USFL wil terugkeren als NFL minor league

Door

Voor de weinige NFL fans die de sport al decennia volgen zal de naam USFL niet onbekend zijn. De United States Football League was actief tussen 1982 en 1987. Het originele idee was om wedstrijden te spelen in de lente, maar al snel wilden de eigenaren, waaronder Donald Trump, dit veranderen naar de herfst. Omdat enkele teams zich bevonden in steden met een NFL team werd de league al snel een flop. Verschillende teams werden opgeheven en er werd nooit een wedstrijd in de herfst gespeeld.

Echter, 25 jaar na de afgang van de USFL heeft Jamie Cuadra, een zakenman uit San Diego de rechten van het merk USFL overgekocht met het plan om opnieuw een league op te zetten die in het voorjaar wedstrijden afwerkt en kan dienen als minor league voor de NFL.

“De USFL is niet bedoeld als rivaal voor de NFL,” zei Jim Steeg, de voormalig topman van de San Diego Chargers die Cuadra assisteert bij het opzetten van de league. “Het geeft spelers een kans om zich te ontwikkelen. Er zijn 3000 spelers en maar 1800 beschikbare plaatsen tijdens trainingcamps.”

Spelers zouden tussen de 3.000 en 3.500 dollar per wedstrijd gaan verdienen, maar kunnen te allen tijde de overstap maken naar de NFL. “Het is belangrijk dat we de zakelijke aspecten duidelijk vastleggen. Alle salarissen worden door de league betaalt vanuit een pot waar alle teams geld in hebben gestort.”

Om een competitie met de NFL te voorkomen worden wedstrijden niet alleen in het voorjaar afgewerkt, maar zoekt Cuadra ook naar steden zonder NFL en MLB teams. Potentiële plaatsen die kans maken zijn Akron, Portland, San Jose, Salt Lake City, Sacramento, Austin, Memphis, Raleigh-Durham, Birmingham, Omaha en Baton Rouge. Eerst moeten echter geïnteresseerde investeerders gevonden worden. Cuadra ziet een toekomst voor acht teams die veertien wedstrijden spelen gevolgd door twee playoff wedstrijden en een kampioenschap.

In het ultieme scenario zou een minor league paralel lopen aan het NFL seizoen met de mogelijkheid voor NFL teams om spelers op te roepen. Toch is de stap die door de USFL genomen wordt een goede ontwikkeling. Veel spelers hebben een zetje in de rug nodig alvorens ze een succesvolle overstap kunnen maken naar de NFL. Zo kwamen quarterbacks Kurt Warner, Jake Delhomme en Shaun Hill ooit nog voorbij in Amsterdam bij de Admirals. De USFL zou een kosteneffectieve vervanger van de NFL Europe moeten zijn die veel spelers de kans bied via een omweg de NFL te bereiken.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen