NBA Recap: Rockets kraken Mavs, LeBron heerst

Houston Rockets v Phoenix Suns
Voor drie teams ziet het er na de afgelopen NBA-nacht niet bepaald rooskleurig uit. Wedstrijd twee in de eerste ronde van de play-offs leverde de overwinnaars van wedstrijd één wederom een zege op. De Houston Rockets in eigen tegen de Dallas Mavericks, de Cleveland Cavaliers tegen de Boston Celtics en de Washington Wizards op bezoek bij de Toronto Raptors. Spektakel was er genoeg!

Het grootste gevecht vond plaats in Houston, waar de Dallas Mavericks hoopten een stiekem uitoverwinning te pakken alvorens in eigen huis twee keer gastheer te zijn van James Harden en co. De wedstrijd gaat tot aan het derde kwart gelijk op, na een onwaarschijnlijke buzzer-beater van Monta Ellis. Daardoor beginnen de Rockets bij 81-80 aan het vierde kwart en dat is het moment waarop Josh Smith aan een werkelijk waanzinnig kwart begint. Laten we beginnen met een monsterdunk van zijn hand.

Niet alleen scoren gaat hem prima af in het vierde kwart. Hij strooit maar liefst met zeven assists, waarvan vijf alley-oopassists op zijn highschoolmaatje Dwight Howard. Vooral dankzij de verdedigende én aanvallende acties van Smith pakken de Rockets een comfortabele zege. Met 15 punten, 9 assists en 8 rebounds in slechts 25 minuten laat hij zien helemaal klaar te zijn voor de play-offs. Bij 99-111 stopt uiteindelijk de klok. Howard scoort in totaal 28 punten, pakt 12 rebounds en mept 2 keer een bal de tribune in. Howard oogt fit, scherp en gebrand.

Bij Dallas rommelt het wederom rond Rajon Rondo. De driftige spelverdeler speelt slechts tien minuutjes en mag een halve minuut na rust na twee persoonlijke en een technische fout plaatsnemen op de bank, om er vervolgens niets meer van af te komen. Mavs-coach Rick Carlisle had na afloop een simpele verklaring voor de weinig speelminuten van Rondo: “Ik vond dat andere jongens beter speelden.”

Tip-Off
De fans van de Cleveland Cavaliers kunnen rustig slapen. Ook hun tweede ontmoeting met de Boston Celtics ging gewonnen, al ging het niet de hele wedstrijd even soepel. Net zoals in wedstrijd één komen de Celtics sterk uit de startblokken. Ze nemen brutaal de leiding en houden dat in de eerste helft lang vast. Vlak voor rust bulldozert Cleveland er overheen, als startsein voor wat in de tweede helft gebeurt. Echter, eerst doet Timofey Mozgov nog even dit in het eerste kwart, na een heerlijk passje van LeBron.

In de tweede helft is het duo LeBron-Irving los. Sterker nog, in het vierde kwart scoort geen enkele andere Cavs-speler punten. Alle 24 punten in het slotkwart komen van de handen van de twee magiërs. Vijftien voor King James, negen voor Irving. Het zorgt uiteindelijk voor een 99-91 overwinning. Isaiah Thomas is met 22 punten en 7 assists de veelvraat bij de Celtics, maar het voorkomt niet dat James met 30 punten, 9 rebounds en 7 assists de grote man in de wedstrijd is. En dan doet hij ook nog dit soort dingen…

Three Point Play
* De Washington Wizards zetten de trend voort die het aan het einde van het regular season heeft ingezet: winnen. De Toronto Raptors doen dat helaas ook, namelijk veel verliezen. De tweede wedstrijd in Canada is namelijk wederom een prooi voor de bezoekende Wizards. Een fabelachtige John Wall (26 punten, 17 assists) zorgt ervoor dat de wedstrijd na drie kwarten wel schriftelijk afgedaan had kunnen worden. De voorsprong bedraagt dan al 22 punten en is daarmee onoverbrugbaar voor de Canadezen. Bij 117-106 druipen de thuisfans af. Een deceptie dreigt voor de Raptors, die het seizoen fantastisch begonnen, maar het licht langzaam zien doven. John Wall, dames en heren.