Seabrook schiet Blackhawks alsnog ronde verder

Detroit Red Wings v Chicago Blackhawks - Game Seven

De Chicago Blackhawks hebben zich met een 1-2 zege na overtime alsnog verzekerd van een plaats in de Conference Finals. In de beslissende game 7 leken de Blackhawks 2 minuten voor tijd de winst binnen te hebben gehaald, maar de goal van Niklas Hjalmarsson werd onterecht afgekeurd. Brent Seabrook besliste de wedstrijd alsnog in het voordeel van Chicago.

De winnaars van de President’s Trophy waren in deze serie al knap teruggekomen van een 3-1 achterstand in de serie en die lijn werd in game 7 doorgetrokken. Na een doelpuntloze eerste periode opende Patrick Sharp in de tweede periode de score. De aanvaller kon, gesteund door Marian Hossa en Michal Handzus, profiteren van een snelle pass naar de frontlinie tijdens een slecht getimede line change van de Detroit Red Wings. Verdediger Kyle Quincey en doelman Jimmy Howard konden een doelpunt niet meer voorkomen.

Het was juist aan doelman Howard te danken, dat de Red Wings in die fase in de wedstrijd bleven. De Blackhawks kregen de beste kansen maar stuitten meermaals op de doelman in vorm.

Henrik Zetterberg beloonde zijn doelman door vroeg in de derde periode voor de gelijkmaker te tekenen. De captain van de Red Wings kon de puck in een leeg doel schieten nadat Dan Cleary hem de puck op een presenteerblaadje aanbood en doelman Crawford als aan de grond genageld op het ijs stond.

Niklas Hjalmarsson leek de wedstrijd twee minuten voor tijd te beslissen in het voordeel van de thuisploeg, maar zijn goal werd om onbegrijpelijke redenen afgekeurd. Een moment voordat de defenseman de puck achter doelman Jimmy Howard schoot, gooide Red Wings-defenseman Kyle Quincey tegenstander Brandon Saad tegen het ijs. Referee Stephen Walkom floot het spel daarop direct af en daarmee was het doelpunt afgekeurd. Penalty’s werden gegeven aan zowel Quincey als Saad, terwijl een delayed call voor een penalty van Quincey in deze situatie had volstaan.

Uiteindelijk mochten de Blackhawks dan toch de felicitaties in ontvangst nemen. Na drie en een halve minuut overtime loste Brent Seabrook een schot op het doel van Howard, wat via het been van Niklas Kronwall in het net verdween.

Aankomende zaterdag spelen de Blackhawks hun eerste wedstrijd in de Conference Finals tegen de Los Angeles Kings. Op diezelfde dag zal ook de serie tussen de Pittsburgh Penguins en de Boston Bruins van start gaan.