Umpire crew weer in opspraak

Door

New York Yankees v Boston Red Sox

De umpire crew van Fieldin Culbreth en dan met name Brian O’Nora staat wederom in de schijnwerpers. De vorige keer door een onreglementaire pitcher wissel. Nu door de geraakt werper van Alex Rodriguez.

Waar in Houston een werper wissel leidde tot een officieel protest van de Los Angels Angels, een schorsing voor Culbreth en geldboetes voor de andere umpires waaronder O’Nora, is er nu geen sprake van een protest. Dat maakt de situatie er niet minder opmerkelijk op.

Waarschuwing

Door beide teams te waarschuwen dat na het raken van A-Rod door Ryan Dempster, een volgende geraakt werper niet zou worden getolereerd, maakte plaatscheidsrechter O’Nora de situatie ongewild erger. Alle spelers renden het veld op en manager Girardi van de Yankees raakte in een verhitte discussie met de umpire. Wat resulteerde in het wegsturen van de Yankees manager.

Girardi

O’Nora had kunnen kiezen voor het direct wegsturen van Dempster. Zeker gezien de serie pitches die hij gooide op Rodriguez. De avond ervoor was Stephen Strasburg nog uit het veld gestuurd door twee keer achter een slagman te gooien. Waarom dan nu niet door deze scheidsrechter?

Opzettelijk

In de ogen van O’Nora moet de geraakt werper niet opzettelijk geweest zijn en waren de eerdere pitches in de slagbeurt niet gericht op het raken van de slagman. Blijkbaar dachten de Yankees daar anders over.

Een bekende uitspraak van pitchers is dat als ze een slagman willen raken ze dat ook lukt. Nog opmerkelijker is dat Buster Olney van ESPN een tijd geleden meldde dat een werper na een geraakt werper tegen zijn ploeggenoten verklaarde dat hij de speler had geraakt omdat deze doping had gebruikt in zijn ogen. Het heeft er alle schijn van dat dit nu wederom het geval is geweest.

Rivalen

De wedstrijden tussen de Yankees en de Red Sox staan altijd bol van de spanning en MLB stuurt altijd een goede umpire crew om deze wedstrijden te leiden. De ervaren groep die deze wedstrijd in goede banen moest leiden, met daarin O’Nora, leidde vorig jaar nog de World Series. De minst ervaren umpire (Adrian Johnson) heeft vijf jaar ervaring. Culbreth en O’Nora beiden zestien jaar. Zij hadden beter moeten weten.

Door Dempster te laten staan sluimerde de situatie door. Het wegsturen van de werper had ook een statement kunnen zijn dat eigen rechter spelen niet wordt getolereerd. Tevens was de spanning gelijk uit de wedstrijd gehaald. Ongewild maakte O’Nora de derde honkman van de Yankees sterker wat uiteindelijk resulteerde in een homerun van Rodriguez en een gewonnen wedstrijd van de Yankees.

Uiteraard is dat niet de schuld van de umpire. Eerder van Dempster. Het geeft echter wel aan dat het aanvoelen van de wedstrijd en de beslissingen die scheidsrechters maken grote impact hebben op het verloop van de wedstrijd. De volgende wedstrijd van O’Nora achter de plaat tussen de Yankees en de Red Sox zullen we weten of er lering is getrokken uit deze situatie!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen