NBA HR: Warriors forceren Game 7

OKC - Thunder

Elke dag maakt de NBA-redactie van SportAmerika een overzicht met de belangrijkste hoogtepunten van een nacht vol Amerikaans basketbal. Vandaag: De zesde wedstrijd in een historische match-up tussen de Golden State Warriors en de Oklahoma City Thunder.

De Thunder gingen drie kwarten lang feilloos aan de leiding, echter was het zoals zo vaak dit seizoen het vierde kwart waarin alles instortte voor de ploeg van Russell Westbrook en Kevin Durant. Aan de hand van scherpschutter Klay Thompson, die en passant een recordaantal van elf driepunters in een play-offwedstrijd scoorde, nam Golden State in het vierde kwart het heft in handen met een 108-101 overwinning als gevolg.

OKC’s sterke start
Na een zinderende eerste helft waarin OKC een voorsprong had van maximaal dertien punten gingen de twee teams met een 53-48 score in het voordeel van de ploeg van coach Billy Donovan aan de thee. Donovan zal niet geheel tevreden zijn geweest met een voorsprong van slechts vijf punten na twee kwarten. De Warriors waren de eerste helft goed voor liefst tien turnovers tegenover de drie van OKC, maar bleven toch in de wedstrijd doordat er vanaf driepuntsafstand regelmatig het netje werd gevonden. Inside viel er echter weinig te halen bij de grote mannen van Oklahoma, hetgene in de rust tot de volgende statistiek leidde:

Kevin Durant wist in de eerste helft in bijna 22 minuten 19(!) schoten af te vuren, maar geen enkele van zijn zes driepunters trof doel. De Thunder hadden in de eerste helft als team de grootste moeite om vanaf achter de driepuntlijn raak te schieten. Alleen Dion Waiters en Serge Ibaka vonden in de eerste helft met een enkele driepunter het netje van de in totaal veertien schoten die de Thunder vanaf die afstand namen.

Opvallend is dat Curry aan het eind van het tweede kwart twee vrije worpen op rij miste; slechts de derde keer dit seizoen dat dit gebeurde. De laatste keer was in december, op het moment dat de Warriors 35 punten voor stonden tegen de Phoenix Suns. Er waren echter ook spectaculaire plays te zien in de Chesapeake arena zoals deze dunk van Steven Adams op Draymond Green:

Klay Thompson from 3!
Warriors’ coach Steve Kerr startte het derde kwart met Andre Iguodala in de ploeg in plaats van de wijfelende Harrison Barnes, wat direct tot een kleine run van de Warriors leidde zodat de ploeg van Kerr zelfs even een kleine voorsprong kon nemen.

Sleutelmoment in de wedstrijd was de vijfde fout van de sterkspelende Roberson met nog vier minuten te gaan in het derde kwart. Zonder Roberson wist Oklahoma de voorsprong te herstellen terwijl Klay Thompson van een paar minuutjes rust genoot. Thompason had inmiddels wel zijn ritme vanaf de driepuntslijn gevonden zonder topverdediger Roberson op zijn heup. Lang bleef het gat ongeveer zes punten in het voordeel van de Thunder totdat diezelfde Klay Thompson zijn stroke vond. Met elf van de in totaal rake 21(!) driepunters van de Warriors, waaronder dit recordbrekende drietje van wel heel ver, nam Thompson de Warriors bij de hand.

Met nog 2 minuten te gaan kwam Golden State weer op een kleine voorsprong, OKC had meerdere kansen om op gelijke hoogte te komen, maar vergooide deze stuk voor stuk kinderlijk. Zoals zo vaak in het reguliere seizoen verspeelde de ploeg uit Oklahoma City in het vierde kwart waar ze de voorgaande drie kwarten zo hard aan gewerkt hebben. De Warriors draaien een achterstand van acht punten om in een overwinning van zeven punten, mede door een reeks turnovers van de Thunder.

2:55 Kevin Durant bad pass (Andre Iguodala steals)

1:39 Russell Westbrook lost ball turnover (Andre Iguodala steals)

0:55 Russell Westbrook out of bounds lost ball turnover

0:35 Russell Westbrook bad pass (Andre Iguodala steals)

0:12 Russell Westbrook bad pass (Stephen Curry steals)

0:07 Kevin Durant lost ball turnover (Harrison Barnes steals)

Andre Iguodala was de laatste vijf minuten cruciaal op defensief gebied, met diverse steals en smothering defense op Kevin Durant. Teken aan de wand was het feit dat Andre Roberson, normaal één van de zwakste offensieve spelers aan OKC-zijde, de enige OKC-speler was die in de laatste 5 minuten een field goal scoorde. Critici lieten zich al snel horen: ‘Je kunt Westbrook en Durant niet tot top de top vijf van league rekenen als je hun beslissende missers ziet.’ Westbrook schoot 10-27 vanuit het veld, Durant 10-31.

De vele duizenden mensen die in de Oracle Arena in Oakland waren bijeengekomen om hun Warriors te zien spelen konden na 2 uur en 45 minuten opgelucht ademhalen. Uitblinker Klay Thompson schoot twee vrije worpen raak om de 108-101 eindstand op het bord te zetten. Aanstaande maandag wordt Game 7 in California gespeeld, en als het aan Andre Roberson ligt is OKC nog lang niet klaar.

Bonus: Klay’s 11 driepunters op een rijtje