St. Louis Blues: de opvallende opmars onder Ken Hitchcock

Door

De St. Louis Blues zijn dit seizoen aan een uitermate sterk seizoen bezig. Dat is enigszins opvallend, omdat de ploeg uit de Western Conference na 13 gespeelde wedstrijden op een teleurstellende 13de plaats in de Western Conference stond genoteerd en het team eigenlijk geen echte sterspeler herbergt. Wat is dan wel het geheim van de ploeg, die sinds de NHL Lockout slechts één maal de play-offs haalde?

De grote man achter die opmars lijkt Ken Hitchcock te zijn. Na de bewuste 13de wedstrijd, een met 2-1 verloren uitduel bij de Minnesota Wild, besloot GM Doug Armstrong om coach Davis Payne te vervangen voor Hitchcock.

En dat is een gouden greep gebleken. Onder de 13 wedstrijden waarin Payne hoofdcoach was, haalden de Blues 12 punten. Dat komt neer op een gemiddelde van 0,92 punten per wedstrijd. Sinds Hitchcock het roer overnam, behaalden de Blues een record van 23-6-6, wat neerkomt op een puntenaantal van 52 in 35 wedstrijden, een gemiddelde van 1,48 punten per wedstrijd.

Dat betekent dus dat de Blues sinds het aantreden van Hitchcock meer dan een half wedstrijdpunt per wedstrijd meer verdienen. De vraag blijft dan, wat Hitchcock in het team heeft aangepast, waardoor zij zoveel beter zijn gaan presteren. Een groot gedeelte van het antwoord, ligt in de verdediging die Hitchcock gebruikt.

In de 13 wedstrijden onder leiding van Payne, kregen de Blues liefst 35 doelpunten tegen. Dat is een gemiddelde van 2,69 tegendoelpunten per wedstrijd. Op dit moment, staan de Blues op een totaal aantal tegendoelpunten van 99. Dat betekent dus, dat de ploeg van Hitchcock 64 tegendoelpunten moest verwerken in 35 wedstrijden.

Een gemiddelde van 1,82 tegendoelpunten per wedstrijd. Dat betekent dus, dat de Blues per wedstrijd bijna een heel doelpunt minder tegen krijgen sinds de aanstelling van Hitchcock.

Aanvallend is de impact van de aanstelling van Hitchcock minder groot. In de eerste 13 wedstrijden scoorde de ploeg van Payne 32 doelpunten, een gemiddelde van 2,46 doelpunten per wedstrijd. In de 35 wedstrijden onder leiding van Hitchcock, scoorden de Blues 90 doelpunten. Dat komt neer op een gemiddelde van 2,57 goals per wedstrijd.

Afgelopen nacht hadden de Blues zelfs de koppositie in de NHL kunnen veroveren, maar het team van Ken Hitchcock verloor de uitwedstrijden tegen de Detroit Red Wings, die daardoor de ranglijst blijven aanvoeren met een totaal van 67 punten. De St. Louis Blues staan op een vierde plaats met 64 punten, maar hadden daar 1 wedstrijd minder voor nodig.

Aankomende nacht kunnen de Blues opschuiven naar de tweede plaats in de NHL, maar dan moet thuis wel gewonnen worden van de Pittsburgh Penguins. Volgens de cijfers lijkt dat een zekerheidje. De Blues hebben thuis een record van 21-3-3 over het gehele seizoen en zijn thuis dus uitermate sterk. De Penguins wisten hun laatste zes wedstrijden te winnen en steken dus in een goede vorm.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen