NFL Play-Off Preview #4 – Breken de Giants de streak van Green Bay?

Door

giants-packers-1

Zondagavond staat de laatste wedstrijd van de Wildcard ronde op het programma en weten we welke ploegen doorstromen naar de divisional rounds van de NFL play-offs. In deze laatste confrontatie moeten de New York Giants de kou van Wisconsin trotseren om het op te nemen tegen de Green Bay Packers.

Play-offs op Lambeau bieden Giants kansen

De Giants verloren slechts twee van hun laatste negen wedstrijden en kwalificeerden zich knap achter de Dallas Cowboys met een 11-5 record. Na vijf jaar maken de New York Giants zich opnieuw op voor deelname in de NFL play-offs. Maar de play-off campagne voor de Giants gaat opnieuw langs Lambeau Field in Green Bay, Wisconsin.

Gelukkig hebben de Giants een redelijk trackrecord als het gaat om play-off wedstrijden tegen de Packers. In 2008 en 2012, de jaren dat de Giants hun meest recente Super Bowls wonnen, kwamen de twee ploegen elkaar al tegen op Lambeau Field. Beide keren wonnen de mannen in het blauw.

De winning streak van Green Bay

Als de NFL play-offs starten, dan zijn de Green Bay Packers altijd wel een vaste klant. De ploeg werd voor de vijfde keer in zes jaar kampioen van de NFC North en dwong voor de achtste keer op rij een plek in de play-offs af. Hoewel dit doet vermoeden dat de Packers zich gemakkelijk kwalificeerden, daar was in eerste instantie weinig sprake van.

giants-packers-2

Met een losing streak van vier wedstrijden halverwege het seizoen lagen quarterback Aaron Rodgers en de Packers onder vuur. Maar Rodgers wist eigenhandig het tij te keren en Green Bay speelde het seizoen verder ongeslagen uit door de resterende zes wedstrijden op imposante wijze te winnen.

Improvisatie in de aanval

De aanval van de Green Bay Packers, geleid door quarterback Aaron Rodgers, moest dit jaar opnieuw hoge ogen gaan gooien. Jordy Nelson was immers terug van een blessure en Eddie Lacy was terug op gewicht, dus men kon weer flinke stappen maken in Green Bay. Maar problemen bleven de aanval van de Packers ook dit seizoen parten spelen. Aaron Rodgers leek opeens niet meer te kunnen gooien, coach Mike McCarthy had de bodem van zijn niet al te diepe trukendoos bereikt en ook blessures troffen de ploeg.

giants-packers-3

De running game van Green Bay liep klappen op toen Eddie Lacy en James Starks beiden geblesseerd raakten. Paniekaanwinst Knile Davis was eerder een last dan een aanwinst voor de Packers, die de running game door middel van improvisatie met wide receivers Randall Cobb en Ty Montgomery op probeerden te lossen. Montgomery deed dat verdienstelijk en ontpopte zich tot de leading rusher van de Packers met 457 yards. Hij zal echter ook voor het grootste gedeelte de rushing attack van de Packers vorm moeten geven, wat lastig is als er een matige offensive line tegen één van de beste verdedigingen van de NFL de gaten moet gaan maken.

Odell trekt de kar

De aanval van de New York Giants had dit seizoen weinig te bieden dan de jaarlijkse uitspattingen van Odell Beckham Jr., over wie al bijna kunnen zeggen dat hij een aardige kandidaat zou zijn voor de Hall of Fame. De receiver droeg ook dit seizoen weer de zwaarste lasten op aanvallend gebied, bij gebrek aan andere grote wapens voor quarterback Eli Manning. OBJ brak dit seizoen weer een hoop records.

giants-packers-4

Het is de vraag hoe de Green Bay Packers de problemen die Beckham Jr. creëert, op gaan lossen. Naast eerder genoemde, doet Victor Cruz ook zijn ding en blijkt rookie Sterling Shepard een goede keuze te zijn geweest in de NFL Draft van vorig jaar.

Defensieve ruggengraat

De New York Giants trokken het afgelopen offseason de portemonnee om flink te investeren in de verdediging. Een move die verassend goed heeft uitgepakt. Pass rusher Olivier Vernon en cornerback Janoris Jenkins stapten over naar de Big Apple en vonden vrijwel direct hun plek bij de G-Men. De toevoeging van Jenkins transformeerde de secondary van de New York Giants meteen naar een hoger niveau, wat uiteindelijk resulteerde in één van de betere secondaries van afgelopen seizoen.

giants-packers-5

Jenkins en Dominique Rodgers-Cromartie, gesteund door sophomore Jalen Collins en rookie Eli Apple, vormden de ruggengraat van de verdediging, voorop gesteund door het destructieve passrush duo Jason Pierre-Paul en Olivier Vernon. Pro Football Focus plaatste Jenkins en DRC in de top acht van beste cornerbacks dit seizoen.

De secondary zal de belangrijkste wapens van de Green Bay Packers, Jordy Nelson en Davante Adams, onschadelijk moeten maken. Toen de twee ploegen eerder dit seizoen tegenover elkaar stonden, hielden Jenkins en DRC Nelson op vier catches en een touchdown.

Conclusie

Met de gedachte dat de New York Giants al eerder werden verslagen op Lambeau Field en Odell Beckham Jr. onder controle werd gehouden, hebben de Green Bay Packers een mentale troefkaart in handen. Tel daarbij op dat Aaron Rodgers en de Packers al zes wedstrijden ongeslagen zijn, thuis spelen en gebrand zijn om de stijgende lijn door te trekken. De favorietenrol lijkt aan Green Bay besteedt.

Op papier lijkt het een heel ander verhaal. Noodgedwongen aanpassingen bij Green Bay op zowel aanvallend als verdedigend gebied kunnen tegen de nagenoeg fitte New York Giants de kop kosten. De verdediging van de New York Giants staat als een huis, met Olivier Vernon en Jason Piere-Paul als passrush-duo en een prima secondary.

Voorspelling: New York wint met 27-23.

Foto: Getty Images (Archief)

1 Reactie
  1. Erwin 7 jaar ago

    Mooie preview reeks! Ga zo door…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen