NHL Recap: Historische start Montreal Canadiens

15 duels in twee dagen hebben we achter de rug in de NHL. Daar deden de heren ijshockeyers vannacht nog een schepje bovenop. Liefst 10 duels stonden er op de rol en op voorhand was het een programma om gerust een nachtje voor op te blijven. Montreal vs Detroit, als echte Original Six battle, Calgary vs Edmonton, ook wel The Battle of Alberta genoemd en natuurlijk ook Pittsburgh vs Toronto, waar wij allemaal hoopten dat Daniel Sprong zijn 1e goal een vervolg kon geven. Ed Versteeve blikt terug op al het moois dat de NHL vannacht bracht.

Montreal Canadiens – Detroit Red Wings

IMG_20151018_070218

Een Original 6 kraker! Montreal (5-0-0) kent de beste start in de clubhistorie. 5 winstpartijen prijken er op het bord. Detroit (3-1-0) leed gisteren in eigen huis de eerste nederlaag. Bij Detroit keerden Helm en DeKeyser terug van blessures en loste Mrazek Howard af in het doel.

De Wings en Canadiens maakten er een boeiend gevecht van in het eerste deel. Net als in de voorgaande duels zat Detroit al snel op het strafbankje. Montreal speelde 2 uitstekende powerplays, maar goalie Mrazek onderscheidde zich met uitstekende saves. De grootste kans was echter voor Detroit. Vlak voor het verstrijken van de tijd mocht Nyquist op Price af. Die voorkwam met een magistrale redding een achterstand na 1 periode.

De ploegen gingen op dezelfde voet verder. Detroit kwam als eerste op de scoresheet. Dylan Larkin klopte Price met een frommelgoal. 4 minuten later was de stand gelijk. Het werd het meest opmerkelijke moment van de wedstrijd. Quincy wilde puk wegwerken schoof de puck onder de schaats van Gallagher die Mrazek met puck en al omver kegelde. Er werd minuten lang gereviewd, maar de goal werd gegeven.

Montreal kreeg de beste kansen op een voorsprong, maar Mrazek en de paal stonden succes in de weg. Met 1-1 werd er naar de laatste periode vertrokken.

Ook daar bleven de ploegen aan elkaar gewaagd, maar kwam Detroit in problemen door een tijdstraf.  Jeff Petry knalde de puck snoeihard na 6 minuten achter Mrazek. De beslissing viel vlak voor tijd toen Plekanec de 3-1 binnen schoot na een vloeiende aanval. De 4-1 van Flynn viel exact in de zoemer. Het was de 6e overwinning uit 6 voor Montreal en ook in dit 6e werd er minimaal 3x gescoord. Het is de beste start van de Canadiens in de 106-jarige historie.

Calgary Flames – Edmonton Oilers

Screenshot_2015-10-17-23-36-41-1

The Battle of Alberta! De historie gaat terug tot 1895. De Flames (1-3-0) en de Oilers (0-4-0) zijn het seizoen niet best gestart. Maar alle voorbeschouwingen kunnen de prullenbak in. Dit is een duel dat op zichzelf staat. Een duel van 2 teams in opbouw vol nieuwe sterren.

Edmonton had geen lekkere trackrecord voor aanvang van het duel: al 7 duels op rij wonnen de Flames, waaronder de 5  game series sweep vorig seizoen. De Oilers begonnen prima aan het duel. Het was Nugent-Hopkins die Edmonton Oilers op voorsprong zette. Hij pikte een rebound van Hall op en verschalkte Hiller.

Alhoewel de Flyers iets het overwicht hadden, deed het er niets mee. Na 20 minuten stond er de voorsprong voor de Oilers op het bord.

In periode 2 hadden de gasten het betere van het spel, maar was het Calgary dat gelijkmaakte via Jones, die net als de Oilers goal, een rebound binnenwerkte. De Oilers gingen onverschrokken verder, gaf Calgary geen kans en pakte via Connor McDavid een 2-1 voorsprong. Daar gingen de ploegen mee van het ijs.

Na amper drie minuten in het laatste deel leek het duel beslist; Taylor Hall en Nail Yakupov zetten de Oilers op 4-1. De defensie van Calgary zag er heel slecht uit bij de goal Yakupov, de puck werd liefst 3x weggegeven.

