NFL Draft 2016 Preview – Defensive Tackles

Door

Auburn v Alabama

Op 29 april zal in Chicago de NFL Draft worden gehouden, en in aanloop naar de draft van 2016 zetten wij de komende tijd de grootste talenten per positie op een rijtje.

We kijken in dit artikel naar de belangrijkste pilaren van de defense. Een positiegroep die dit jaar bijzonder diep reikt. Het is niet ondenkbaar dat van deze positiegroep maar liefst 15 spelers in de eerste twee ronden worden gekozen: de Defensive Tackles

1. DeForest Buckner – Oregon

https://www.youtube.com/watch?v=swWXElebrLI

Buckner steekt met kop en schouders boven de rest uit. In 2015 was hij PAC-12 defensive player of the year en behaalde hij meerdere All-American teams. Hoewel Buckner wellicht het best uit de verf zou komen als 5-technique in een 3-4 defense, kan hij ook prima uit de voeten als 3-technique in een 4-3 verdediging.

Juist deze veelzijdigheid maakt Buckner extreem waardevol. Hij is een potige speler die van nature krachtig is in zowel armen als core. Op het college-niveau was Buckner zeer productief. In de laatste twee jaar bij Oregon was hij goed voor maar liefst 163 tackles. Buckner is snel weg bij de snap en laat zich door zijn atletische vermogen bijna niet cutblocken op runplays.

Het enige verbeterpunt voor Buckner is dat hij relatief rechtop speelt. NFL-linemen kunnen hierdoor onder zijn shoulderpads komen en hem achterover blocken.

2. A’Shawn Robinson – Alabama

Robinson is een typisch product van Nick Saban. Hij werd gerekruteerd als één van de beste high school spelers van het land en Alabama heeft hem de kans gegeven om door te groeien. Robinson heeft een productieve carrière achter de rug en was afgelopen seizoen één van de pijlers waarop de nationale titel van Alabama is gebaseerd.

Bij Alabama speelde Robinson zowel Nose Tackle als (3-4)Defensive End. Hij heeft een sterk gebouwd lichaam met bijzonder krachtige armen. In pass-situaties vernietigt hij de pocket en Runningbacks ontkomen niet aan zijn arm-tackles.  Bovendien kan Robinson hard tackelen en is hij niet te beroerd om baldragers te achtervolgen wanneer deze dreigen door te breken.

Net als Buckner speelt Robinson te rechtop. Ook heeft hij geen bijzondere moves in zijn passrush. Hij kan goed bullrushen, maar geen heeft geen noemenswaardige rip- swim- of spinmoves.

3. Sheldon Rankins – Louisville

ACC-linemen zullen blij zijn dat Rankins naar de NFL vertrekt. In zijn laatste twee jaar bij Louisville verzamelde Rankins maar liefst 26 tackles for loss en bezorgde hij menig tegenstander (letterlijk) hoofdpijn.

Rankins is flexibel, sterk en compact. Doordat hij niet bijzonder lang is (6’1”) kruipt hij als het ware onder langere linemen en controleert zodoende de play. Ook beschikt hij over elite voetenwerk waardoor hij met name ongrijpbaar is voor logge tegenstanders.

Op het hogere NFL niveau zou het gebrek aan lengte echter ook een zwakte kunnen zijn. Doordat linemen in de NFL een betere techniek hebben is het niet ondenkbaar dat Rankins af en toe bedolven wordt onder het geweld van NFL-guards en centers.

4. Robert Nkemdiche – Ole Miss

https://www.youtube.com/watch?v=dPhgQhazzqQ

Lang werd Nkemdiche gezien als de beste Defensive Tackle in de draft. Zijn draft stock nam echter een duikvlucht na zijn merkwaardige escapades op een avond in Atlanta.

Nkemdiche is qua bouw een prototype Defensive Tackle. Hij is lang, zwaar en heeft een laag vetpercentage. Daarnaast heeft hij een prima spinmove in huis en is hij snel genoeg om van zijlijn tot zijlijn te verdedigen.

Al deze fysieke eigenschappen ten spijt, is Nkemdiche nooit echt tot een indrukwekkende productie gekomen bij Ole Miss. In drie jaar tijd kwam hij slechts tot 6.5 sack en forceerde of recoverde hij nooit een fumble. Deze beperkte productie en zijn off the field issues zullen ervoor zorgen dat Nkemdiche de eerste ronde mogelijk niet haalt. Toch is hij één van de betere Defensive Tackles in de draft en zal hij waarschijnlijk een mooie carrière tegemoet gaan.

5. Andrew Billings – Baylor

Al ver voor zijn doorbraak bij de Baylor Bears was Andrew Billings een grote naam in Texas. In zijn laatste twee jaar op highschool maakte hij 266 pancake blocks als O-liner en zette hij het powerlift record in de staat Texas op 2010 pond (805 squat, 705 dead lift, 500 bench).

Duidelijk is dus dat Billings onvoorstelbaar sterk is. Doordat hij pas op latere leeftijd D-line is gaan spelen is zijn plafond nog lang niet in zicht. Meer dan zelden kegelt hij op spectaculaire wijze double teams omver. Bovendien is Billings bijzonder snel voor iemand van zijn formaat.

Doordat Billings altijd sterker is geweest dan zijn tegenstanders, leunt hij teveel op zijn kracht. Hierdoor zijn aspecten als voetenwerk, techniek en rush moves nog zeer ongepolijst. Hoewel Billings met zijn kracht ver kan komen, zal hij nog één en ander moeten leren om zijn volledige potentieel te benutten.

 

Foto: Getty Images (archief)

Ook leuk om te lezen