Stern: ‘Een heel seizoen of geen seizoen’

Door

NBA-commissioner David Stern heeft even flink wat druk op de ketel gezet. Woensdag liet hij doorschemeren dat het hele reguliere op het spel staat als de spelers en hun bazen in de komende drie dagen niet snel progressie boeken in de onderhandelingen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden.

,,Ik ben erop gefocust dat de twee partijen elkaar vinden om te kijken of we een seizoen kunnen spelen of dat we helemaal geen seizoen zullen hebben. Dat is precies wat dit weekeinde op het spel staat.” Zo tekende het journaille op uit de mond van Stern.

De big boss van de NBA voelt niets voor een situatie, zoals in 1998-1999, toen bijna een half seizoen de prullenbak inging wegens de werkonderbreking. De eerste tipoff was toen pas op 6 februari.

Uiteraard hadden de Amerikaanse persmuskieten de woorden van Stern verkeerd geïnterpreteerd. Hij heeft niet gedreigd om het hele seizoen te skippen als de spelersvakbond en de eigenaren niet als de sodemieter terreinwinst boeken in de komende 72 tot 96 uur. ,,Dat is absoluut niet waar”, zo reageerde Tim Frank, NBA senior vice-president.

Of de onderhandelende partijen wakker liggen van dit ‘dreigement’ is de vraag. Van Sterns kant is het te begrijpen dat hij gewoon 82 wedstrijden wil ballen. Spelers en eigenaren hebben eveneens aangegeven dat zij het liefst een volledig seizoen willen spelen.

Daar zit echter een belangrijke voorwaarde aan vast: dat er voor beide een schappelijke collective bargaining agreement (CBA) komt. En anders zijn zij bereid (een deel van) het seizoen te laten varen.

Uit de alles-of-niets-opmerking van de NBA-commissioner blijkt dat de twee na 92 dagen van de lockout nog ver weg zijn van een deal. Als de Dallas Mavericks en de Chicago Bulls het seizoen openen op dinsdag 1 november dan moeten er dit weekeinde spijkers met koppen geslagen worden. inmiddels zijn de trainingskampen en alle oefenwedstrijden tussen 9 en 15 oktober al van de agenda gehaald.

Vandaag, zaterdag en zondag gaan de onderhandelingen verder. Vijftien eigenaren en een grotere spelersdelegatie (Derek Fisher wordt waarschijnlijk bijgestaan door LeBron James, Dwayne Wade, Paul Pierce, Carmelo Anthony en Kevin Durant) gaan verder steggelen over het wel of niet invoeren van een absoluut salarisplafond en de verdeling van de inkomsten.

Foto: washingtonexaminer.com

1 Reactie
  1. Eitje 10 jaar ago

    Die gasten moeten wel een beetje opschieten, ben toe aan een nieuwe NBA vakantie 🙂

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen