NCAA Recap: Mercer en Stephen F. Austin stunten

Door

NCAA Basketball Tournament - Second Round - Raleigh

Ook de tweede dag van de Round of 64 was weer een geweldige dag met upsets en meerdere spannende wedstrijden. Het hoogtepunt was echter toch wel de overwinning die de #14 Mercer Bears boekten op de #3 Duke Blue Devils van Jabari Parker.

Vorig seizoen was het Florida Gulf Coast dat vanuit de Atlantic-Sun Conference voor een grote stunt zorgde door #2 Georgetown in de eerste ronde te verslaan, en nu deed Mercer dat kunstje nog eens over. De Blue Devils waren verdedigend niet op hun best en waren compleet afhankelijk van de driepunters. Duke scoorde slechts tien punten in de paint terwijl Mercer tot 26 kwam. Het bleek een beslissende factor in de wedstrijd waar de Blue Devils wel domineerde wat betreft rebounds, maar simpelweg niet effectief genoeg waren in de afwerking.

Het leverde Mercer een 78-71 overwinning op en zo eindigt het waarschijnlijk enige optreden van Jabari Parker tijdens een NCAA Tournament in een grove teleurstelling. Aan de andere kant was er echter de blijdschap bij de kleine universiteit van Mercer, die letterlijk en figuurlijk blijven dansen in The Big Dance:

giphy

En dan was er nog Atlanta Falcons-speler Roddy White, die het volgende zei:

 

Het werden uiteindelijk geen seizoenskaarten, maar de desbetreffende man kreeg wel kaartjes voor een wedstrijd die de Falcons aankomend seizoen spelen tegen de Chicago Bears.

In de volgende ronde komt #14 Mercer nu tegenover #11 Tennessee te staan dat met groots gemak met #6 Massachussets afrekende (86-67).

‘Stone Cold Stephen F. Austin’

Maar dit was niet de enige upset, want ook de Lumberjacks van #12 Stephen F. Austin waren goed voor een stunt: #5 VCU werd met 77-75 verslagen na verlenging. Maar de manier waarop zal de Rams van VCU nog lang nachtmerries opleveren, met nog luttele seconden te gaan stond VCU vier punten voor op Stephen F. Austin…toen gebeurde echter dit:

giphy

Desmond Haymon mocht vervolgens vanaf de vrije worp lijn gelijk maken en met een wonder bereikten de Lumberjacks overtime waarin ze vervolgens afrekende met het VCU van Shaka Smart. VCU was ooit zelf een cinderella, maar nu is het Stephen F. Austin dat het sprookje een vervolg mag geven in de volgende ronde waar #4 UCLA op hun wacht, zij wonnen met 76-59 van #13 Tulsa. En voor VCU eindigt het seizoen dus op hele wrange wijze…

giphy

Snelste score ooit

In een hele spannende wedstrijd won #8 Kentucky van #9 Kansas State, maar het meest opvallende was misschien wel de vrije worp die Kentucky al voor de wedstrijd kreeg. De reden? Een Kansas State-speler deed het volgende tijdens een officiële lay-up drill:

Kansas-State-pregame-dunking

En dat is volgens de officiële NCAA regels blijkbaar verboden. Kentucky won mede dankzij deze vrije worp met 56-49 en komt het nog ongeslagen #1 Wichita State tegen in de volgende ronde. Zij waren veel te sterk voor #16 Cal Poly (64-37).

Overige scores & gifs

In de volgende ronde zullen we ook een mooi affiche krijgen tussen #6 North Carolina, dat ontsnapte tegen #11 Providence (79-77), en #3 Iowa State, dat maar liefst 93 punten scoorde in een 93-75 overwinning op het kleine #14 North Carolina Central. Maar er is wel slecht nieuws voor de Cyclones, want Georges Niang zal de rest van het toernooi moeten missen met een voetblessure, en dat kan weleens een cruciaal gemis zijn voor Iowa State.

 

#2 Kansas verslikte zich niet in #15 Eastern Kentucky dat zich wel lang verweerde, maar uiteindelijk tekort kwam en met 80-69 verloor van de Jayhawks. Zij mogen zich nu opmaken voor een wedstrijd tegen #10 Stanford dat verrassend #6 New Mexico uitschakelde (58-53). De highlight van de avond kwam uiteraard van niemand anders dan Andrew Wiggins:

844819923

Verder gingen alle #1 seeds dus niet in de fout. #1 Virginia kwam weliswaar vroeg achter tegen #16 Coastal Carolina maar kwam toch weg met een 70-59 overwinning. In de volgende ronde zal het een stuk lastiger worden: #8 Memphis is dan de tegenstander nadat zij afrekenden met #9 George Washington (71-66).

En ook #1 Arizona maakte geen fout tegen #16 Weber State. De kleine universiteit die ons Damian Lillard bracht verloor met 68-59 en dus mag Arizona door naar de volgende ronde waar niet Marcus Smart en #9 Oklahoma State op hun wacht. Zij verloren namelijk van #8 Gonzaga (85-77) in een slordige wedstrijd die dus direct het einde van het seizoen betekende voor de Cowboys die met veel momentum het toernooi in kwamen.

Tot slot zullen we ook de beste speler van het college basketball, Doug McDermott, in de volgende ronde kunnen aanschouwen. Zijn #3 Creighton Blue Jays verslikten zich niet in de universiteit met de mooiste naam, de Louisiana-Lafayette Ragin’ Cajuns, en wonnen 76-66 dankzij 30 punten van Dougie McBuckets himself. Hun wacht in de volgende ronde een matchup met #6 Baylor, dat zonder al teveel moeite afrekende met #11 Nebraska (70-64).

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen