NBA Recap: Opstartproblemen voor Hawks

Door

Atlanta Hawks v New York Knicks

Een slordige 36 uur na de trade deadline is de enorme hoeveelheid verschoven spelers nog altijd wennen voor alles en iedereen, dus ook bij SportAmerika. Een lawine was het, die ongetwijfeld een impact gaat hebben op de tweede helft van het seizoen. Maar de NBA-trein dendert ondanks de stofwolken keihard door, en gespeeld moet er worden. Dertien wedstrijden vannacht, dus snel van start met de belangrijkste uitslag.

Tip-Off: Toronto vermorzelt Atlanta
Een paar dagen geleden speelden de toppers van de NBA nog gezamenlijk een potje Oost versus West, maar vannacht stonden de oostelijke sterren lijnrecht tegenover elkaar. Specifieker: de leider in het oosten (Atlanta Hawks) tegen de nummer twee (Toronto Raptors). Anderhalve maand geleden werden de Raptors nog aan het spit geregen door de Hawks, maar deze wedstrijd viel de kant van Toronto op: 105-80.

Een pijnlijke nederlaag dus voor de Atlanta Hawks, die overduidelijk wat opstartproblemen hebben na de All-Star Break. Aangezien veel spelers van Atlanta meededen tijdens het sterrenfestival in New York is het niet gek dat de ploeg wat moeite heeft om het ritme weer te vinden, maar tegelijkertijd baart de afstraffing ook (lichte) zorgen.

Voor All-Star Weekend waren de Hawks immers ook lijdend voorwerp in een smadelijke nederlaag. Toen bedroeg het verschil slechts één punt, maar waren het wel de dit seizoen slecht draaiende Boston Celtics die Atlanta deden verliezen. Nu dus twee verloren wedstrijden achter elkaar – het zal toch geen trend worden voor de onbetwiste leider in de Eastern Conference?

Laten we de huid van de beer echter niet verkopen voor hij geschoten is, of de beer überhaupt gesignaleerd is. De Hawks hadden gisteren namelijk gewoon een off-day, en Toronto speelde vanouds sterk op fysiek vlak. Laatstgenoemde ploeg had vooral in de paint veel punten: 48 stuks, terwijl de Hawks daar slechts 26 tegenin konden brengen.

Normaal gesproken is dat geen probleem: de Hawks zijn een perimeter shooting team waarbij veelvuldig van afstand wordt gescoord. Maar dan moeten die schoten wel vallen, en dat was gisterenavond niet zo. Kyle Korver, die tijdens de All-Star Game nog de ene driepunter na de andere maakte, miste vannacht meer dan hij raakschoot. Slechts twee van zijn elf (!) driepuntspogingen belandde in het net.

Ook qua turnovers ging het niet al te best aan de zijde van de Hawks. Voor eigen publiek verspeelden de spelers van Atlanta liefst 22 keer de bal. Vooral in het derde kwart hadden de Hawks hier last van. Het was simpelweg de slechtste wedstrijd van zijn team in tijden, vandaar dat coach Mike Budenholzer besloot in het vierde kwart de handdoek in de ring te gooien en zijn mindere goden op te stellen.

Na vier keer twaalf minuten spelen stond er daarom een gevoelige 105-80 op de borden. Waar de starters van de Hawks stuk voor stuk niet meer dan elf (!) punten scoorden, bleken Lou Williams (26 punten) en DeMar DeRozan (21 punten) bij de Raptors het vizier wel op scherp te hebben. Jonas Valanciunas (13 rebounds) liet zich daarnaast veelvuldig gelden op het betere beuk- en bikkelvlak.

De eindconclusie? Hap, slik, weg. Genieten voor de Raptors, snel vergeten voor de Hawks. Ze waren namelijk bij lange na niet de enige topploeg die de motor niet fatsoenlijk op gang kreeg na de All-Star Break…

Three Point Play
* In de categorie ‘uitglijers’ kunnen de Washington Wizards meepraten met de Atlanta Hawks. Met 127-89 kregen ze billenkoek van de Cleveland Cavaliers, bijna veertig punten verschil. LeBron James en zijn kornuiten hadden geen genade voor de stroef draaide basketball-tovenaars uit Washington, die ogenschijnlijk de verkeerde bril hadden opgezet. Van de zestien driepuntsschoten die het team ondernam viel er maar één in het net. Dat is weinig. Daartegenover viel bij Cleveland juist wél genoeg de goede kant op. LeBron James hoefde mede daarom maar 25 minuten te spelen – scoorde daarin wel 28 punten – en zag vanaf de kant dat het goed was. Zeker toen Kyrie Irving vanuit moeilijke hoek alsnog een lay-up in het net deed belanden. Het begint er steeds meer op te lijken in Cleveland. Watch out!

* Een van de betere verhalen van de ruilhandel de afgelopen dagen: de terugkeer van Kevin Garnett naar de Minnesota Timberwolves. Hoewel ‘The Big Ticket’ niet speelde, won zijn ‘nieuwe’ team wel van de Phoenix Suns met 111-109. Kevin Martin (28 punten) en Andrew Wiggins (21 punten waaronder een schitterende dunk) lieten zich scorend gelden, en Ricky Rubio deelde als 14 heerlijke assists uit. Een mooier cadeau kan Garnett zich waarschijnlijk niet wensen. De Suns zullen zich daarentegen wel even achter de oren krabben nu ze Goran Dragic aan de Miami Heat hebben gegeven. General manager Ryan McDonough blufte nog dat Eric Bledsoe en Markieff Morris de scores wel voor hun rekening zouden nemen. Kennelijk niet dus.

* The Battle of the Butlers, met Caron versus Jimmy in de wedstrijd tussen de Detroit Pistons en de Chicago Bulls. Gezien de titelaspiraties van de Bulls zou je zeggen dat tegen een fladderende laagvlieger als de Pistons gewonnen dient te worden. Niks bleek echter minder waar. Met 100-91 wonnen de Pistons, en aan niets was te zien dat de Bulls deze wedstrijd serieus namen. Derrick Rose, de laatste tijd juist weer een beetje in vorm, was nergens te bekennen. Jimmy Butler nam namens de Bulls de honneurs waar (dertig punten), maar hij kon niet voorkomen dat zijn achternaamgenoot de winst naar zich toetrok. Met twintig punten was Caron Butler samen met Greg Monroe de topscorer van de Pistons, waar ook de andere starters Andre Drummond, Kentavious Caldwell-Pope en Spencer Dinwiddie in de dubbele cijfers belandden. Dinwi-wie? Nou, die jongen die afgelopen donderdag nog in de D-League speelde. Lekker debuut dus.

Stat of the Night
Het kan niet anders of DeMarcus Cousins is bevriend met Marshawn Lynch. Boogie’s Beast Mode ging vannacht namelijk honderd procent aan. Wat een stats!

The Paint
En nog even doorgaand op DeMarcus Cousins: hij heeft werkelijk geen en-ke-le genade met Jae Crowder. Die attitude hielp de Sacramento Kings bovendien aan de winst op de Boston Celtics: het werd 109-101.

Aan het andere eind van het dunk-spectrum: we kennen op de redactie van SportAmerika mensen die nog hoger kunnen springen dan Kevin Love. White men seriously can’t jump!

Inventieve balrotatie van Miami. Vermoedelijk heeft coach Erik Spoelstra het niet zo uitgetekend, maar het leidde wel tot een driepunter. En de winst tegen de New York Knicks, met 111-87.

En vooruit, nog één keer DeMarcus Cousins. Want niet alles ging goed voor de grote, boze reus uit Sacramento. Die vermaledijde zweetbanden ook altijd!

Veel wedstrijden, dus ook een extra lange editie van ‘The Paint’. We kunnen dit soort heerlijke acties van Stephen Curry ook niet echt negeren. Eerst een steal, vervolgens het veld oversteken, en dan de verdediging van de Spurs in de luren leggen. Het leverde de Golden State Warriors de winst op (99-110) en de Spurs het tweede verlies op rij.

Box Score
New Orleans Pelicans – Orlando Magic: 84-95
Indiana Pacers – Philadelphia 76ers: 106-95
Toronto Raptors – Atlanta Hawks: 105-80
Chicago Bulls – Detroit Pistons: 91-100
Miami Heat – New York Knicks: 111-87
Phoenix Suns – Minnesota Timberwolves: 109-111
Cleveland Cavaliers – Washington Wizards: 127-89
Houston Rockets – Dallas Mavericks: 100-111
Denver Nuggets – Milwaukee Bucks: 81-89
Portland Trail Blazers – Utah Jazz: 76-92
Boston Celtics – Sacramento Kings: 101-109
San Antonio Spurs – Golden State Warriors: 99-110
Brooklyn Nets – Los Angeles Lakers: 114-105

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen