Top 10 maakt geen fouten

Door

De afgelopen weken was er altijd wel ergens een upset te vinden binnen de top 10 of speelden twee teams uit diezelfde top 10 ranking tegen elkaar. Dit weekend was dat niet geval en wisten de topploegen niet alleen niet te verliezen, ze bevestigden hun posities nog meer dan voorheen.

Nummer 1 LSU speelde tegen (17) Florida en deed dat op overtuigende wijze. Het stond aan het einde van het eerste kwart al 14-0 voor de mannen uit Louisiana en 24-3 bij de rust. Die achterstand voor Florida liep alleen nog maar op en de Gators lijken een verloren seizoen te spelen zonder hun geblesseerde quarterback Brantley. LSU verslaat echter als nummer 1 een gerankte tegenstander en heeft daarmee met zekerheid de positie verstevigd.

Echter, deze  top 3 zal tot het einde een steekspel blijven tussen drie teams die allemaal kans maken op een plek in de National Championship bowl. (3) Oklahoma trof namelijk (11) Texas en dat leverde de Longhorns vooral een ongelofelijk pak rammel op. Deze wedstrijd is beter bekend als de Red River Rivalry, naar de historische tweedeling van de United States en het toen nog niet tot de Staten gerekende Oklahoma Territory welke nog in stand was toen het duel in 1900 voor het eerst gespeeld werd. Vrijwel vanaf het begin werd de wedstrijd op neutraal terrein gespeeld en dit Cotton Bowl stadion in Dallas, TX was ook dit jaar de locatie van een tweestrijd die nooit een echte strijd was. De 55-17 eindstand voor de Oklahoma Sooners spreekt daarin voor zich.

Nummer 2 Alabama speelde thuis tegen Vanderbilt uit Nashville, Tennessee en dat werd vrijwel nooit een wedstrijd. Alabama was defensief te dominant en toen Vanderbilt eenmaal brak liep de score op naar 34-0. De Crimson Tide scoorden een touchdown in ieder kwart. De nieuwe nummer 4 Wisconsin had een bye-week en dus waren de ogen gericht op nummer 5 Boise State, die pas in het laatste kwart 1 score tegen kregen maar bij de rust al 37-0 voor stonden. Eindstand  bij hun duel tegen Fresno State 57-7.

De nummers 6, 7, 8 en 9 hadden deze week ook makkelijke wedstrijden. (6) Oklahoma State blijft in het kielzog van Oklahoma en gaat in een offensive shootout met 70-28 voorbij aan Kansas, waarbij die 28 punten toch zorgelijk is voor een team wiens offense tegen de betere teams nooit zoveel punten zou kunnen scoren. (7) Stanford maakte het voor het zwakke Colorado een nog vervelender seizoen door ze met 48-7 naar huis te sturen, de op stoom gekomen (8) Clemson-trein dendert verder en met 36-14 ontdeden zij zich in eigen huis van Boston College waardoor hun ongeslagen status nog altijd voort duurt. Nummer 9 Oregon stond halverwege het tweede kwart 15-14 achter tegen California, maar een shutout performance van de Ducks D-corps blies hen met 22 punten in het derde kwart aan hun zuidelijke buren voorbij. Oregon wint met 43-15 en positioneert zichzelf vaster en vaster in de top 10.

Was er dan geen enkele spanning in de top 10? Jawel, de ogen waren gericht op nummer 10 Arkansas die tegen (15) Auburn konden laten zien wat ze waard waren. De pers was het erover eens; winnaar zou in de top 10 terechtkomen, de winnaar zou outsider zijn voor een mooie bowl game, de winnaar zou verrassen. Helaas kwam er voor verdedigend kampioen Auburn echter definitief een einde aan hun hoop op enige revanche, want ze liepen na het debacle tegen Clemson in Arkansas tegen hun tweede verlies aan. De eindstand 38-14 en in het voordeel van de Razorbacks uit Fayetteville.

Ons tweede artikel van vandaag focust op de strijd die zich achter de top 10 afspeelt en de focus zal vooral liggen op wie er nog kans heeft om te stijgen en waarom.

Foto: ESPN

Ook leuk om te lezen