Stanley Cup Final: Bolts houden stand en komen langszij

Door

Wie eind maart of in april had gezegd dat er nog een kampioen in de NHL zou komen, was waarschijnlijk heel vreemd aangekeken. Toch zijn de Tampa Bay Lightning en de Dallas Stars begonnen aan de strijd om Lord Stanley’s Cup. In 1893 werd de heilige graal van het ijshockey voor het eerst uitgereikt en sinds 1926 heeft de NHL het alleenrecht op deze trofee.

Zowel Dallas (1999) als Tampa Bay (2004) heeft één Stanley Cup in de prijzenkast staan en voor één van deze betrekkelijk jonge clubs komt er dus een tweede bij. Beide zagen in de jaren negentig het levenslicht, al hadden de Stars natuurlijk al een voorganger in de Minnesota North Stars. De komende dagen strijden zij om de hoogste eer en bij SportAmerika kun je de ontwikkelingen op de voet volgen.


STANLEY CUP FINAL


DE HEADLINES

Steven Stamkos nadert zijn rentree, maar is het nog op tijd voor de Tampa Bay Lightning? Dat de Bolts hun captain goed kunnen gebruiken, werd in Game 1 duidelijk. In de derde periode was Tampa Bay duidelijk de betere, maar ze hadden geen passend antwoord op het spel van Anton Khudobin. Waar de eerste periodes de shots on goal licht in het voordeel van Dallas waren, daar bleven de Lightning in de derde periode (22-2) de puck maar richting Khudobin schieten. De goalie speelde echter voortreffelijk en hielp zijn Stars aan de zege in Game 1.

Het moge duidelijk zijn dat Jon Cooper van zijn troepen een betere start eiste. Dit goede begin kwam er ook. Mede dankzij de Stars, die maar overtredingen bleven maken. Brayden Point was de eerste die profiteerde op de PP en met zijn tiende van de play-offs de score opende. De powerplay liep enige tijd niet bij de Lightning, maar Ondrej Palat was de volgende die een fout van Dallas afstrafte: 2-0. Dat wat in de derde periode van Game 1 niet lukte, ging nu wel goed voor Tampa Bay. Nog in de eerste periode maakte Kevin Shattenkirk er 3-0 van.

Waren de Stars daarmee verslagen? Die mogelijkheden waren er wel voor de Bolts, maar door zelf ook tegen de nodige straffen aan te lopen, lieten ze de deur voor Dallas open staan. Joe Pavelski buitte dat uit met de 3-1 in de tweede periode. Met zijn eerste van de play-offs scoorde Mattias Janmark al vroeg in de derde de aansluitingstreffer. Mikhail Sergachev dacht Tampa Bay in veilige haven te loodsen, maar zijn goal werd afgekeurd. Daardoor bleef het tot het einde spannend, maar een slotoffensiefje van de Stars mocht niet baten.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: serie in evenwicht 1-1

De Lightning was 0-for-14 in de laatste vier wedstrijden op de powerplay, maar in de eerste periode lieten ze zien dit kunstje nog wel degelijk te beheersen. Jon Cooper zal tevreden zijn over de 2-for-4, maar zag ook dat zijn mannen te vaak in de strafbank belandden. Dat zal voor Game 3, die donderdag 01.30 uur Nederlandse tijd gespeeld wordt, een punt van aandacht zijn. De powerplay van de Stars scoort 26% in het postseason, dus als Tampa Bay zijnde wil je die special teams niet te vaak op het ijs zien.

Rick Bowness zag dat zijn mannen bleven knokken na een dramatische eerste 20 minuten. De Stars hebben in deze play-offs vaker een grote achterstand weggepoetst. Vraag dat maar aan Calgary en Colorado. Beter is het om niet tegen die achterstand aan te lopen, dus zal nu Bowness van zijn team een betere start verlangen.

Cover photo: Roy K. Miller/Icon Sportswire via Getty Images

Ook leuk om te lezen