Stanley Cup-finale weer in evenwicht

Als de Boston Bruins al last van zenuwen hadden in verband met een dreigende uitschakeling, dan waren die na tien minuten in game 6 waarschijnlijk al helemaal verdwenen. Halverwege de eerste periode leidde het team van coach Claude Julien namelijk al met 4-0 tegen de Vancouver Canucks en daarmee was de wedstrijd in feite al beslist.

Het was maandagavond wederom niet de avond van Roberto Luongo. De Canadese goalie werd na achteneenhalve minuut al van het ijs gehaald nadat hij drie tegendoelpunten had moeten toestaan en lijkt nu echt een trauma aan spelen in Boston over te houden.

Waar Luongo in de thuiswedstrijden in deze series pas twee keer heeft moeten vissen, is hij in drie duels in Boston al vijftien keer gepasseerd. De 32-jarige goalie weet ook niet wat de reden hiervoor is, maar hij weet wel wat hij moet doen voor game 7, die gelukkig voor hem en de Canucks in de eigen Rogers Arena zal worden gespeeld:

„Ik moet in mezelf blijven geloven, want dat is essentieel als ik er weer wil staan de volgende wedstrijd. We moeten het duel van vandaag snel afsluiten en achter ons laten en ons voorbereiden op de beslissende wedstrijd van de Stanley Cup-finale.”

Canucks-coach Alain Vigneault heeft overigens alle ruimte voor een discussie rondom de positie van Luongo in game 7 al weggenomen door meteen na de wedstrijd te verkondigen dat zijn eerste goalie gewoon tussen de palen zal staan tijdens het beslissende duel.

Zoals gezegd begonnen de Bruins uitstekend aan het duel en na vijfeneenhalve minuut lag de puck al voor het eerst in het vijandelijke doel na een snap shot van Brad Marchand. Hierna was het hek van de dam en volgden de goals elkaar razendsnel op. Ruim vier minuten later stond er namelijk al een 4-0 voorsprong op het scorebord via goals van Milan Lucic, Andrew Ference en Michael Ryder.

Vancouver deed vroeg in de derde periode eindelijk pas iets terug in de vorm van een goal van Henrik Sedin, maar het eventuele sprankje hoop dat hieruit was ontstaan voor de Canucks werd even later vakkundig de nek omgedraaid door de Bruins via een goal van David Krejci. Het doelpunt van Maxim Lapierre tweeëneenhalve minuut voor het einde van de wedstrijd was dan ook slechts een statistieke waarde.

Met deze uitslag krijgt de Stanley Cup-finale dus een gedroomde zevende wedstrijd waarin het hele seizoen beslist zal worden. Bruins-veteraan Mark Recchi, goed voor drie assists in game 6, kijkt er in ieder geval naar uit en wilde niets weten van eventuele extra druk: „We hebben het hele jaar al te maken met druk. Het komt nu aan op één enkele wedstrijd en we moeten gewoon lekker gaan spelen. Als jongetje droom je er al van dat je in een beslissende wedstrijd om de Stanley Cup mag spelen en daar moeten we van gaan genieten, want hier doe je het allemaal voor.”