Recap: Spurs gaan stiekem goed, 76’ers historisch slecht

Spurs

Terwijl iedereen (terecht) praat over de fantastische start van de Golden State Warriors, de verwachtingen in Cleveland bij LeBron en zijn Cavaliers en de hype in Detroit, blijft één kanshebber op de NBA-titel buiten beschouwing: de San Antonio Spurs. En waarom eigenlijk? De Spurs zijn stiekem bezig aan een uitstekende seizoensstart. Vannacht werd voor de vijfde keer op rij gewonnen, van de Portland Trail Blazers: 80-93.

In het eigen AT&T Center begonnen de Spurs ietwat lusteloos aan de wedstrijd, zoals ze wel vaker weinig spectaculair maar wél betrouwbaar spelen. Met slechts zeventien punten in het eerste kwart en negentien in het tweede kwart was er een knetterharde dunk van Kawhi Leonard nodig om de ploeg van Gregg Popovich een beetje wakker te schudden. Niet dat de zege op dat moment in gevaar was: de Blazers hadden zo mogelijk nog meer moeite met scoren.

Defensief was Portland echter wel goed bezig. LaMarcus Aldridge werd vakkundig in de kiem gesmoord en kwam de hele wedstrijd niet verder dan zes punten en zes rebounds. Mede daardoor werd het in het derde kwart nog wel spannend. Naar wie keken de Spurs toen? Manu Ginobili natuurlijk! Collega-bankzitter Boris Diaw deed ook een duit in het zakje om de overwinning veilig te stellen.

De Blazers, waar Lillard met 27 punten de grote man was, verloren door de nederlaag tegen de Spurs alweer voor de zesde keer op rij, en met wedstrijden tegen de Rockets en de Clippers op het programma is het maar de vraag of er een overwinning aan de reeks kan worden toegevoegd. “We moeten de wedstrijd leren afmaken”, zei Lillard over het verliesprobleem.

Bij de Spurs, die tegen de slecht presterende Nuggets en de Pelicans mogen aantreden, kunnen ze zich opmaken voor overwinning zes en zeven op rij. Pas komende zondag wacht een echte kraker, tegen de Grizzlies. Hoe dan ook is San Antonio sterk bezig: met acht overwinningen en slechts twee verliespartijen dit seizoen delen de Spurs het op één na beste record met de Cleveland Cavaliers. Zijn ze – KAWOW! – (weer) op weg naar iets moois?

Philadelphia 76’ers historisch slecht
Voor het tweede jaar op rij heeft de lelijkste basketballploeg van de NBA een tenenkrommende seizoensstart. De Philadelphia 76’ers verloren vannacht namelijk voor de elfde keer op rij, waarmee ze officieel historisch slecht zijn. Thuis tegen de Dallas Mavericks werd het 92-86 voor de bezoekers.

Aan het begin van de wedstrijd lieten de Sixers zich volledig overrompelen. Na afloop van het eerste kwart keken ze al tegen een achterstand aan van dertien punten, en hoewel ze in het tweede kwart probeerden terug te komen was het schrijnend om te zien dat ze in de eerste helft alleen al zeventien (!) turnovers hadden.

Pas in het derde kwart werden Philadelphia goed wakker, misschien geholpen door het feit dat de Mavericks er wellicht wat te makkelijk over dachten. Het verschil werd verkleind naar twee punten, en in het vierde kwart pakten de 76’ers zowaar de voorsprong dankzij een mooie aanval van over een aantal schijven. Noel was uiteindelijk het eindstation met een mooie dunk. Zou het dan toch…?

Nee, het mocht niet zo zijn. Ondanks double-doubles van zowel Nerlens Noel (twaalf punten, twaalf rebounds) en Jahlil Okafor (negentien punten, elf rebounds) ging Philadelphia in de laatste vijf minuten toch nog onderuit. Wie anders dan Dirk Nowitzki, dit seizoen aardig op dreef, sleepte de overwinning uit het vuur voor Dallas.

Met 21 punten was Dirk bovendien de topscorer bij de Mavericks, al moet daarbij opgemerkt worden dat Chandler Parsons, die nog werkt aan zijn herstel en niet meer dan twintig minuten mocht spelen, tien minuten minder nodig voor zijn 20 punten. En hij had bovendien een bloedneus na een verdedigende actie.

Het elfde verlies op rij is een pijnlijk dieptepunt voor de Sixers, en clubicoon Sir Charles Barkley zal zich nog wel roeren over dit nieuwe negatieve record. Afgelopen juni vond The Round Mound of Rebound het al een goed idee als de Sixers hun ticketprijzen zouden verlagen, misschien dat hij nu wel een lans zal breken voor gratis kaartjes?