NFL Free Agency 2015: De top 10

Door

Minnesota Vikings v Detroit Lions

Aankomende dinsdag begint de langverwachte free agency periode in de NFL. Net als elk jaar zijn er genoeg goede spelers die de vrije markt op gaan, en vandaag zetten we de tien beste free agents voor jullie op een rijtje.

1. Ndamukong Suh – 28 jaar – Defensive Tackle – Detroit Lions
De onbetwiste nummer één in dit rijtje moet wel Ndamukong Suh zijn. In tegenstelling tot andere toppers kreeg Suh geen franchise tag van de Detroit Lions, en daarmee lijkt de weg open voor een nieuw avontuur.

Over de kwaliteiten van Suh bestaat geen twijfel. In vrijwel elke statistische categorie staat de defensive tackle in de top vijf van zijn positie. Onder alle defensive tackles zorgt hij voor de meeste quarterback hits, de meeste stops en de meeste quarterback hurries. Met andere woorden: Suh gaat altijd achter de quarterback aan, en met succes, al gaat dat soms gepaard met wat onsportiviteit:

Vrijwel elk team met genoeg cap space zal interesse hebben in Suh, en zelfs de Lions geven openlijk aan dat zij nog steeds goede hoop houden dat de Nebraska-alumnus ook de komende jaren actief blijft in Detroit. De vraag is alleen of de Lions de aanstaande bidding war kunnen winnen.

2. Devin McCourty – 27 jaar – Safety (voorheen cornerback) – New England Patriots
Net als de Detroit Lions besloten ook de Patriots om hun meest waardevolle free agent niet een franchise tag te geven. En ook net als bij de Lions hopen de Patriots dat zij McCourty alsnog kunnen behouden. Maar helaas voor de Patriots, en gelukkig voor McCourty, is hij veruit de beste safety in deze free agency class, en dat betekent dat hij naar alle waarschijnlijkheid een lucratief contract zal mogen ondertekenen.

McCourty zelf heeft overigens aangegeven dat hij graag terug zou keren bij New England. Maar gezien het feit dat de Patriots momenteel vrijwel geen cap space hebben, zal er eerst flink gesnoeid moeten worden wil de ploeg überhaupt een kans maken om één van de sterkhouders in de defensie te behouden.

3. DeMarco Murray – 27 jaar – Runningback – Dallas Cowboys
Vorig jaar werd duidelijk hoe sterk de waarde van runningbacks is afgenomen, en de vraag is of DeMarco Murray hier dit seizoen ook het slachtoffer van wordt. Vorig seizoen was Murray oppermachtig: met 1,845 rushing yards had hij 489 rushing yards meer dan Le’Veon Bell, die tweede onder de runningbacks eindigde met 1,356 rushing yards.

Toch zijn er veel vraagtekens rond Murray. Hoe goed is hij zonder de offensive line van Dallas? En hoeveel slijtage hebben de benen van Murray opgelopen tijdens een slopend seizoen waarin er veel van hem werd gevraagd? Dit kan allemaal tot gevolg hebben dat Murray genoegen moet nemen met een karig aanbod, maar er hoeft maar één ploeg te zijn die wel de portemonnee trekt en de gok wil wagen…

4. Randall Cobb – 24 jaar – Wide Receiver – Green Bay Packers
Het is ook een goede tijd om een slot receiver te zijn. Julian Edelman liet bij de New England Patriots zien hoe waardevol een goede slot receiver kan zijn, en dat betekent dat Randall Cobb ook op genoeg aandacht zal kunnen rekenen zodra hij een free agent wordt.

Aaron Rodgers heeft zich naar verluidt sterk gemaakt bij het management van de Packers dat ze er alles aan moeten doen om Cobb te behouden. En wie de statistieken van 2014 er bij pakt ziet ook precies waarom Rodgers dit doet. Cobb was immers goed voor twaalf touchdowns, en in vrijwel elke andere statistische categorie – van yards per catch after reception tot gemiste tackles – staat Cobb bij de top tien.

5. Julius Thomas – 26 jaar – Tight End – Denver Broncos
Een speler waarvan het vrijwel zeker lijkt dat hij zijn huidige werkgever verlaat is Julius Thomas. Volgens de geruchten zou Denver niet te diep in de buidel willen tasten om Thomas te behouden, en dit betekent vrijwel zeker dat de jonge tight end elder zijn heil zal zoeken. Vooral teams met veel cap space zouden nu al interesse tonen, terwijl de Seattle Seahawks worden genoemd als mogelijke dark horse.

Toch zijn er ook bij Thomas vraagtekens. Hij is als run blocker weinig tot niets waard, en ook hebben enkelblessures hem regelmatig dwarsgezeten. Aan de andere kant is hij één van de meest atletische spelers op zijn positie, en gepaard met de jonge leeftijd lijkt het vrijwel zeker dat iemand veel geld gaat neerleggen voor Julius Thomas.

