NBA Update: Billups stopt, Nowitzki werkt aan schot

Door

Detroit Pistons v Boston Celtics, Game 1

Twee weken voor zijn 38ste verjaardag heeft Chauncey Billups besloten met pensioen te gaan. Ondanks interesse van meerdere teams heeft de guard op basis van rationele argumenten zijn basketbalschoenen in de wilgen gehangen. Billups speelde zeventien seizoenen in de NBA, met als hoogtepunt het kampioenschap met de Detroit Pistons in 2004, waarbij hij tevens tot Finals MVP werd uitgeroepen.

Afgelopen drie seizoenen liet het lichaam van Mr. Big Shot het vaker dan gewild afweten en miste hij in totaal 185 duels, waarop de Pistons besloten de optie om Billups contract met een jaar te verlengen niet te lichten. De vijfvoudig All Star aasde op een plekje bij LeBron James en de Cleveland Cavaliers, maar besluit nu toch zijn loopbaan te beëindigen.

“Het is tijd, de hoogste tijd”, zei hij op Andre Hazes-achtige wijze tegen Yahoo!. “Hoewel ik het mentaal zeker nog kan opbrengen om door te gaan, kan ik het feit dat mijn lichaam aftakelt niet langer negeren. De laatste drie jaar ben ik zelden fit geweest en als ik nu fit ben kan ik niet spelen zoals ik zou willen. Dan weet je wel hoe laat is.”

“Ik ben trots op mijn loopbaan. Ik wilde een van de beste spelers zijn van mijn generatie op mijn positie en dat is me gelukt. Dat is een prestatie waar ik zelf alles voor heb moeten doen en niemand anders. Ik heb alles zelf moeten verdienen en heb mijn hele leven alles gegeven voor basketball. Vanaf mijn tiende tot nu en het heeft me veel moois gebracht. Het voelt alsof het genoeg was voor de Hall-of-Fame”, aldus Billups, die deel uitmaakte van het Olympsich team dat in 2010 de gouden medaille won.

Billups werd in 1997 als derde gekozen in de draft door de Boston Celtics, maar kwam na omzwervingen bij de Toronto Raptors, Denver Nuggets en Minnesota Timberwolves pas echt goed op gang bij de Pistons. Daar vormde hij een fantastisch team met onder andere Rasheed Wallace, Ben Wallace, Rip Hamilton en Tayshaun Prince. Laatstgenoemde is de laatste actieve speler van het kampioenenteam.

In de nadagen van zijn carrière speelde hij nogmaals voor zijn thuisstad Denver, de Los Angeles Clippers en tot besluit dus bij de Pistons.

Marion tekent bij de Cavs

Shawn Marion heeft een contract getekend bij de Cavaliers. De forward, die de afgelopen vijf seizoen in Dallas onder contract stond,  is een veteraan met vijftien seizoenen ervaring achter zijn naam en is zowel aanvallend als verdedigend een bovengemiddelde speler.

“Bij deze organisatie voel je de honger naar een kampioenschap. Ik kijk er naar uit te spelen bij een team dat zo’n sterke focus heeft op de titel. Mijn doel in deze fase van mijn loopbaan is het winnen van the Finals en dit is de beste plek om dat te doen”, liet de viervoudig All Star weten, die ook in de belangstelling stond van de Los Angeles Clippers en Indiana Pacers.

Marion is een van vier spelers in de geschiedenis van de NBA die minstens 17.000 punten, 9.000 rebounds, 1.500 steals en 1.000 blocks heeft weten te verzamelen. De andere drie? Hakeem Olajuwon, Karl Malone en Kevin Garnett.

Kort nieuws

  • Greg Monroe van de Detroit Pistons is voor twee duels geschorst door de NBA. De politie hield hem aan in een auto in Michigan, nadat hij opvallend rijgedrag vertoonde als gevolg van alcohol en/of drugs gebruikt. De power forward, die op het punt staat een één-jarig contract ter waarde van 5,5 miljoen dollar te tekenen, heeft reeds zijn spijt betuigd en gezegd ervan geleerd te hebben.
  • Zoran Dragic, broertje van, staat in de belangstelling van meerdere teams, waaronder de Miami Heat, San Antonio Spurs, Dallas Mavericks en Orlando Magic. De Phoenix Suns lijken de grootste kans te hebben, omdat Goran daar onder contract staat.
  • Goran Dragic liet doorschemeren volgende zomer free agent te worden, om vervolgens snel een verbeterd contract te tekenen in Phoenix
  • Dirk Nowitzki heeft er een leuke vakantie in Zweden opzitten met de familie. De Duitser van de Dallas Mavericks plant om volgende zomer met het nationale team te spelen op het EK. Nowitzki zou ook werken aan zijn schot om een snellere release te krijgen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen