Slam dunk: De carrièreswitch van Jason Kidd

Door

New York Knicks v Phoenix Suns
Hij is niet de eerste NBA-speler die een doorstart maakt als coach, maar Jason Kidd is wel één van de snelsten. De point guard was nog geen tien dagen met pensioen of hij tekende een contract als nieuwe hoofdcoach van de Brooklyn Nets.

Het regende felicitaties aan het adres van Kidd. Zo liet Deron Williams weten dat hij er zin in heeft, vindt Magic Johnson het een fantastisch idee en noemt Mikhail Prokhorov, de steenrijke eigenaar van de Nets die vorig jaar nog presidentskandidaat in Rusland was, Kidd een “geboren coach”.

Waar de Rus dat vandaan haalt, is overigens een raadsel. Op Kidds cv staat geen enkele coachingservaring. Hij is één van de beste point guards ooit, snapt het spel als geen ander en stuurde zijn teamgenoten aan, maar dat is niet hetzelfde als de verantwoordelijkheid die hoort bij een baan als hoofdcoach.

Het kost moeite om voorbeelden te bedenken van grote NBA-sterren die het tot uitmuntend coach schopten. Larry Bird is een positieve uitzondering. Magic Johnson was dan weer zo slecht dat hij die passage waarschijnlijk het liefst van zijn Wikipediapagina zou schrappen. Veel goede coaches waren middelmatige spelers en de meest succesvolle van dit seizoen, Spoelstra en Popovich, speelden nooit een NBA-wedstrijd.

Jason Kidd kan de volgende All-Star worden die een slechte coach blijkt te zijn, of juist de uitzondering die de regel bevestigt. Het is koffiedik kijken. Kidd is een rookie in het coachesgilde en het fijne aan deze nieuwe baan is dat hij zich niet druk hoeft te maken om de afloop van zijn eerste periode. Alle coaches worden uiteindelijk ontslagen.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine

Ook leuk om te lezen