Toch ging Calgary op jacht naar de aansluiting, die vond het deels toen opnieuw Jones voor de 4-2 tekende. De Flames zette aan, maar het was Connor McDavid zelf die het duel in het slot gooide met zijn 2e goal van de avond.

Edmonton Oilers behaalde daarmee een belangrijke zege en mag zich voorlopig even de Emporor van Alberta noemen.

Pittsburgh Penguins – Toronto Maple Leafs

Screenshot_2015-10-17-23-37-32-1

Pittsburgh (1-3-0) ontving Toronto (1-2-1). Beide ploegen wonnen hun laatste duel. Voor ons als Nederlanders stond het laatste duels van de Pens in het teken van ‘de Nederlandse goal’. Maar de knop moet om en gaat ook om. Sprong kon weer aan de bak in een duel waar alle ogen op Phil Kessel (ex Leafs) gericht waren.

De Penguins startte sterk. Nog niet eens met het aantal schoten, maar wel met twee goals in 39 seconden tijd. Na 6,5 minuut stond er 2-0 op het scorebord door goals van Malkin en Maatta. Zeker de goal van Malkin mocht er zijn.

De Leafs waren niet van de wijs, sterker nog, ze namen het initiatief. Na de goal van Maattaa kwam Pittsburgh nog maar tot 3 doelpogingen. Jake Gardiner halveerde de voorsprong van de Pens na 13 minuten. De Leafs bleven de betere maar scoorde niet meer.

In het tweede deel lieten de Penguins zich wat meer zien. Daniel Sprong was niet heel zichtbaar. Scoren deden beide ploegen niet in deze periode.

In het laatste deel was Pittsburgh weer bij de les. Het nam het initiatief, schoot veel op het doel, maar verschalkte Bernier niet. Ook Toronto wist het net niet te vinden, waardoor de Pens de tweede zege op rij boekte. Daniel Sprong stond ruim 12 minuten op het ijs, waarin hij tot 3 schoten kwam.

Ottawa Senators – Nashville Predators

2015-10-17 23.48.46

Ottawa Senators (3-2-0) was gastheer voor Nashville Predators (3-1-0). Beide ploegen zitten dicht tegen de kopgroep in hun divisie aan en willen daar blijven. Bij Nashville maakte goalie Hutton zijn eerste opwachting dit seizoen. Ottawa verloor donderdag bij Pittsburgh met 2-0. Het was de eerste keer in 128 wedstrijden dat er niet gescoord werd door de Sens.

Het duel begon lekker, met wat kleine kansjes over en weer. Halverwege nam Nashville de leiding door een knappe wraparound van James Neal. Hij deed dat tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd.

Het bleef bij deze goal, zodat beide ploegen de schaatsen konden gaan slijpen met een 1-0 tussenstand.

Vroeg in periode 2 trok de thuisploeg de stand weer gelijk. Er stonden 15 seconden op de teller toen Stone de gelijkmaker noteerde. Ottawa drukte door en kwam via een kanonskogel van de blauwe lijn van Hoffman op voorsprong.

Toch gingden de teams met een gelijke stand van 2-2 het ijs af door een goal van Craig Smith.

In de 3e periode kwam Nashville opnieuw op een voorsprong. Opnieuw op de powerplay. En opnieuw via James Neal. Op aangeven van Josi klopte hij Andersen voor de derde keer. Waar Neal bij Nashville 2x scoorde, deed Hofmann dat voor Ottawa. Zijn treffer zorgde ervoor dat de stand op 3-3 kwam en de wedstrijd overtime in moest.

Ook de extra speeltijd van 5 minuten wees geen winnaar aan, zodat een shootout de winnaar zou aanwijzen. Hierin miste Ottawa tweemaal en besliste wie anders dan James Neal het duel door de puck binenen te schieten. Ottawa deed zichzelf daarmee ernstig tekort.

Tampa Bay Lightning – Buffalo Sabres

Screenshot_2015-10-17-23-37-39-1

Tampa Bay (3-2-0) scoort veel (17), maar krijgt ook genoeg goals tegen (14). Met 6 uit 5 is er degelijk gestart. Buffalo (1-3-0) kent een start die verwacht werd met 2 uit 4. Bij Tampa is Hedman geblesseerd. Buffalo mist doelman Lehner. Vorige week eindigde dit duel in een 4-1 zege voor de Bolts. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Tampa Bay begon slap aan het duel en kreeg direct de deksel op de neus. Amper 3 minuten na de start scoorden de Sabres. Slecht defensief ingrijpen zorgde ervoor dat Reinhart de score kon openen.

Buffalo hield Tampa in zijn greep. De Bolts kwamen er simpelweg niet aan te pas tegen het uitstekende spelende Buffalo. De thuisploeg mocht in zijn handjes knijpen dat het slechts bij één goal bleef. Zeker gezien het aantal SOG: 16-3 voor Buffalo.

In het 2e bedrijf was Tampa weer bij de les en werd het duel gelijkwaardig. Halverwege bracht Namestikov de gelijkmaker op het bord met een prima wristshot. Na 40 minuten stapte de teams met 1-1 van het ijs af.

In het laatste deel bleef het duel gelijkwaardig. Kansen aan beide kanten, goed schaatswerk en prima spel. Alex Killorn besliste het duel door 4 minuten voor tijd een powerplay goal te noteren. De complimenten waren opnieuw voor de Sabres, de punten wederom voor de tegenstander.

Florida Panthers – Dallas Stars

Screenshot_2015-10-17-23-37-15-1

Twee ploegen die met 6 uit 4 gestart zijn troffen elkaar in het BB&T Center. Zowel Florida als Dallas kunnen bogen op een 3-1-0 record in vier duels. De oude meester Jagr heeft tot nu toe laten zien nog steeds prima mee te kunnen en Dallas maakt de verwachtingen tot dusver ook helemaal waar.

Waar de verwachtingen hooggespannen waren, viel de eerste periode ietwat tegen. Slechts 13 doelpogingen, geen tijdstraffen, geen goals.

Hoe anders was periode twee! Twee minuten verder, twee schoten verder, tsee goals verder. Florida schoot uit de startblokken en nam een 2-0 voorsprong door goals van Barkov en Nirri. 3 minuten later deed Dallas wat terug. Patrick Sharp snoepte Jagr de puck af en stuurde Tyler Seguin weg. Hij faalde niet en zorgde voor een 2-1 stand na 40 minuten.

De 3e periode was Dallas heer en meester. Amper een minuut was de match weer in gang gezet, toen Benn de stand gelijk trok. Florida kwam niet meer in het stuk voor en Dallas klaarde de klus. Opnieuw Seguin en opnieuw Benn zorgden voor de 4-2 uitslag die op de borden prijkte.

Washington Capitals – Carolina Hurricanes

Screenshot_2015-10-17-23-37-46-1

Carolina Hurricanes (3-1-0) begon de 7 game roadtrip gisteren uitstekend. Het won met 5-3 bij Detroit, waar Erik Staal voor het eerst in zijn loopbaan scoorde tegen de Wings. Washington (2-1-0) wil de aansluiting houden met de koplopers. Backstrom speelde zijn eerste duel van het seizoen na een heupoperatie in mei.

De Canes zaten met hun schaatsten nog in het vet de eerste periode. Washington had niets te duchten van Carolina. De ploeg was baas in eigen huis en het was aan goalie Ward te danken dat de puck pas na 16 minuten voor het eerst het net in ging. T.J. Oshie scoorde met een kanonskogel op de powerplay op aangeven van Backlund.

Het bleef bij die ene goal, met een schotverhouding van 17-5 en een voorsprong ging Washington de kleedkamer in.

Carolina krabbelde iets terug, maar Washington bleef de betere. Na een doelpuntloze 2e periode, scoorde Backlund al snel in periode 3 om de Caps op 2-0 te zetten. Carolina had nu wat meer in de melk te brokkelen en vond via Skinner de aansluiting. Die verdween als sneeuw voor de zon toen Carlson voor 3-1 zorgde. Alex Ovechkin zorgde met zijn 3e van het seizoen voor de 4-1 eindstand.

New York Islanders – San Jose Sharks

Screenshot_2015-10-17-23-37-54-1

Bij de New York Islanders (2-1-1) keerde Halak weer terug in het doel. Hij miste de eerste 4 duels door een blessure opgelopen in het trainingskamp. De Sharks (4-0-0) zijn, naast Montreal, het enige team met een 100% score tot dusver. Coach Peter DeBoer kent een uitstekende start met zijn nieuwe ploeg en ging op jacht naar zege nummer vijf.

De Sharks begonnen goed aan het duel.  De voorsprong na 13 minuten was dan ook verdiend. Pavelski tipte de puck binnen op aangeven van Braun.

