NBA Week in Review: Finals rematch, historische avond voor Dirk

Door

Sacramento Kings v Golden State Warriors

In de Week in Review zet SportAmerika wekelijks de belangrijkste zaken van de afgelopen NBA-week op een rijtje. Deze week onder andere de Cleveland Cavaliers, die het voor het eerst sinds de NBA finals opnamen tegen de Golden State Warriors.

Golden State Warriors winnen finals rematch
In Amerika is Thanksgiving voor de NFL, maar met kerst moet je voor het sportspektakel bij de NBA zijn. Veel historische wedstrijden werden gespeeld op eerste Kerstdag, bijvoorbeeld de eerste match-up tussen Kobe en Shaq sinds hun breuk (2004: Miami Heat @ Los Angeles Lakers, uitslag 104-102 na overtime). Over de kerstwedstrijd tussen de Warriors en de Cavaliers werd maanden van te voren gesproken, maar uiteindelijk viel de wedstrijd tegen.

Beide teams speelden aanvallend een zeer matige wedstrijd. De Cavs schoten slechts 31,6% van hun ballen raak en scoorden maar 5 van de 30 driepuntpogingen. Ook de Warriors schoten zeldzaam slecht: 41,0% en 5 uit 18 driepunters. Alleskunner en verdedigende terriër Draymond Green was voor de Warriors zeer belangrijk. Met zijn zoveelste gestoorde stat line van het seizoen bewees hij eens te meer hoe goed hij is in belangrijke wedstrijden.

LeBron James liet zich zowel positief als negatief gelden. Hij was de uitblinker met 25 punten, maar hij verzaakte toen hij namens de Cavaliers de wedstrijd kon winnen. King James schoot namelijk slechts één uit vier in de laatste drie minuten en miste drie cruciale vrije worpen. Nog wel even een tip voor alle rijkelui die courtside zitten tijdens een wedstrijd van de Cavaliers: kom niet aan LeBron!

Lees hier een uitgebreide analyse van de wedstrijd tussen de Cavaliers en de Warriors

Dirk passeert Shaq op de topscorerslijst
Op bezoek bij de Brooklyn Nets (119-118 overwinning na overtime) scoorde Dirk Nowitzki in het tweede kwart een van de talloze mid-range jumpers die hij heeft gemaakt in zijn carrière. Het verschil met alle andere geslaagde ballen: met dit schot scoorde Nowitzki zijn 28.597e punt, waarmee hij de zesde plek op de topscorerslijst aller tijden overneemt van Shaquille O’Neal.

Alleen Wilt Chamberlain, Michael Jordan, Kobe Bryant, Karl Malone en Kareem Abdul-Jabbar staan nu nog boven de 37-jarige Duitser, die met 22 punten belangrijk was in de overwinning op de Nets.

Sixers Win!
Op tweede Kerstdag verdubbelden de Philadelphia 76ers hun aantal overwinningen van het seizoen. In de woestijn van Arizona versloegen de Sixers verrassend genoeg de Phoenix Suns met 111-104, en dit terwijl ze hun ster – rookie sensation Jahlil Okafor – moesten missen.

De wedstrijd zou zomaar een van de laatste van Suns’ head coach Jeff Hornacek kunnen zijn. Deze week was een rampweek voor de Suns: zondag werden de twee belangrijkste assistenten de laan uitgestuurd, enfant terrible Markieff Morris smeet een handdoek richting zijn coach en werd voor twee wedstrijden geschorst, en spelverdeler Eric Bledsoe scheurde zaterdag zijn meniscus in zijn linkerknie, waardoor hij zeker tot het All-Star Weekend uitgeschakeld is.

Bij de bezoekers speelde guard Ish Smith voor het eerst sinds hij deze week overkwam van de New Orleans Pelicans (getrade voor twee second-round picks). Saillant detail: Smith speelde in de tweede helft van vorig seizoen nog 25 wedstrijden bij de Sixers. Volgens verschillende berichten adviseerde de onlangs aangenomen Mike D’Antoni zijn Philadelphia 76ers om Smith weer terug te halen.

Foto:Getty Images/Archief

Ook leuk om te lezen