Tebow krijgt voorlopig de kans in Denver

Door

Ondanks de stortvloed aan kritiek die de Denver Broncos en Tim Tebow de afgelopen dagen moesten verwerken werd vandaag bekend dat coach John Fox heeft besloten om ook dit weekend tegen de Raiders met Tebow aan de wedstrijd te beginnen. De waarheid is dat Fox weinig andere keuze heeft.

Fox lijkt in een niet te benijden positie te verkeren. De publieke druk op hem om Tebow te laten spelen is immens.Kyle Orton kreeg het ook niet voor elkaar en nummer drie Brady Quinn heeft nog nooit laten zien een NFL-waardige quarterback te zijn. 

Daardoor kan Fox het zich echter veroorloven om Tebow, die in zijn laatste twee wedstrijden gemiddeld maar 48% van zijn passes zag aankomen, opnieuw voor de leeuwen te gooien. Als hij wint, zoals tegen Miami, prima. Winst is winst. Maar ook als Tebow verliest, zoals afgelopen weekeinde op pijnlijke wijze gebeurde tegen de Lions, komt dat de coach eigenlijk goed uit.

Hij weet dat wanprestaties als die tegen Detroit er vroeg of laat voor zullen zorgen dat de hysterische vraag om Tebow verstomt. Dan kan Fox zijn opbouwwerk in Colorado in relatieve rust voortzetten in de wetenschap dat Tebow in ieder geval niet het antwoord is op de quarterbackvraag die de Broncos al zo lang plaagt.

Het recept om Tebow af te stoppen is inmiddels welbekend. De Lions blitzten meer dan de helft van alle snaps en dwongen Tebow om snel te beslissen en snel te passen. Ze offerden een linebacker op om ervoor te zorgen dat hij het niet op een lopen kon zetten en gaven daardoor ruimte weg in de secondary. Het was een open uitdaging; “je mag ons verslaan, maar je zult moeten passen om het te doen”. Dat lukte Tebow dus niet.

Tebow heeft zeker specifieke kwaliteiten, maar groeide op in een spread-offense. In dat systeem kreeg hij alle tijd om zijn receivers te vinden en ontwikkelde hij een bovengemiddeld lange pass-beweging. Er werd lang gespeculeerd hoe dat zich zou vertalen naar de NFL en na twee wedstrijden is het voorlopige antwoord daar.

Tebow werd dertien keer tegen de grond gewerkt, zag minder dan de helft van zijn passes aankomen en heeft een iets lagere quarterbackrating dan waarvoor Orton naar de bank werd gedirigeerd.

Desalniettemin staat Tebow tegen Oakland weer op het veld. Must-See-TV. Óf Tebow weet zoals tegen Miami op miraculeuze wijze de winst uit de hoge hoed te toveren óf de Raiders’ verdediging laat geen spaander van hem heel. Het zal zijn coach om het even zijn.

Foto: freep.com

 

Ook leuk om te lezen