Dodgers eliminate the Chicago Cubs in Game 5 of the NLCS.

Season in Review 2017: Chicago Cubs

Door

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 24: Chicago Cubs.

 

EEN SEIZOEN MET EEN KATER

Niemand had echt een idee hoe het seizoen 2017 uit zou gaan pakken. Aan de North Side van Chicago maakte niemand dat ook veel uit. Voor het eerst in 108 jaar waren de Cubs regerend World Series Champions. De kern van het team bleef intact en de talking heads waren het er allemaal over eens dat de NL Central de komende jaren een prooi voor de Cubs zou zijn.

Toch ging het allemaal niet van een leien dakje. De Cubs bleken aan alle festiviteiten een behoorlijke kater overgehouden te hebben en het begin van het seizoen tot aan de All-star Break verliep verre van soepel. Tot aan de All-Star break hadden de Cubs een 43-45 record. De club stond zelfs 5.5 games achter de eerste plaats. Waar vorig jaar nog zeven Cubs uitkwamen in de All-Star game (met maar liefst vijf starters), hoefde dit keer geen enkele Cub zich te melden in Miami.

Jose Quintana kwam over van de White Sox, ter versterking van de rotation (Jim Young/USA TODAY Sports)

Tijdens de break werd er een crosstown trade afgerond met de White Sox, die prospects Eloy JimenezDylan Cease, Matt Rose en Bryant Flete ontvingen voor starting pitcher José Quintana. Na de break vonden de Cubs hun groove terug en sloten ze het regular season af met een 92-70 record én de NL Central-titel, met zes games voorsprong op de Brewers.

— SPORTAMERIKA 30-IN-30 PREVIEW 2017: CHICAGO CUBS

Na een gelijk opgaande NLDS die in vijf games (met een beetje mazzel) in het voordeel van de Cubbies werd beslecht, mochten de Northsiders zich opmaken voor een rematch tegen de Dodgers in de NCLS.

De League Series gaf menig Cubs-fan flashbacks naar 2015 NLCS tegen de Mets. Het ontbrak de Cubs aan offense. De ploeg had daardoor niks in te brengen tegen de Dodgers-pitching. Het seizoen ging uit als een nachtkaars en met acht gescoorde runs (tegen de 28 van de Dodgers) en een 4-1 eindstand in de serie mochten de Cubs nergens aanspraak op maken.

Een repeat zou mooi zijn geweest. Hoewel er de nodige vraagtekens zijn voor 2018, raakt niemand echt in paniek op de hoek van Addison en Clark. The Cubs are here to stay.


WAT GING GOED IN 2017?


THE INFIELD

De Cubs hebben met Wilson ContrerasAnthony Rizzo, Javier Báez, Addison Russell en Kris Bryant een van de beste infields in de league. Ook zijn alle spelers nog ontzettend jong. Rizzo is met 27 jaar de nestor van het stel. Daarnaast is de crew allemaal op meerdere posities inzetbaar. Addison Russell liep in augustus een blessure op aan zijn voet. Báez werd gevraagd zijn plek als kortestop in te nemen en vulde dit prima in. Zo goed, dat de legitieme discussie ontstond of Báez niet permanent kortestop moest gaan spelen.

IAN HAPP

De toen 22-jarige switch-hitter werd op 13 mei door de Cubs opgeroepen en sloeg in zijn eerste wedstrijd tegen de St. Louis Cardinals een 413 ft. home over de hekken voor zijn eerste Major League hit. Welcome to the big leagues.  De rest van het seizoen het seizoen was hij goed voor nog eens 20 HR’s en 67 RBI.

Ian Happ takes the field at Wrigley Field
Ian Happ (Brian Cassella / Chicago Tribune)

Daarnaast bleek hij in het veld ook zijn mannetje te staan en op meerdere posities uit te voeten te kunnen. Waar hij in eerste instantie opgeroepen werd als outfielder, nam hij na een blessure van Ben Zobrist de honneurs waar op het tweede honk. Hij past daardoor perfect in het plaatje van de flexibele positiespeler waar manager Joe Maddon van houdt.

PICKOFF

Oh, en Jon Lester gooide weer eens een pickoff!


WAT GING FOUT IN 2017?


SLOW START

Het seizoen begon voor de Cubs pas na de All-star break. Een goed voorbeeld is Kyle Schwarber. Hij miste bijna het volledige seizoen in 2016, maar werd door Maddon als aangewezen slagman uit de hoed getoverd voor de World Series. Daarin sloeg hij een .412 batting average en .500 OBP. De verwachtingen waren dus hooggespannen voor 2017. In mei had de slugger met .120 een van de slechtste slaggemiddeldes in de league. Hij mocht zich in juni daarom ook gaan melden in Triple-A. Net zoals de rest van Cubs kwam hij beter in z’n ritme na de break, maar hij was exemplarisch voor de 2017 Cubs. Het kwam allemaal te laat op gang.

DE ROUTE NAAR DAVIS

De Cubs pitching was niet slecht, maar zeker niet goed genoeg. Cubs-starters Kyle Hendricks en Jake Arrieta waren solide, maar Jon Lester en John Lackey bleven achter bij hun niveau van 2016. Nog belangrijker was de vraag: hoe komen we van onze starter bij closer Wade Davis? De bullpen was het enige lichtpuntje aan het begin van het jaar. Naarmate het seizoen vorderde, en vooral tijdens de playoffs, bleek dat het daar ernstig aan kwaliteit ontbrak.


WAT BRENGT 2018?


VRAAGTEKENS

De Cubs gaan het seizoen in met een paar vraagtekens. Blijft Jake Arrieta? In Chicago rekenen ze er niet op. Theo Epstein en Co. grepen naast Shohei Ohtani, maar zijn volgens diverse bronnen nog steeds in de markt voor pitchers Yu Darvish of Alex Cobb. Daarnaast kunnen ze ook nog een middle of the rotation-pitcher gebruiken.

Het is de vraag wie de leadoff hitter zal zijn op Opening Day. Na het verlies van Dexter Fowler zoeken de Cubs echt nog iemand die de toon kan zetten. Schwarber en Zobrist waren beide niet overtuigend in die rol dit seizoen. Het zou kunnen dat Schwarber nog een kans krijgt en wellicht mag ook Ian Happ een poging wagen.

Daarnaast hebben er de nodige verschuivingen plaats gevonden in de coachingstaf. In een verrassende move kregen pitching coach Chris Bosio, hitting coach John Mallee en derdehonkcoach Gary Jones hun congé. Red Sox hitting coach Chili Davis, Red Sox derdehonkcoach Brian Butterfield en Rays’ pitching coach Jim Hickey nemen hun plaatsen in.

Een 92-win-team heeft geen grote aanpassingen nodig, maar wellicht kan de ‘change of voices’ net genoeg zijn voor een vierde achtereenvolgende trip naar de playoffs.

Cover photo: Brian Cassella / Chicago Tribune

Ook leuk om te lezen