Syracuse raakt ongeslagen status kwijt tegen Boston College

Boston College v Syracuse

Syracuse is haar ongeslagen status kwijt. De #1 van het college basketball verloor woensdagnacht, zeer verrassend, na overtime met 62-59 van Boston College. Zo is er nu nog maar een universiteit over met een ongeslagen status: Wichita State.

Dinsdag maakte wij al bekend in onze Powerrankings dat Syracuse haar ongeslagen status wel eens kwijt zou kunnen raken in deze loodzware week. Alleen waar iedereen rekening hield met een nederlaag tegen Duke, de tegenstander van aankomende zaterdag, bleken de Eagles van Boston College de grote boosdoener.

Een maand geleden troffen beide teams elkaar in Boston. BC leek toen ook op weg naar een zege, maar verspeelde een 51-46 voorsprong in de laatste tien minuten om vervolgens met een 69-59 nederlaag af te druipen.

Met deze informatie in het achterhoofd en de matige vorm van de laatste week,de laatste twee games werden gewonnen met een verschil van drie punten in totaal, had dit een wake-up call moeten zijn voor de Oranjehemden.

In de eigen Carrier Dome begon het team van headcoach Jim Boeheim scherp aan de wedstrijd en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de #1. Na de eerste helft stond er een 25-17 voorsprong op het bord voor het thuisteam. BC rechtte haar rug na rust en knokte zich terug. Op het hoogtepunt had Syracuse (25-1 record) een voorsprong van dertien punten, maar dat bleek niet genoeg. Dankzij een 33-25 score voor de universiteit uit Boston in het tweede bedrijf stonden beide teams na de reguliere speeltijd gelijk: 50-50. Overtime moest een winnaar brengen.

Voor deze wedstrijd had Boston College (7-19 record) vijf wedstrijden op rij verloren. De voorbereiding op het duel verliep ook verre van vlekkeloos, aangezien Dick Kelley, die jarenlang deel uitmaakte van het basketballprogramma op de universiteit in Boston, dinsdag werd begraven. Het team speelde daarom met ‘BK’ op het tenue.

In overtime pakten het team van headcoach Steve Donahue het initiatief en gaf het daarna niet meer weg. Het hield Syracuse deze avond tot een schotpercentage van 32,2 procent, veruit het laagste gemiddelde van het seizoen, en dat bleek de basis voor de zege.

BC-headcoach Donahue blikte na afloop vol trots terug op de enorme stunt van zijn team: