NBA 30-in-30: Sacramento Kings

Door

Jan 1, 2015; Minneapolis, MN, USA; Sacramento Kings center DeMarcus Cousins (15) dribbles in the first quarter against the Minnesota Timberwolves at Target Center. Mandatory Credit: Brad Rempel-USA TODAY Sports ORG XMIT: USATSI-187198 ORIG FILE ID: 20150101_krj_ai9_073.JPG

De Sacramento Kings. De koningen uit Sacramento. Het klinkt allemaal een stuk mooier dan het in werkelijkheid is. Het rommelt wederom aan alle kanten in het koninkrijk; bizarre machtspelletjes, de aanwezigheid van een tiran in eigenaar Vivek Ranadive en de komst van evil genius Rajon Rondo. Toch zijn de harten van de fans gevuld met hoop.

Machtspelletjes
Vorig seizoen schoten de Kings uit de startblokken. Maar na een tegenvallende reeks, zonder een geblesseerde DeMarcus Cousins, moest coach Mike Malone, zeer geliefd onder de spelers, bij een 11-13 record toch het schip ruimen. Wat volgde was maandenlang slecht basketball, morrende spelers en een 29-53 record als eindscore. Zo werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het horrorverhaal dat de Sacramento Kings heet. Ook de eerste regels van het volgende hoofdstuk beloven opnieuw weinig goeds.

De 64-jarige George Karl werd aangesteld als coach en de beste man zorgde deze zomer voor vuurwerk door DeMarcus Cousins, die voor het eerste in zijn loopbaan als All-Star mocht opdraven, proberen te ruilen. Van een deal is het nooit gekomen en Karl ontkent dat dit ooit zijn intentie is geweest. Zijn reputatie als gluiperd is echter niks nieuws en Cousins plaatste een tweet die duidelijk inspeelde op de geruchten en voortbouwde op een traditie onder andere slachtoffers van Karls spelletjes.

twitterkarl

Eigenaar Ranadive was allerminst in zijn nopjes met de gang van zaken en probeerde Karl, die pas vier maanden in dienst was, op straat te zetten. Dat bleek niet te kunnen, maar het is typerend voor de manier waarop de eigenaar de franchise steeds verder in de problemen drukt. Iemand binnen de organisatie moet Ranadive toch echt een keer goed door elkaar schudden en duidelijk maken dat heel geld uitgeven op de korte termijn niet direct leidt tot succes.

Suicide Squad
Key IN: Rajon Rondo, Kosta Koufos, Marco Belinelli, Caron Butler, Willie Cauley-Stein (6e pick in de draft), Seth Curry
Key OUT: Derrick Williams, Nik Stauskas, Jason Thompson

Er is geen tijd voor de Kings op rustig te bouwen aan een team, doordat Cousins en Rudy Gay dikbetaalde spelers zijn die zo snel mogelijk in de play-offs willen spelen. ‘Meer spenderen’ luidt daarom het credo van boven. En zo bood de franchise de zwaar geblesseerde Wes Matthews een contract aan van 4 jaar/64 miljoen dollar. Tot ongeloof van Ranadive weigerde de driepuntspecialist dit echter, om vervolgens een lager aanbod van de Dallas Mavericks te aanvaarden. Matthews wilde niks te maken hebben met de vervloekte ploeg uit Sacramento. Hetzelfde gold eerder al voor Monta Ellis, die meer kansen zag bij de Indiana Pacers.

En toen kwam het nieuws naar buiten dat Rajon Rondo een éénjarig contract had getekend. Het enfant terrible dat een paar maanden eerder nog was weggestuurd bij de Mavericks, waar hij niet alleen het slechtste basketball uit zijn loopbaan speelde, maar ook een slechte invloed had op algehele kleedkamersfeer. Dit seizoen zal de koppige point guard de kleedkamer moeten delen met de alfamannetjes Karl en Cousins. Dames en heren, pak wat popcorn en ga er maar eens goed voor zitten: de trailer van de Sacramento Suicide Quad! (bron: Grantland)

Prognose 2015-16
Het seizoen van de Kings laat zich moeilijk voorspellen en juist daarom is het misschien wel de meeste intrigerende ploeg in de NBA. Als Rondo en Cousins klikken hebben ze een geweldige guard/center-combinatie in huis. Als Gay het op zijn heupen krijgt is hij een van de beste scorers in de league en met Belinelli hebben ze een ervaren speler in huis, die zat driepunters zal schieten op assists van Rondo. Eigenlijk hangt het allemaal af van de nieuwe point guard. Als hij dit team kan leiden en voeden met assists, zoals hij dat voorheen bij de Boston Celtics deed, is dit team enorm gevaarlijk.

Toch voelt het niet geloofwaardig om te stellen dat dit team de play-offs gaat halen. De Kings voelen aan als een kloppende tijdbom. Is de relatie tussen Cousins en Coach Karl helemaal hersteld? Krijgen we de genie Rondo, of krijgen we de gefrustreerde herrieschopper te zien? Wat is de volgende krankzinnige beslissing van Ranadive? Het is gevalletje boom or bust in Sacramento. Een omdat dit toch echt een horrorverhaal is voorzie ik een einde waarin de koningen en tiran van Sacramento de fans opnieuw de stuipen op het lijf zullen jagen met wanbeleid en slordig basketball.

Voorspelling: 39-43.

Vorige Previews:
Orlando Magic
Los Angeles Lakers
Philadelphia 76ers
New York Knicks
Minnesota Timerwolves


Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen