Spring Training: Wie vallen er op? (2)

Door

We weten allemaal hoe het met de Nederlanders gaat in Spring Training, maar welke spelers vallen tot nu toe positief en negatief op? Waar we in het vorige deel bekeken welke slagmensen goed aan de voorbereiding waren begonnen, doen we dat vandaag met de pitchers.

Waar Kenley Jansen onze beste pitcher is, zijn er over de gehele MLB genomen natuurlijk meer pitchers in vorm. Heel veel pitchers hebben een ERA van 0.00, maar niemand met dat ERA gooide al zoveel innings (8.0) als Jansens teamgenoot Tim Redding (foto). Redding, voor wie geen plek weggelegd lijkt te zijn in de starting rotation van de Dodgers (Kershaw, Lilly, Kuroda, Billingsley en Garland), gooide in die 8 innings slechts vier keer drie slag, maar ook maar twee keer vier wijd.

Het zou goed kunnen dat Redding het seizoen start als long reliever bij de Dodgers. Phil Coke (Tigers) gooide tot nu toe de meeste innings in de Spring Training met 9.0. Coke was eerder reliever voor de Yankees en Tigers in de MLB, maar vecht nu voor de vijfde plaats in de rotation van Detroit. Hij heeft een ERA van 2.00 en gooide zes strikeouts, maar nog geen walks. Hij lijkt dus op de goede weg richting een plek in de rotatie van de Tigers.

Gio Gonzalez (A’s) en Tim Lincecum (Giants) gooiden tot nu toe de meeste strikeouts van alle pitchers uit de MLB. Waar Lincecum 8.1 innings nodig had om tot 10 K’s te komen, deed Gonzalez dat in slechts vijf innings. Gonzalez heeft bovendien een ERA van 0.00 (Lincecum: 3.24)

Vijf pitchers (onder wie Barry Zito en Mat Latos) gooiden al zes keer vier wijd in Spring Training, maar niemand deed dat in zo weinig innings als Scott Elbert van de Dodgers.

Hij had voor zijn zes walks slechts 1.1 inning nodig. Ook onze eigen Rick van den Hurk staat in deze negatieve top-10 met 5 walks in 5 innings.

Misschien wel de interessantste ‘battle‘ deze Spring is die om de laatste twee plekken in de starting rotation van de New York Yankees. Drie pitchers lijken daarvoor nog volop in de strijd: Freddy Garcia, Bartolo Colon en Ivan Nova.

Garcia leek op voorhand de grootste kans te hebben op een van de twee plekken. Hij gooide in Spring Training pas twee innings. Hij kreeg daarin geen punten tegen, gaf twee hits op, gooide twee keer drie slag en nul keer vier wijd. Colon gooide al twee keer en zag er goed uit: 5 innings, 1.80 ERA (1 punt tegen), 4 hits tegen, 5 K’s en 1 walk.

Ook Ivan Nova deed het erg goed tot nu toe: 5 innings, 0.00 ERA, 3 hits, 2 K’s een geen walks. De race om de laatste plekken in de starting rotation, die als grootste zwakte van de Yankees wordt gezien, is dus nog volledig open. Ook nr. 3 starter, misschien wel de sleutel in de playoff run van de Yankees, A.J. Burnett ziet er erg goed uit tot nu toe: 5 innings, 0.00 ERA, 2 hits, 2 K’s en 0 walks.

Natuurlijk zijn de stats van deze spelers absoluut geen garantie voor een goed seizoen, maar de spelers met goede stats kun je altijd goed in de gaten houden voor de Sport Amerika Fantasy Baseball League draft, want ze zouden wel eens heel goed aan het seizoen kunnen beginnen.

Foto: dodgersphotog.mlblogs.com

Ook leuk om te lezen