6. Brandon Flowers – 29 jaar – Cornerback – San Diego Chargers
Brandon Flowers beleefde in 2013 een matig seizoen bij de Kansas City Chiefs, waarna hij weg mocht en een nieuw thuis vond in San Diego. Deze transfer bleek voor Flowers de optimale kans om zijn status als één van de beste cornerbacks in de NFL te herstellen.

Toch zal Flowers niet voor elk team geschikt zijn, zo speelden de Chiefs vanaf 2013 defensief veel man coverage, en toen kwamen de problemen voor Flowers. Het geeft aan dat de 29-jarige cornerback vooral gebruikt moet worden in zone defense en hierdoor vallen sommige teams al af. Daarnaast heeft Flowers zelf aangegeven dat hij graag zou willen blijven in San Diego, maar dat hij desalniettemin wil kijken wat de huidige markt hem heeft te bieden.

7. Terrance Knighton – 29 jaar – Defensive Tackle – Denver Broncos
Ploegen die geen zin hebben om heel veel geld neer te leggen voor Ndamukong Suh kunnen beter kijken naar Terrance Knighton. Een light versie van Suh die zich de afgelopen twee seizoenen in Denver heeft ontwikkeld tot een goede verdediger tegen de run en ook verrassend vaak voor veel druk zorgt op de quarterback.

Knighton lijkt niet terug te keren naar de Broncos, en vooral de Raiders worden nu in verband gebracht met de 29-jarige defensive tackle. Jack Del Rio drafte hem immers in 2009 als hoofdcoach van Jacksonville, Knighton pas goed bij de defensie van Oakland, en de Raiders hebben nu eenmaal versterking nodig in de defensie. Alles lijkt dus te klikken voor een ideale match, de vraag is alleen of het ook daadwerkelijk zo ver komt.

8. Mike Iupati – 28 jaar – Guard – San Francisco 49ers
Qua offensive linemen is de spoeling redelijk dun dit jaar, en elke beschikbare offensive linemen (Bryan Bulaga, Orlando Franklin, Rodney Hudson) heeft wel iets dat in zijn nadeel spreekt. Dit geldt ook voor Mike Iupati, die een geweldige guard kan zijn voor een team dat veel aandacht heeft voor de rushing attack, maar die in pass protection helaas een stuk minder is.

Mede daarom zou Buffalo voor Iupati een geweldige fit zijn. Een team geleidt door Rex Ryan, zijn ex-offensive coordinator Greg Roman, en daarmee een team dat veel aandacht gaat vestigen op de running game. Andere teams kunnen beter kijken naar Orlando Franklin, de guard van Denver die ook een free agent is. Maar als je de running game wil versterken, dan is er in de hele NFL vrijwel geen betere optie te vinden dan Mike Iupati.

9. Byron Maxwell – 27 jaar – Cornerback – Seattle Seahawks
Onderdeel van het Legion of Boom, en daarmee naar alle waarschijnlijkheid een populaire speler tijdens de free agency periode. Vorig seizoen verving hij de geschorst Brandon Browner in de defensie, en vervolgens wonnen de Seahawks op indrukwekkende wijze de Super Bowl. De vraag is alleen hoe goed Maxwell echt is. In Seattle heeft hij ondersteuning van Richard Sherman, Earl Thomas en Kam Chancellor…maar hoe goed zal Maxwell zijn zonder deze assistentie?

Tot op heden worden met name de Eagles, Jaguars (connecties met coach Gus Bradley) en de Seahawks in verband gebracht met Maxwell. Zoals gezegd is het echter de vraag of Maxwell niet wordt overschat. Volgens de statistieken van ProFootballFocus is Maxwell een middenmoter onder startende cornerbacks, wat de vraag doet oproepen of de 27-jarige corner wel klaar is voor een rol zoals Richard Sherman deze bekleedt in Seattle.

10. Greg Hardy – 26 jaar – Defensive End – Carolina Panthers
De grote wild-card in de free agency is Greg Hardy. Waarschijnlijk de meest getalenteerde verdediger binnen deze groep op Ndamukong Suh na, maar zijn problemen in het verleden zullen allicht veel teams afschrikken. Hardy is ondertussen vrij om te tekenen, maar mag officieel nog steeds niet spelen ondanks dat zijn zaak is afgehandeld.

Vorige week heeft Hardy een aanvraag ingediend bij de NFL om per direct van de zogeheten exempt list verwijderd te worden. Het is een lijst waar ook Adrian Peterson op stond, en die bedoeld is voor spelers die bijvoorbeeld vanwege een juridisch proces niet in aanmerking komen om te spelen en te trainen. Voorlopig is er nog geen nieuws over bekend, maar gezien de recente ontwikkelingen bestaat de kans dat Hardy vrij snel van deze lijst af zal komen, waarna de weg weer vrij is om te spelen en te trainen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen