NBA Draft: SportAm Mock Draft – 1

Door

 

De NBA Finals zitten erop dus is het weer tijd voor de NBA Draft. De draft class oogt dit jaar ontzettend sterk. Er zit misschien maar één echte superster in wording bij, maar er zijn veel spelers die zich kunnen ontwikkelen tot waardevolle NBA-spelers. Sport Amerika blikt al vooruit en hoe kan dat beter dan met een Mock Draft? Hieronder belichten we pick 1: Anthony Davis.

Eens in de zoveel jaar zit er in de NBA Draft een speler die de toekomst van een hele club kan veranderen, een zogenaamde ‘franchise player’. Anthony Davis is zo´n speler. De amper 19-jarige power forward van de Kentucky Wildcats heeft alles in zich om een superster te worden in de NBA. Hij wordt dan ook in alle mock drafts bovenaan de lijst gezet, wat betekent dat hij op weg is naar de New Orleans Hornets. Of Davis werkelijk de nieuwe Kevin Garnett gaat worden, moet nog blijken. Het potentieel is alvast aanwezig en de voortekens ook.

Chicago onbekende

De jonge Anthony Davis doorliep high school in het hartje van Chicago. Hij speelde voor het basketbalteam van de Perspectives Charter School. Dat speelde in de Chicago Public High School League, beter bekend als de Blue League. Media-aandacht was er bijna nooit omdat het niveau niet al te hoog was en er dus vooral recreatief werd gespeeld. De school van Davis had zelfs geen eigen sportzaal en dus moest er geoefend worden in de dichtsbijzijnde kerk.

Davis speelde voornamelijk als shooting guard. Hij was aanvankelijk nog geen 1m90 groot en stond vooral bekend om zijn driepunters. Gezien zijn onbekendheid spendeerde hij zijn zomer niet met het spelen in de AAU (Amateur Athletic Union) toernooien maar met het werken aan zijn ‘guard skills’ samen met zijn neefjes en zijn vader. Michael O’Brien van de Chicago Sun-Times stelde het zo: “We coverden bijna 700 high school basketball wedstrijden en Anthony Davis speelde in geen enkele ervan.”

Groeispurt

Alles veranderde echter tijdens zijn laatste twee jaar. Davis groeide plots tot boven de twee meter. Er werd even gedacht dat hij zou overschakelen naar een betere basketbalschool maar dat wilde Davis zelf niet. Zijn team won slechts 8 van de 23 wedstrijden en daardoor bleef het ook tijdens dit seizoen vrij stil rond Davis. Maar plots verscheen hij op verschillende websites als het grootste high school talent van het moment. Scout.com en ESPNU 100 rangschikten him als eerste, Rivals.com als tweede na Austin Rivers. Dat kwam omdat hij nu wel speelde in de AAU toernooien en er uitblonk met zijn vele talenten. Scout.com omschreef Davis zo: “Hij is duidelijk één van de beste spelers dit jaar. Hij lijkt het best te passen op de power forward-positie maar met zijn talenten als rebounder en shot blokker kan hij ook als center spelen, en dan is hij ook snel en handig genoeg om op de small forward-positie te spelen. Als hij nog wat krachtiger wordt, is zijn potentieel eindeloos.”

Davis kreeg uiteindelijk vier aanbiedingen van colleges: Kentucky, Syracuse, Ohio State en DePaul. Een jaar eerder kwam zijn enige aanbieding van Cleveland State. Davis koos voor de Kentucky Wildcats. Tijdens het laatste seizoen bij zijn high school team groeide hij verder tot 2m10 en tekende hij voor gemiddeld 32 punten, 22 rebounds en 7 bloks.

NCAA-champions

Bij de Wildcats posteerde coach John Calipari Davis meteen op de power forward-positie. Calipari coachte ooit Marcus Camby en zag meteen de vergelijking: “Anthony is een geweldige shot blokker met de geschikte lengte en kracht. Hij kan driepunters maken, dribbelen met de bal en sneller van de ene naar de andere kant van het terrein lopen dan sommige van onze guards omwille van zijn lange passen. Hij is een andere speler dan Marcus Camby maar hij is fysiek gezien misschien verder gevorderd dan Marcus op dezelfde leeftijd.”

Davis leidde de Wildcats naar een perfect regulier seizoen (16-0) en dus de titel in de SEC-conference. Hij eindigde het seizoen met gemiddeld 14 punten, 10 rebounds en 5 bloks. Het team ging als hoogst gerangschikte richting het NCAA-toernooi, de ‘college playoffs’. Davis speelde daarin nog beter. Hij was goed voor gemiddeld 15 punten, 11 rebounds en 5 bloks. De Wildcats kroonden zich tot kampioen door de Kansas Jayhawks van Thomas Robinson te verslaan met 67-59. Davis miste negen van zijn tien schoten maar tekende wel voor 16 rebounds, 5 assists, 3 steals en 6 bloks, terwijl hij Robinson slechts zes van zijn zeventien schoten liet maken.

Big Ticket 2.0?

Vannacht zal Anthony Davis naar alle waarschijnlijkheid als eerste zijn naam horen afroepen door David Stern. Hij mag zich daardoor gaan opmaken voor een nieuw avontuur en dat bij de New Orleans Hornets. Zal hij zich ontwikkelen tot een nieuwe Kevin Garnett? Het potentieel is aanwezig. Defensief kan Davis alles wat KG op zijn jonge leeftijd kon en ook offensief beschikt Davis over nagenoeg dezelfde kwaliteiten, inclusief het jump shot.

Misschien kan de wereld hem deze zomer al aan het werk zien op de Olympische Spelen in Londen. Door de blessures van onder andere Dwight Howard en LaMarcus Aldridge behoort Davis namelijk tot de voorselectie van Team USA. Het is eigenlijk te hopen dat Davis de eerste speler zonder NBA-ervaring wordt sinds Emeka Okafor in 2004 die deelneemt aan de Spelen.

Wat het ook wordt, Anthony Davis heeft de toekomst voor zich. Met hard werken en veel doorzettingsvermogen zal hij er wel komen. ‘Hard work beats talent when talent doesn’t work hard’, gaat een gezegde in het basketball. Davis is een talent dat hard werkt. Beter kan niet.

Voor wie Davis al eens aan het werk wil zien, check volgende clip:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen