Opinie: De penalty die geen penalty was, een pijnlijke flater van de NFL

Door

Wild Card Playoffs - Detroit Lions v Dallas Cowboys

Na afloop van de door Dallas Cowboys gewonnen play-off wedstrijd tegen de Detroit Lions werd er vooral nagepraat over de ‘pass interference’ die uiteindelijk geen pass interference mocht zijn.

Er is flinke discussie ontstaan, niet om de call zelf, maar omdat de vlag die door de referees werd gegooid weer opgepakt werd. Dit nadat referee Pete Morelli pass interference zelfs had aangekondigd tegen linebacker Anthony Hitchens.

Pass interference
Laten we beginnen met de call pass interference zelf. De call was goed. De vlag was terecht.

Wat er daarna gebeurde is uniek. De referee trok de vlag na overleg in. Dat is hetgeen waar de meeste mensen over vallen. Niet omdat de penalty niet werd gegeven, maar omdat hij eerst wél werd gegeven en vervolgens werd teruggetrokken.

Men is het er nu over eens dat het wellicht geen pass interference was, maar defensive holding, wat goed is voor 5 penalty yards en een automatische first down. Het is dus een andere penalty, maar effectief was het resultaat in dit geval ongeveer hetzelfde als bij pass interference.

Door het terugtrekken van de penalty gingen de Detroit Lions van een winkans van 62,2% en die ging vervolgens flink omlaag. Overigens niet alleen door de niet verdiende first down, maar ook omdat Lions coach Jim Caldwell er voor koos er niet voor te gaan op fourth and one. Later meer daarover.

Arbitrage
Kenners zijn er wel over eens. De vlag had nooit opgepakt moeten worden en de NFL slaat een pleefiguur. Voormalig scheidsrechter Mike Pereira van FOX Sports legt de zaken het beste uit:

En dan is er nog Dez Bryant waar veel critici mee zitten. De wide receiver had een penalty moeten krijgen voor ‘unsportmanslike conduct’ toen hij zonder helm het veld op kwam om te protesteren.

Al zijn de regels daar nogal vaag over:

The helmet doesn’t matter. It’s the official’s discretion whether they felt that he was out on the field confronting them in an unsportsmanlike way. In that situation, the officials had some discretion and they felt that it didn’t warrant a penalty. They just moved him back onto the sideline.

Eigen schuld
En dan de andere kant van het verhaal: de wedstrijd ging gewoon nog door. De Lions hadden alle kans om nog te winnen.

De Lions moesten punten aan het einde van de vervloekte drive, nadat Lions coach Jim Caldwell er voor koos om er niet voor te gaan op fourth and one. Een belachelijke keuze en een blunder van de coach. De punt ging voor maar liefst tien yards. TIEN. Een blunder van de special teams. De Cowboys kregen een kort veld (eigen 41 yard lijn) cadeau van de Lions en niet van de arbitrage.

De Cowboys moesten een ‘fourth and six’ verzilveren in de winnende drive om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat lukte. Een goede keuze van coach Jason Garrett, een keuze die Jim Caldwell aan de andere kant even eerder in de wedstrijd niet maakte. Maar ook toen was de overwinning nog niet definitief binnen.

Stafford
De Lions kregen de bal met vier punten achterstand en genoeg tijd op de klok nog een keer in handen.

Quarterback voor de Lions, Matthew Stafford, fumblede de bal vervolgens maar liefst twee keer in de laatste drive. De eerste keer had hij nog de mazzel dat Lions offensive lineman Riley Reiff op de bal sprong. Een paar plays later zat Cowboys defensive end Demarcus Lawrence er wel goed bij en zorgde hij voor de turnover.

Voordat Lionsfans en Cowboyshaters met hun vingers naar de arbitrage wijzen, moeten ze ook inzien dat de Lions het verlies vooral ook aan henzelf de wijten hebben.

Dat de arbitrage, aan beide kanten overigens, er een potje van maakten staat echter wel als een paal boven water. Daar is weinig discussie over.

Omkoping
Als laatste: ook wordt er op internet de afgelopen dagen veel gesproken over omkoping en over bemoeienis van de NFL zelf. Het zou de NFL er immers commercieel aan gelegen zijn als de Cowboys ver komen in de play-offs.

Die criticasters vergeten voor het gemak dat de Cowboys de vorige drie seizoen de play-off boot misten in de laatste week van het seizoen. De NFL had toen, volgens die theorie, toch ook in kunnen springen? Het is ook niet zo dat Jerry Jones sinds kort miljardair is en de afgelopen jaren om geld verlegen zat.

Onzin natuurlijk.

Foto: Getty Images

6 Reacties
 1. Dennis 8 jaar ago

  Het is ook belachelijk dat de officials niet met hun vaste crew in de playoffs actief zijn bye bye chemistry.

  • Sander 8 jaar ago

   Ja, waarom is dat ooit besloten? Mooi artikel, helemaal mee eens.

   • Dennis 8 jaar ago

    Een soort pro bowl voor officials de beste worden geselecteerd voor de playoffs, terwijl je gewoon een beter een vaste crew kunt selecteren die het hele seizoen met elkaar hebben opgetrokken.

   • Michael Feith 8 jaar ago

    Het is ooit besloten omdat het bijna onmogelijk was om als eerste of tweede jaars ref een play-off wedstrijd te krijgen. Neem maar aan dat het op de agenda staat voor deze off-season.

 2. Daniel 8 jaar ago

  Caldwell is een coach met zeer kleine ballen, dat wisten we al wel, maar de keuze om te punten op 4&1 op die positie op het veld én met nog zoveel tijd op de klok is naar mijn mening wel verdedigbaar. Op dat moment is het een 3-point game en het sterke punt van de Lions is de verdediging. Als je ervoor gaat op 4th down en je haalt het niet, geef je de Cowboys een short field en hebben ze enkel een yard of 20-25 nodig voor de tying field goal. Daarmee heeft je defense meteen erg weinig ruimte om een stop te maken. Een goed uitgevoerde punt zet ze ergens rond de 10 yard lijn, je verdediging kan hun kwaliteiten tonen en een stop proberen te maken zonder dat het meteen punten oplevert voor de Cowboys. Helaas voor de Lions ging vervolgens echter zo’n beetje alles fout wat maar fout kon gaan en ze waren niet in staat het momentum terug te krijgen.

  Het intrekken van de flag was natuurlijk absurd, er was 100% een penalty, was het geen PI dan wel holding, en als je wil ook nog een PF tegen Bryant. Dat geen van 3-en gecalled werd én de hopeloze communicatie is iets waar de Lions terecht pissig over mogen zijn. Er moesten ongeveer 10 dingen in het voordeel van de Cowboys gebeuren om dit resultaat te krijgen en die gebeurden allemaal. Een deel is de schuld van de Lions zelf, een deel de schuld van de refs en de rest is pure mazzel.

  • Dennis 8 jaar ago

   Ben ik helemaal met je eens als je de 2de defense in de league hebt dan punt je 100 procent op 4th&1. Dat Martin die bal maar 10 yards trapt kan Caldwell weinig aan doen, ik had het weleens willen zien als de Cowboys van de eigen 10 yard line ofzo moesten beginnen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen