ROY: Payton flirt met triple-double en klimt omhoog

Door

Charlotte Hornets v Orlando Magic

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Andrew Wiggins (MIN)           

Er staat voorlopig geen maat op Andrew Wiggins. Al vier wedstrijden op rij scoorde hij minstens twintig punten. Zijn sterkste wedstrijd speelde hij tegen Sacramento. Wiggins was goed voor 27 punten, 9 rebounds, 2 assists en 4 steals.

FOW: Zach LaVine (MIN)

Over Wiggins’ teamgenoot Zach LaVine is in deze rubriek al vaak de loftrompet gestoken, maar deze week liep het niet gesmeerd voor het talent. Niet alleen verloren de Timberwolves al hun drie wedstrijden, ook LaVine zelf kon zijn attractieve spel van de laatste weken niet voortzetten. Juist tegen team als Denver zou eens een overwinning gehaald moeten worden en is er ruimte voor het opkrikken van de statistieken. Vijf punten, een assists is  dan veel te karig.

ROY: Andrew Wiggins (MIN)

Zie ROW.

Top 5: Nerlens Noel (PHI), K.J. McDaniels (PHI), Elfrid Payton (ORL), Nikola Mirotic (CHI)

Philadelphia won twee dagen geleden verrassend van de Cavaliers en de rookies van Philadelphia blijven dan ook meedoen in de top vijf. Noel speelde met twaalf rebounds eigenlijk vooral goed in de verliespartij tegen de Clippers, maar baarde ook opzien met deze spectaculaire block tegen Cleveland’s Shawn Marion.

K.J. McDaniels speelde een grotere rol in de overwinning tegen Cleveland. McDaniels kwam tot 12 punten, 4 assists, 3 rebounds en 1 block.

Elfrid Peyton heeft ook een goede week achter de rug. Persoonlijk dan, want de Orlando Magic wonnen geen enkele partij. Met name tegen de Nets speelde Peyton ijzersterk en flirtte hij zelfs met een triple-double, zie de SOW onderaan!

Nikola Mirotic, met afstand de beste rookie uit het buitenland, complementeert de top vijf. De 23-jarige Montenegrijn had een wisselvallige week achter de rug, maar de Bulls wonnen al hun wedstrijden. Mirotic was voornamelijk in de overwinning op Houston belangrijk. Hij noteerde onder andere zeventien punten en acht rebounds.

Outside Lookin’ In: Zach LaVine (MIN), James Ennis (MIA), Nik Stauskas (SAC)

LaVine heeft zijn matige optreden van afgelopen week moeten bekopen met een vrije val op deze rookie ladder -van twee naar zes. Dat LaVine volgende week weer op twee staat, sluit ik echter niet uit, want grilligheid hoort nou eenmaal bij LaVine’s leeftijd van negentien jaar.

Er zijn veel namen die net achter LaVine opdoemen: Bogdanovic, Exum, Napier, Papanikolaou en Ingles zijn vrijwel allemaal langsgekomen in de ROY-artikelen, dus is het tijd om twee mannen net daarachter eens in de spotlight te zetten.

Te beginnen met James Ennis, die zijn rookie-seizoen begon in de schaduw van Shabazz Napier, maar hem inmiddels op de hielen zit. Hij speelt nog niet elke wedstrijd mee, maar we konden dit seizoen al wel genieten van deze geniale dunk:

Nik Stauskas presteert nog altijd zeer tegenvallend. Gister, in de verliespartij tegen Detroit, deed de #8 pick uit de draft zijn reputatie als specialist van de driepunter echter eer aan, door 100% te schieten from the yard. Klein detail: Hij schoot maar één keer. Verder had Stauskas 2 assists, 2 rebounds en 1 steal. Nog niet om over naar huis te schrijven, maar het moet toch een keer goed komen met deze jongen…

SOW: Elfrid Payton (ORL)

Elfrid Payton klom op de ranglijst, en wat verder naar boven kon je de beelden al zien. Hier nog eens de statistieken:

Ook leuk om te lezen