NBA-eigenaren wijzen draftwijziging van de hand

Door

2014 NBA Draft

Een dag na de eerste najaarsstorm in Nederland een kleine donderslag bij heldere hemel. De eigenaren van de dertig NBA-franchises hebben namelijk verrassend genoeg een wijziging in de Draft Lottery weggestemd. Het werd uiteindelijk 17-13 ten faveure van de wijziging, maar om het beleid daadwerkelijk te veranderen waren ten minste 23 stemmen nodig.

De dertien eigenaren van de Phoenix Suns, Philadelphia 76’ers, Oklahoma City Thunder, New Orleans Pelicans, Detroit Pistons, Miami Heat, Milwaukee Bucks, Utah Jazz, San Antonio Spurs, Washington Wizards, Atlanta Hawks, Charlotte Hornets en Chicago Bulls voelden zich geroepen om tegen te stemmen.

De herziening van de Draft Lottery draaide vooral om het tegengaan van tanking. Sommige teams, zoals dit seizoen de Philadelphia 76’ers, creëren doelbewust (tijdelijk) slechte teams om het jaar erop, met een gunstige positie in de draft en de nodige draft rights, te scoren. Met een wijziging in de regels wilde de NBA dit soort competitievervalsing voorkomen.

In een notendop – lees voor een uitgebreide uiteenzetting het stuk van Adrian ‘Woj’ Wojnarowski op Yahoo Sports – komt het nieuwe systeem erop neer dat het slechtste team uit de NBA niet langer ‘beloond’ wordt met de meeste kans op de number one draft pick. In plaats daarvan is men slechts een van de vele kanshebbers, en in het slechtste geval kan het zelfs zo zijn dat de slechtst presterende ploeg pas als zevende aan de beurt komt in de Draft Lottery.

Op het oog een begrijpelijke wijziging – de NBA duldt geen lelijke eendjes tussen de dertig teams – en de verwachting was dan ook dat de stemming van vandaag een formaliteit zou zijn. Niets bleek minder waar: genoeg teams zijn kennelijk huiverig om de regels aan te passen, bang als ze zijn voor de consequenties op de lange termijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Gemiste kans want hervorming van de draft lottery is vreselijk nodig…

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen