dankzij DDP Yoga is hij inmiddels voor 95% pijnvrij, 100% lukt als pro wrestler nooit, want zoals ik al heb gezegd is er niets nep aan de zwaartekracht. Jericho zegt dat DDP Yoga zijn leven heeft veranderd. Andere WWE Superstars die het gebruiken zijn: Daniel Bryan, Santino Marella, The Miz, Primo, Mick Foley, Kane en sinds kort Zack Ryder.”

Wat vond je van WrestleMania 28?
“Ik was aanwezig in Miami en erg onder de indruk van de match tussen Triple H en The Undertaker. Ook Chris Jericho tegen CM Punk was een uitstekende match.

En John Cena tegen The Rock?
“Ik vind The Rock erg goed, maar hij was tijdens zijn match met John Cena binnen 10 minuten buiten adem. Als je terugkomt, moet je wel zorgen dat je er klaar voor bent.” (Hard lachend)

Met welke, huidige WWE Superstar, zou je nog wel eens in de ring willen stappen voor een match?  
“Ik ben gestopt en ik denk niet dat ik ooit nog de ring in stap. Hoewel ik me nu, op 56 jarige leeftijd, beter voel dan de gemiddelde twintiger. Maar als ik één tegenstander zou moeten kiezen ga ik voor Randy Orton. Dat is een strijd tussen de Diamond Cutter en de RKO, twee moves die heel veel op elkaar lijken. Maar ik denk dat de kans klein dat ik weer in de ring stap voor een match, ik ben wel te boeken voor evenementen en dan deel ik met alle plezier een Diamond Cutter uit.”

Voor meer informatie over DDP Yoga ga je naar: DDPYoga.com.

Ook leuk om te lezen