ROY 2011-2012: Shumpert terug op niveau, Thompson vindt ritme

Door

 

In deze rubriek op Sport Amerika houden we elke week de top 10 bij voor de race voor Rookie van het Jaar, de ROY.

Opnieuw werden de afgelopen week de verhoudingen tussen de verschillende rookies bevestigd. Er steken twee spelers echt bovenuit (Irving en Rubio), gevolgd door een enkeling die net iets beter is dan de rest (Brooks), gevolgd door drie spelers die elkaar waard zijn (Shumpert, Walker, Knight), dan weer een enkeling (Leonard) en dan de plaatsen die regelmatig van eigenaar veranderen. Het is ondertussen wel duidelijk wie het gaat maken en wie niet.

1. (1) Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers

Irving speelde deze week niet door een hersenschudding die hij opliep in de wedstrijd tegen Miami. Hij maakt vooruitgang en zou woensdag tegen Indiana opnieuw op het parket staan. Voorlopig blijft hij met voorsprong de beste rookie van het jaar.

2. (2) Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves

Rubio startte de week met het laagste aantal assists in een wedstrijd van zijn nog prille NBA-carrière. Hij kon namelijk slechts 1 assists geven tegen de Memphis Grizzlies. Maar in de volgende wedstrijden was hij weer zichzelf en deelde hij drie maal 8 assists uit. Daarbovenop was hij goed voor gemiddeld 11 punten 2 steals in wedstrijden tegen niet de minste teams (Dallas, New York en Orlando). Rubio maakt nog steeds slechts 38% van zijn schoten maar ‘the kid knows how to pass’ twitterde ene LeBron James tijdens een van de eerste wedstrijden, en gelijk heeft hij.

3. (3) Marshon Brooks – New Jersey Nets

Brooks keerde na een afwezigheid van zes wedstrijden eindelijk terug voor de Nets, die zijn scoring hard kunnen gebruiken. Hij kwam van de bank tegen Detroit en was goed voor 7 punten, 2 steals en een blok. Tegen de San Antonio Spurs maakte hij opnieuw deel uit van de basisvijf maar kon hij slechts twee van zijn tien schoten maken en tekende hij ook voor zes balverliezen. Brooks heeft zijn ritme dus nog niet te pakken maar dat komt wel.

4. (6) Iman Shumpert – New York Knicks

Na een aantal mindere prestaties de voorbije weken lijkt Shumpert opnieuw op de speler die echt van waarde kan zijn voor de Knickerbockers. Als ‘side-kick’ van sensatie Jeremy Lin was de verdedigend sterke Shumpert goed voor 16 punten en 3 steals in wedstrijden tegen Washington, Lakers en Minnesota. Tegen de Lakers kreeg hij de opdracht om Kobe Bryant te verdedigen (foto) en ondanks dat die 34 punten maakte, kon Bryant amper 11 van zijn 29 schoten maken. Shumpert is een defensief monster.

5. (4) Brandon Knight –  Detroit Pistons

Knight zakt deze week een plaats maar dat is eerder het gevolg van de sterke week van Shumpert. Knight brak vorige week zijn neus maar speelt desondanks door met een beschermend masker. Hij speelde twee knappe wedstrijden tegen de Nets want hij was gemiddeld goed voor 13 punten, 5 assists en 5 rebounds. Daarop volgde een erg zwakke wedstrijd tegen de Wizards, twee punten met slechts een op negen gemaakte schoten. Maar het hele Pistons team, op Greg Monroe na, was nergens en Knight’s masker kwam los tijdens de wedstrijd. Hij heeft dus een geldig excuus voor zijn zwakke prestatie en verdient alle respect.

6. (5) Kemba Walker – Charlotte Bobcats

Walker is nog steeds de ‘starting point guard’ van de Bobcats. Hij doet erg zijn best maar zijn team zit momenteel aan vijftien opeenvolgende nederlagen. Het programma van de afgelopen week was ook niet om te lachen met wedstrijden tegen de Bulls, Clippers en Sixers. De Bobcats verloren dan ook drie maal vrij kansloos. Walker was in die drie wedstrijden goed voor gemiddeld 16 punten en 5 assists. De man kan scoren maar doet het nog steeds niet voldoende effectief. Het wordt bovendien afwachten hoe hij beïnvloed zal worden door de nakende terugkeer van DJ Augustin. 

7. (7) Kawhi Leonard – San Antonio Spurs

‘Same old story’ voor Leonard deze week: offensief weinig betrokken maar verdedigend bijna subliem, zeker voor een rookie. Hij maakte slechts 2 punten tegen de Sixers en 5 tegen de Nets maar daar ligt zijn waarde voor de Spurs niet. Hij komt wel opnieuw van de bank maar hij blijft voldoende minuten krijgen en zijn bijdrage wordt erg gewaardeerd in Texas. 

8. (NR) Klay Thompson – Golden State Warriors

De zoon van voormalig NBA-kampioen Mychal Thompson lijkt eindelijk zijn ritme gevonden te hebben in Oakland. In het begin van het seizoen kon hij zich weinig laten gelden en kampeerde hij vooral aan de driepuntlijn waardoor hij ook weinig actief was. Maar nu lijkt hij zijn plaats gevonden te hebben in het systeem van de Warriors en krijgt hij ook meer kansen. Deze week was Thompson (foto) goed voor 14 punten in wedstrijden tegen Denver, Houston en Phoenix, alle drie overwinningen. Zijn schotpercentage heeft hij ondertussen verhoogd tot een mooie 48%, waaronder 50% vanaf de driepuntlijn.   

9. (NR) Norris Cole – Miami Heat

Cole speelde in het begin van het seizoen een aantal knappe wedstrijden maar leerde daarna de realteit van de NBA kennen. Maar hij houdt vrij goed stand bij de Heat want hij is een vaste waarde in de rotatie. Deze week speelde Cole erg constant, niet vanzelfsprekend voor een rookie. Hij was goed voor gemiddeld 9 punten en een steal in vier wedstrijden. Cole heeft zijn naam gemaakt en dat bij een team dat meedoet voor de titel, en dat is sterk voor een rookie. 

10. (8) Chandler Parsons – Houston Rockets

Parsons is een aparte speler maar wel iemand die voor energie zorgt en in zowat alle aspecten van een wedstrijd zijn rol kan spelen. Hij heeft het als rookie lastig om op te boksen tegen meer ervaren spelers als Chase Budinger en Courtney Lee maar toch speelt hij gemiddeld 24 minuten mee. Deze week sprong vooral zijn wedstrijd tegen Portland in het oog. Hij was namelijk goed voor 7 punten, 8 rebounds, 3 assists, 2 steals en een blok. Parsons kan in alle statistieken bijdragen en dat is zijn grootste talent.

Eervolle vermeldingen:

Derrick Williams (Minnesota Timberwolves), Jimmer Fredette (Sacramento Kings), Nikola Vucevic (Philadelphia 76’ers), Markieff Morris (Phoenix Suns) en Enes Kanter (Utah Jazz).

Prestatie van de week:

Klay Thompson is in de wedstrijd tegen de Denver Nuggets goed voor 19 punten in amper 18 minuten. Hij maakt acht van zijn elf schoten, waaronder drie op vier vanaf de driepuntlijn.

 Foto’s: Getty Images / Google Image

Ook leuk om te lezen