Hoe anders kwam New York het ijs op voor het 2e deel. Het degradeerde de Sharks tot figurant. 40 seconden waren we op weg en er lagen al twee goals in het net. Boychuk (NYI) en Goldobin (SJ) drukten af. Het was de eerste NHL goal voor de Shark speler.

80 tellen later was het weer gelijk via Anders Lee. Het spektakel duurde voort en bij de spaarzame keren dat de Sharks eruit konden was het gevaarlijk. San Jose nam een 3-2 voorsprong door Ward, maar niet veel later was het weer gelijk door Bailey. Op 3-3 vonden de heren het wel voldoende en ging men naar binnen.

Ook in de laatste periode was New York de betere. Dit keer stond daar geen houdini act van de Sharks tegenover. Okposo, Nelson en Nielson gaven de comeback win extra glans voor de Islanders. De 6-3 nederlaag betekende het eerste verlies voor de ploeg van coach DeBoer dit seizoen.

Chicago Blackhawks – Columbus Blue Jackets

Screenshot_2015-10-17-23-18-55-1

Regerend kampioen Chicago Blackhawks (2-3-0) gaat niet zo lekker. Het staat zelfs onderaan in de Central Division. Vannacht kwam Columbus (0-5-0) op bezoek die nog puntloos zijn na 5 wedstrijden. Op voorhand werd veel van Columbus verwacht, mede door de komst vam Brandon Saad. En die… vertrok uit Chicago, waar hij node gemist wordt.

In de openingsperiode was Columbus de bovenliggende partij, maar Crawford was paraat en keerde alles wat op hem afgevuurd werd. In zijn eerste start dit seizoen keerde ook McElhinney alle doelpogingen en dus was 0-0 de stand na 20 minuten spelen.

De Blackhawks startten furieus aan het 2e deel van de wedstrijd. Columbus werd alle hoeken van het ijs rondgestuurd. Lang wist Chicago het net niet te vinden, maar in de laatste vijf minuten brak het dan toch de ban. In een tijdsbestek van een minuut trof het via Anisimov en Teravainen tweemaal doel. De goal van Anisimov was er één om in te lijstn en kwam tot stand na een prima aanval.

De Hawks namen de 2-0 voorsprong mee naar het laatste deel en waren met 15-3 SOG duidelijk de betere in het 2e bedrijf

Marian Hossa breidde de voorsprong uit toen hij unassisted op de powerplay voor de 3-0 zorgde. Pas daarna liet de thuisploeg de teugels iets vieren. Vier minuten voor tijd scoorde Johnson de eretreffer voor Columbus. Het slotakkoord was echter voor Patrick Kane, die met een emptynetter voor de 4-1 eindstand zorgde. De 6e nederlaag betekende de slechtste seizoenstart ooit voor de Blue Jackets, terwijl Chicago de eerste zege boekte in drie duels.

Arizona Coyotes – Boston Bruins

Screenshot_2015-10-17-23-35-30-1-1

Brad Marchand keerde terug bij Boston Bruins (1-3-0) na twee duels met een hersenschudding aan de kant te hebben gezeten. Arizona (3-1-0) doet het aan de hand van Duclair en Domi uitstekend tot zover.

Shane Doan opende al vroeg de score namens de thuisploeg. Een ouderwetse scrimmage na een turnover leverde hectische taferelen op, maar uiteindelijk wezen de refs naar het doel voor een geldig doelpunt. Het was de enige treffer in de eerstse periode.

Daarna was het gedaan met Arizona. ‘Hallo, hier zijn we dan’ zeiden de Bruins die het duel vanaf het 2e deel domineerde. Arizona kwam tot slechts vier schoten, waar Boston 19 pogingen ondernam. Via Randall en een powerplay goal van Krejci nam het een 2-1 voorsprong mee naar de laatste periode.

Arizona kreeg kreeg na 3 minuten een powerplay, maar het was Boston dat via Marchand shorthanded scoorde.

13 seconden later scoorde Arizona zelf via Rieder. In plaats van 2-2 keken de Coyotes na hun powerplay nog steeds tegen een achterstand aan. De gelijkmaker kwam alsnog; in de 7e minuut knalde Chipchura de puck tegen de touwen.

Wie dacht aan een comeback zege van de thuisploeg kwam bedrogen uit. De Bruins waren weer tijdig bij de les en liepen via twee powerplay goals van Patrice Bergeron naar een mooie en verrassende 5-3 zege.